Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 19 вересня, 04:07:16

29 серпня: цей день в Україні і світі

29.08.2024   10:31Агенцiя

ДЕНЬ 918 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 918 RUSSIAN AGRESSION

29 серпня в Україні День пам'яті Іловайської трагедії, День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, Міжнародний день дій проти ядерних випробувань.

Православна церква - Усікновення глави святого пророка Івана Хрестителя.

День пам'яті захисників України

Пам'ятний день встановили указом президента України Володимира Зеленського 2019 року для вшанування тих героїв, які загинули під час Іловайської трагедії.

Ці воїни віддали своє життя за територіальну цілісність і незалежність рідної держави. 29 серпня 2014 року відкрите російське вторгнення призвело до масштабних боїв та оточення українських військовослужбовців. 366 військових загинуло і ще 429 отримали поранення.

Міжнародний день дій проти ядерних випробувань

Із часу створення ядерної зброї було проведено понад 2000 випробувань цього небезпечного засобу знищення.

Подію започаткували під час 64 сесії Генеральної Асамблеї ООН, яка відбулася 2 грудня 2009 року. Дату обрали невипадково. Саме 29 серпня 1991 року закрили Семипалатинський ядерний полігон у Казахстані.

Цього дня:

1929 - Німецький дирижабль "Граф Цеппелін" завершив першу навколосвітню подорож;

1944 - Розпочалося Словацьке національне повстання проти нацистів;

1946 - В ООН прийнято Швецію, Королівство Афганістан та Ісландію;

1992 - Відбулося перепоховання мощей патріарха Йосипа Сліпого в Храмі Святого Юра у Львові;

1999 - У Донецьку відкрито прижиттєвий пам'ятник Сергію Бубці;

2014 - Розстріл української колони під час виходу з-під Іловайська (Іловайська трагедія).

Пам'ятні дати:

155 років від дня народження Мирона Омеляновича Тарнавського (1869-1938), українського військового діяча УГА;

140 років від дня народження Наталії Євгенівни Калиновської-Доктор (1884 - після 1918), української співачки;

130 років від дня народження Демида Григоровича Бурка (Бурко-Корецького) (1894-1988), українського поета, публіциста, історика церкви, педагога, церковного і громадського діяча (Німеччина);

120 років від дня народження Вернера Форсмана (1904-1979), німецького хірурга, лауреата Нобелівської премії в галузі фізіології та медицини (1956).

Церковне свято

За церковним календарем цього дня відзначається день усікновення голови Івана Хрестителя. Івана вважають найближчим попередником Ісуса Христа, який передбачив пришестя Месії. За переказами, він хрестив у водах Йордану самого Сина Божого.

Євангелія від Матвія і Марка оповідають про мученицьку кончину Івана Предтечі. Після смерті Ірода Великого римляни розділили територію Палестини на чотири частини і в кожній з них призначили свого правителя. Галілеєю, де жив Іван, керував Ірод Антипа. У правителя була законна дружина, але він покинув її і співмешкав з Іродіадою, дружиною свого брата. Хреститель неодноразово докоряв Іродові в гріхах, чим викликав гнів його коханки, яка заприсяглася винищити Івана.

Одного разу Іродіада вмовила свою доньку Саломею станцювати перед Іродом і попросити як нагороду голову святого Івана Хрестителя. Іродові довелося виконати це бажання. Але навіть відтята голова Предтечі продовжувала викривати Ірода та Іродіаду. На винних у смерті Івана обрушився гнів Божий: Саломеї відрізало голову гострою крижиною, а Ірода та Іродіаду поглинула земля, що розверзлася.

Іменини: Іван.

Останні новини Чернігівщини

Урядовий проєкт

Урядовий проєкт "Армія відновлення" на Чернігівщині 17:45

Станом на 17.09.2024 року Чернігівська область у трійці лідерів серед регіонів України по кількості виданих направлень на суспільно корисні роботи.

Місцеві бюджети Чернігівщини протягом січня-серпня 2024 року поповнились на 5,8 мільярдів гривень податків та зборів

Місцеві бюджети Чернігівщини протягом січня-серпня 2024 року поповнились на 5,8 мільярдів гривень податків та зборів 17:43

За інформацією Головного управління ДПС у Чернігівській області, до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-серпень 2024 року надійшло 5,8 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,8 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

Юні спортсмени Чернігівщини здобули бронзу на чемпіонаті України з бойового самбо 17:33

13-15 вересня 2024 року у місті Київ проходив чемпіонат України з бойового самбо, розділ "Про-фул" по 5-ти віковим категоріям.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 13:09

Протягом минулої доби зареєстровано 38 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду, 36 пожеж. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

На Чернігівщині судитимуть агента фсб рф, який передавав дані про місця дислокації ЗСУ та розташування блокпостів 11:34

Прокурорами Чернігівської обласної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно 43-річного жителя Чернігівської області за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини