Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 19 вересня, 03:54:31

26 серпня: цей день в Україні і світі

26.08.2024   10:35Агенцiя

ДЕНЬ 915 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 915 RUSSIAN AGRESSION

26 серпня відзначають День подяки собаці. У США - День рівності жінок.

Православна церква вшановує пам'ять святих мучеників Андріана і Наталії.

День подяки собаці

Ця дата з'явилася 2004 року в США як Національний день собаки, завдяки ініціативі експерта зі способу життя домашніх тварин Колін Пейдж. Поступово свято почали відзначати і за межами Сполучених Штатів, і воно набуло міжнародного характеру, хоча і не має офіційного статусу.

Відзначають його всі собаківники, а також любителі домашніх тварин, які віддають перевагу саме собакам.

Людство знає чимало подвигів собак, які рятували людські життя у важких природних і погодних умовах, в умовах обмеженого зв'язку з цивілізацією, доставляли життєво важливі вантажі та медикаменти в уражені епідеміями міста, куди не могли дістатися люди, використовуючи навіть найсучаснішу техніку.

Собаки рятували людей під завалами після землетрусів і техногенних катастроф, розшукували загублених у лісі людей, рятували потопаючих. Важко переоцінити і роль службових собак у системі правоохоронних органів, міністерств із надзвичайних ситуацій, у збройних силах. Безмежно віддані людині, собаки і сьогодні продовжують виконувати всі ці функції. Варто згадати і той факт, що собака раніше за людину побував у космосі, пожертвувавши своїм життям. А ще для людини собака не тільки товариш, а й друг, який може скрасити самотність, змусити посміхнутися, підняти настрій.

Цього дня:

1907 - Закутий у ланцюг і кинутий у воду ілюзіоніст Гаррі Гудіні сплив на поверхню через 57 секунд;

1914 - Засновано футбольний клуб Палмейрас;

1918 - Волт Дісней підробив свої документи, збільшивши собі вік, щоб піти на службу в Червоний Хрест;

1918 - Дипломатичні представники Української Держави та Османської імперії обмінялися грамотами з нагоди ратифікації Брестського мирного договору;

1926 - У Королівстві Італія створено футбольний клуб "Фіорентина".

1939 - Гітлер висунув Польщі ультиматум із вимогою передати Німеччині Данциг (Гданськ);

1939 - У Римі відбувся II Великий збір Українських націоналістів, який ухвалив політичну програму Організації українських націоналістів, головою ОУН переобрано А. Мельника;

1945 - Українська РСР ратифікувала Статут ООН;

1972 - У Мюнхені відкрилися XX Олімпійські ігри. Спортивні змагання затьмарив терористичний акт проти ізраїльських спортсменів;

1991 - Президія Верховної Ради УРСР ухвалила рішення про тимчасове припинення діяльності Компартії України.

Пам'ятні дати:

110 років від дня народження Хуліо Кортасара (1914-1984), аргентинського письменника, поета;

100 років від дня народження Ярослава Карповича Трохименка (1924-2008), українського вченого в галузі радіотехніки.

Церковне свято

Цього дня відзначається пам'ять святої мучениці Наталії та її чоловіка Адріана, які жили на початку 4 століття в Нікомідії, на березі Мармурового моря. Наталія виросла в благочестивій християнській родині, але заміж вийшла за язичника - багатого і знатного юнака Адріана. Подружжя прожило разом трохи більше року, коли почалися гоніння на християн.

У Нікомідію прибув імператор Максиміліан, і за його особистим наказом 23 християнина піддали найжорстокішим тортурам. Адріан був вражений, з яким терпінням мученики зносили випробування, і почав розпитувати їх про Бога. Зрештою, він і сам увірував у Христа. Тоді язичники схопили молодого чоловіка і кинули його в темницю. Дізнавшись про це, Наталія поспішила до чоловіка. Незабаром Адріана піддали лютим мукам, а вірна дружина до кінця була біля нього, підбадьорювала його і зміцнювала у вірі. За свої душевні страждання Наталія також заслужила мученицький вінець і незабаром після смерті Адріана пішла за ним у Царство Небесне.

Іменини: Віктор, Дмитро, Георгій, Петро, Адріан, Наталія, Марія.

Останні новини Чернігівщини

Урядовий проєкт

Урядовий проєкт "Армія відновлення" на Чернігівщині 17:45

Станом на 17.09.2024 року Чернігівська область у трійці лідерів серед регіонів України по кількості виданих направлень на суспільно корисні роботи.

Місцеві бюджети Чернігівщини протягом січня-серпня 2024 року поповнились на 5,8 мільярдів гривень податків та зборів

Місцеві бюджети Чернігівщини протягом січня-серпня 2024 року поповнились на 5,8 мільярдів гривень податків та зборів 17:43

За інформацією Головного управління ДПС у Чернігівській області, до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-серпень 2024 року надійшло 5,8 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,8 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

Юні спортсмени Чернігівщини здобули бронзу на чемпіонаті України з бойового самбо 17:33

13-15 вересня 2024 року у місті Київ проходив чемпіонат України з бойового самбо, розділ "Про-фул" по 5-ти віковим категоріям.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 13:09

Протягом минулої доби зареєстровано 38 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду, 36 пожеж. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

На Чернігівщині судитимуть агента фсб рф, який передавав дані про місця дислокації ЗСУ та розташування блокпостів 11:34

Прокурорами Чернігівської обласної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно 43-річного жителя Чернігівської області за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини