Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 19 вересня, 03:57:13

23 серпня: цей день в Україні і світі

23.08.2024   09:32Агенцiя

ДЕНЬ 912 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 912 RUSSIAN AGRESSION

23 серпня в Україні відзначають День Державного Прапора.

У світі - Міжнародний день пам'яті жертв работоргівлі та її ліквідації, Європейський день пам'яті жертв сталінізму та нацизму, День сліпих собак, День нарциса.

Православна церква - Віддання Успіння, святого мученика Луппа, святого священномученика Іринея Ліонського.

День Державного Прапора України

Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України від 23.08.2004 р. № 987/2004 (зі змінами, внесеними згідно з Указами Президента від 07.08.2009 р. № 602/2009 та від 10.10.2015 р. № 576/2015).

Метою цього дня є вшанування багатовікової історії українського державотворення та державної символіки, а також виховання поваги громадян до державних символів України.

Синьо-жовтий прапор України є одним із трьох ключових державних символів, поряд із гербом і гімном. Поєднання синього та жовтого кольорів має давню історію і символізує мирне небо та пшеничні поля. Прапор став символом боротьби за незалежність і свободу українського народу.

Міжнародний день пам'яті жертв работоргівлі та її ліквідації

Відзначається щорічно за рекомендацією 150-ї сесії виконавчої ради ЮНЕСКО (рішення 8.2) у день повстання рабів Сан-Домінго і Гаїті в 1791 р., яке поклало початок процесу ліквідації системи рабства.

Європейський день пам'яті жертв сталінізму та нацизму

Відзначається щорічно з 2009 р.

Запропонований у Декларації Європейського парламенту "Європейська свідомість і тоталітаризм" (2009) як день пам'яті жертв усіх тоталітарних і авторитарних режимів.

Всесвітній день нарциса

У четверту п'ятницю серпня відзначають Всесвітній день нарциса. Ця квітка вже багато років є символом боротьби з раком. Згідно з міфами та легендами, нарциси символізують початок нового життя, відродження, надію і саме життя. Вони з'являються з приходом весни й асоціюються з пробудженням природи після зимової сплячки.

Товариства, які ведуть боротьбу з раком, почали використовувати нарцис як символ у 50-х роках ХХ століття. Зображення нарциса стало культовим символом усіх, хто хотів підвищити обізнаність про таку страшну недугу, як рак.

Міжнародний день сліпих собак

Заснований 2017 року Сарою Горн, власницею сліпого джек-рассел-тер'єра на ім'я Шеммі.

Сліпота у собак може виникнути з різних причин, через хворобу, старість або травми

Незважаючи на втрату зору, сліпі собаки можуть добре адаптуватися і вести повноцінне життя.

У цей день:

1904 - Запатентовано автомобільний шинний ланцюг;

1918 - Рада міністрів Української Держави затвердила постанову про створення в Києві Державного драматичного театру;

1975 - Відкриття Харківського метрополітену;

1989 - У 50-ту річницю підписання радянсько-німецького пакту відбулася акція "Балтійський шлях", коли жителі Литви, Латвії та Естонії утворили живий ланцюг завдовжки майже 600 км - близько двох мільйонів осіб (найбільший живий ланцюг у світі).

1990 - У Бердянську на місцевому стадіоні "Торпедо" вперше в СРСР стартувала міжнародна музично-екологічна акція "ВАМ" ("Врятуємо Азовське море!"). І тоді вперше на великому міжнародному форумі над стадіоном було піднято синьо-жовтий прапор. Цей день згодом стане День Державного Прапора України.

1998 - Встановлено звання Герой України.

Пам'ятні дати:

120 років від дня народження Бориса Хомича Тягна (1904-1964), українського режисера.

Церковне свято

День пам'яті святого мученика Луппа. Він жив у місті Солунь (суч. Салоніки, Греція) і був слугою святого великомученика Димитрія Солунського, його вірним послідовником і другом.

Став свідком мученицької смерті свого господаря. Після його смерті, Лупп взяв його закривавлену туніку і перстень, обагрену мученицькою кров'ю, і за допомогою цих святинь здійснив багато чудес і зцілень. За християнські проповіді Луппа заарештували стратили за наказом імператора Максиміана.

Іменини: Єфрем, Іван, Миколай, Павло.

Останні новини Чернігівщини

Урядовий проєкт

Урядовий проєкт "Армія відновлення" на Чернігівщині 17:45

Станом на 17.09.2024 року Чернігівська область у трійці лідерів серед регіонів України по кількості виданих направлень на суспільно корисні роботи.

Місцеві бюджети Чернігівщини протягом січня-серпня 2024 року поповнились на 5,8 мільярдів гривень податків та зборів

Місцеві бюджети Чернігівщини протягом січня-серпня 2024 року поповнились на 5,8 мільярдів гривень податків та зборів 17:43

За інформацією Головного управління ДПС у Чернігівській області, до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-серпень 2024 року надійшло 5,8 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,8 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

Юні спортсмени Чернігівщини здобули бронзу на чемпіонаті України з бойового самбо 17:33

13-15 вересня 2024 року у місті Київ проходив чемпіонат України з бойового самбо, розділ "Про-фул" по 5-ти віковим категоріям.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 13:09

Протягом минулої доби зареєстровано 38 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду, 36 пожеж. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

На Чернігівщині судитимуть агента фсб рф, який передавав дані про місця дислокації ЗСУ та розташування блокпостів 11:34

Прокурорами Чернігівської обласної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно 43-річного жителя Чернігівської області за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини