Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 19 вересня, 04:09:23

22 серпня: цей день в Україні і світі

22.08.2024   09:54Агенцiя

ДЕНЬ 911 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 911 RUSSIAN AGRESSION


22 серпня в Україні відзначають День пам'яті працівників органів внутрішніх справ, які загинули під час виконання службових обов'язків, Міжнародний день пам'яті жертв актів насильства на підставі релігії або переконань.

Ще сьогодні День зубної феї в серпні, Міжнародний день фольклору, День "Відведіть свою кішку до ветеринара", День рослинного молока.

Православна церква вшановує пам'ять святих мучеників Агатоніка, Северіана та інших.

Міжнародний день пам'яті жертв актів насильства на підставі релігії або переконань

Ця дата встановлена Генеральною Асамблеєю ООН, резолюція A/RES/73/296.

Держави підтвердили своє безумовне засудження насильницьких дій, терористичних засобів та екстремізму, які досі відбуваються в окремих частинах світу. Люди страждають лише тому, що належать до іншого віросповідання або мають інші переконання.

Ще 25 листопада 1981 року на Генасамблеї ООН було ухвалено "Декларацію про ліквідацію усіх форм нетерпимості та дискримінації на підставі релігії та переконань". Згідно з цим документом, кожна людина має право на свободу думки, совісті та релігії. Але це право продовжують жорстоко порушувати в деяких країнах світу. Тривають акти насильства та нетерпимості проти окремих осіб, які належать до релігійних меншин, часто такі дії мають кримінальний характер.

Цей день було вирішено відзначати одразу після Міжнародного дня пам'яті жертв тероризму, щоб привернути увагу суспільства до осіб, які потерпають від знущань та несправедливості через свої релігійні переконання.

Метою впровадження цього дня є пошук ефективних засобів протидії насильству та підтримка постраждалих осіб і членів їхніх родин, правовий захист згідно з чинними законодавчими актами.

Цього дня:

1770 - Капітан Джеймс Кук під час своєї першої навколосвітньої експедиції висадився на східному узбережжі Австралії, яке назвав Новим Південним Уельсом і оголосив володінням британської корони;

1795 - У Французькій республіці ухвалено Конституцію III року, що ліквідувала загальне виборче право;

1864 - Підписано першу Женевську конвенцію, утворено товариство Червоного хреста;

1868 - Християн Генріх Фрідріх Петерс відкрив астероїд 102 Міріам;

1910 - Підписано Договір про приєднання Кореї до Японії;

1918 - Відбувся обмін грамотами про мир між Османською імперією та Українською Державою;

1919 - Під час наступу на Київ війська УНР зайняли Житомир і станцію Попільня;

1992 - Президент УНР у вигнанні Микола Плав'юк передав президенту України Леоніду Кравчуку грамоту Державного центру УНР, згідно з якою незалежна Україна є правонаступницею Української Народної Республіки.

Пам'ятні дати:

190 років від дня народження Семюеля Пірпонта Ленглі (Ланглея) (1834-1906), американського астронома, фізика, винахідника болометра, піонера авіації;

160 років від дня ухвалення (1864) Женевської конвенції про поліпшення долі поранених на полі бою;

130 років від дня народження Володимира Васильовича Безушка (1894-1980), українського літературознавця, перекладача, педагога (США);

75 років від дня народження Валентина Павловича Куца (1939), українського живописця, графіка, майстра художнього текстилю.

Церковне свято

Святий Агатонік був благочестивим християнином, який жив у IV столітті в місті Нікомідія. Він активно проповідував християнство і навертав язичників до віри.

За часів імператора Максиміана (правління 286-305 рр.) почалися жорстокі переслідування християн. Агатоніка разом із його друзями, включно із Зотиком, Феопрепієм, Акіндіном, Северіаном та іншими, схопили і піддали тортурам. Вони відмовилися зректися своєї віри і тому були засуджені на смерть.

Святого Агатоніка разом із його супутниками змусили йти до Фракії, де їх жорстоко стратили. Це сталося приблизно у 305 році.

Святий Северіан, імовірно, був римським громадянином, також жив у період гонінь на християн. Як і Агатонік, був ревним християнином, який став мішенню для язичницької влади через свою віру. Його історія тісно пов'язана з історією Агатоніка, і вони часто згадуються разом у церковній традиції.

За переказами, святі мученики прийняли смерть з великою мужністю і терпінням. Їхні мученицькі подвиги залишили глибокий слід у християнській історії, і вони стали символами відданості вірі навіть перед лицем смерті.

Іменини: Олександр, Олексій, Афанасій, Василь, Гаврило, Іван, Макар, Михайло, Федір, Аріадна.

Останні новини Чернігівщини

Урядовий проєкт

Урядовий проєкт "Армія відновлення" на Чернігівщині 17:45

Станом на 17.09.2024 року Чернігівська область у трійці лідерів серед регіонів України по кількості виданих направлень на суспільно корисні роботи.

Місцеві бюджети Чернігівщини протягом січня-серпня 2024 року поповнились на 5,8 мільярдів гривень податків та зборів

Місцеві бюджети Чернігівщини протягом січня-серпня 2024 року поповнились на 5,8 мільярдів гривень податків та зборів 17:43

За інформацією Головного управління ДПС у Чернігівській області, до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-серпень 2024 року надійшло 5,8 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,8 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

Юні спортсмени Чернігівщини здобули бронзу на чемпіонаті України з бойового самбо 17:33

13-15 вересня 2024 року у місті Київ проходив чемпіонат України з бойового самбо, розділ "Про-фул" по 5-ти віковим категоріям.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 13:09

Протягом минулої доби зареєстровано 38 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду, 36 пожеж. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

На Чернігівщині судитимуть агента фсб рф, який передавав дані про місця дислокації ЗСУ та розташування блокпостів 11:34

Прокурорами Чернігівської обласної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно 43-річного жителя Чернігівської області за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини