Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 19 вересня, 04:17:25

19 серпня: цей день в Україні і світі

19.08.2024   10:01Агенцiя

ДЕНЬ 908 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 908 RUSSIAN AGRESSION

19 серпня відзначають Всесвітній день гуманітарної допомоги, Всесвітній день орангутанга, Всесвітній день фотографії, День поштової марки.

В Україні - День пасічника, День міста Коломия.

На Філіппінах - День Мануеля Луїса Кесон, День серпневої революції у В'єтнамі, у Канаді - День відкриття в Юконі, в Іспанії - День завоювання Малаги, День народження кронпринцеси Метте-Маріт у Норвегії, у США -Національний день авіації, Національний день м'якого морозива, День картоплі, Національний день гарячої та гострої їжі.

Православна церква вшановує пам'ять святого мученика Андрія Стратилата, трьох мучеників Газських - Тимофія, Агапія і Фекли.

Всесвітній день гуманітарної допомоги

Відзначається відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/63/139.

Важко точно дізнатися щорічний обсяг наданої гуманітарної допомоги, оскільки немає єдиної бази даних для цієї звітності. Крім того, жодна організація не зобов'язана оприлюднювати точної суми допомоги, яку вони надають. Іноді це просто неможливо. Водночас, тільки за деякими оцінками 2013 року, загальний обсяг гуманітарної допомоги в усьому світі склав приблизно 22 млрд доларів США. У 2015 ця сума наблизилася до 28 млрд доларів США.

Близько 78% міжнародної гуманітарної допомоги надходять через офіційні урядові організації, в кінцевому рахунку від платників податків. Решта від приватних і благодійних організацій, від благодійних фондів і від корпорацій.

Найбільшим урядовим донором є США, за якою йде Велика Британія. Приблизно одна шоста частина прямих іноземних інвестицій уряду Великої Британії (не враховуючи внески, зроблені через ООН і ЄС) використовується на гуманітарну допомогу.

Згідно з даними недавніх досліджень, кожен витрачений долар, особливо у відповідь на ранній кризовий випадок, дуже ефективний і дає змогу скоротити від 4 до 5 доларів, які необхідно буде виділити для подолання повномасштабної катастрофи.

Конфлікти, стихійні лиха та інші надзвичайні ситуації постійно загрожують життю та здоров'ю багатьох мільйонів людей. Під час цих криз тисячі відданих справі гуманітарних працівників із багатьох країн світу докладають зусиль для надання сприяння постраждалим людям, підтримки місцевих органів управління в доправленні необхідної допомоги.

День пасічника

Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України від 15.08.1997 р. № 815/97.

Підраховано, що кожна сьома тонна світового меду - українська. На пасіках країни сьогодні "працює" близько п'яти мільйонів бджолиних сімей.

Типовий вулик може виробляти від 13,6 до 45,35 кг меду на рік. У середньому, медова бджола виробляє 1/12 чайної ложки меду протягом свого життя.

Мед дуже корисний для здоров'я і це помітили давно. Перші свідчення про мед, який застосовується для медичних цілей, датується часом стародавньої Месопотамії. Оскільки речовина настільки негостинна для бактерій, її часто використовували для захисту від інфекції в разі порізів та опіків. Сьогодні мед також використовують як природне лікування лупи, виразки шлунку і навіть деяких видів сезонних алергій.

Цього дня:

1943 - Президент США Ф. Рузвельт і прем'єр-міністр Великої Британії В. Черчилль підписали таємну угоду про співпрацю у створенні атомної бомби;

1960 - Здійснено перший орбітальний політ живих істот із поверненням на Землю;

1982 - Здійснено запуск космічного корабля "Союз Т-7", у складі екіпажу якого був українець - Л. Попов.

1989 - Парафія святих Петра і Павла у Львові першою в УРСР вийшла з підпорядкування Російської Православної Церкви та оголосила себе частиною УАПЦ;

1989 - У Хмельницькому відкрили пам'ятний знак, що увічнив пам'ять жертв репресій 1930-1940-х і початку 1950-х років;

1990 - НДР прийняла конституцію ФРН;

1991 - Леонід Кравчук, голова Верховної Ради УРСР, о 16:00 у виступі по українському телебаченню закликав громадян зберігати спокій і наголосив, що надзвичайний стан Української РСР не стосується. Потім заявив про вихід із лав КПРС;

1992 - У Києві розпочав роботу I Всесвітній форум українців.

Пам'ятні дати:

100 років від дня народження Вілларда Бойла (1924-2011), американського фізика, лауреата Нобелівської премії у галузі фізики (2009)

100 років від дня народження Костянтина Матвійовича Ломикіна (1924-1993), українського живописця

100 років від дня народження Надії Павлівни Мудрої (1924-2013), української громадської діячки, учасниці національно-визвольного руху, редакторки-упорядниці енциклопедичного довідника "Українська жінка у визвольній боротьбі 1940-1950 рр."

Церковне свято

Цього дня вшановують пам'ять трьох мучеників Газських - Тимофія, Агапія і Текли, які постраждали за віру в 304-306 роках. Відомо, що Тимофій з юності вивчав Святе Письмо і мав дар красномовства, завдяки чому став відомим проповідником християнства. Під час гонінь на християн за царювання імператорів Діоклетіана і Максиміліана Тимофія привели на суд і звинуватили у злочинах проти язичницьких божеств. Незважаючи на тортури, мученик не зрікся своєї віри, а навпаки, виголосив проповідь про Ісуса Христа і його любов до всіх людей. За завзятість у переконаннях його засудили до спалення.

У той самий час і в тому ж місті Газі постраждали за істинну віру мученики Агапій і Текла. Язичники віддали їх на поталу диким звірам.

День пам'яті святого мученика Андрія Стратилата та інших

Андрій Стратилат був римським трибуном у місті Тарс у Кілікії (сучасна Туреччина). Служив під керівництвом імператора Максиміана (284-305 роки).

Андрій був язичником і отримав від імператора наказ боротися проти персів, які загрожували Римській імперії. Він зібрав військо і здобув перемогу над ворогом.

Побачивши силу і велич християнської віри, прийняв християнство. Почав проповідувати християнство серед своїх воїнів, і багато хто з них також прийняв християнську віру. Однак визнання християнства не було схвалено в Римській імперії, і Андрія викрили. За наказом імператора Максиміана, Андрія і його 2593 воїни було заарештовані і страчені.

Іменини: Андрій, Миколай, Тимофій.

 

Останні новини Чернігівщини

Урядовий проєкт

Урядовий проєкт "Армія відновлення" на Чернігівщині 17:45

Станом на 17.09.2024 року Чернігівська область у трійці лідерів серед регіонів України по кількості виданих направлень на суспільно корисні роботи.

Місцеві бюджети Чернігівщини протягом січня-серпня 2024 року поповнились на 5,8 мільярдів гривень податків та зборів

Місцеві бюджети Чернігівщини протягом січня-серпня 2024 року поповнились на 5,8 мільярдів гривень податків та зборів 17:43

За інформацією Головного управління ДПС у Чернігівській області, до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-серпень 2024 року надійшло 5,8 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,8 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

Юні спортсмени Чернігівщини здобули бронзу на чемпіонаті України з бойового самбо 17:33

13-15 вересня 2024 року у місті Київ проходив чемпіонат України з бойового самбо, розділ "Про-фул" по 5-ти віковим категоріям.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 13:09

Протягом минулої доби зареєстровано 38 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду, 36 пожеж. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

На Чернігівщині судитимуть агента фсб рф, який передавав дані про місця дислокації ЗСУ та розташування блокпостів 11:34

Прокурорами Чернігівської обласної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно 43-річного жителя Чернігівської області за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини