Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 19 вересня, 03:59:14

16 серпня: цей день в Україні і світі

16.08.2024   09:07Агенцiя

ДЕНЬ 905 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 905 RUSSIAN AGRESSION


16 серпня відзначають Всесвітній день повітряних зміїв, День чоловічої краси, Міжнародний день "Помахайте в камеру спостереження".

Православна церква - Нерукотворного образу Господнього, святого мученика Діоміда.

Всесвітній день повітряних зміїв

Батьківщиною повітряних зміїв вважається Китай, де вони з'явилися близько трьох тисяч років тому. Їх виготовляли схожими на міфологічних істот.

Зміїв використовували для визначення відстані та у військових цілях: для проведення розвідки та задля залякування армії противника.

За іншою версією перші повітряні змії з'явилися на території сучасної Малайзії. У будь-якому разі саме завдяки Азії світ познайомився з повітряними зміями.

Коли повітряні змії потрапили до Європи достеменно невідомо. Зокрема, мандрівник Марко Поло, повернувшись із Китаю, залишив дуже точні записи, датовані 1295 роком, у яких описав конструкцію повітряних зміїв і метод їхнього запуску,

Водночас існує легенда, що 907 року під час походу на Візантію військо київського князя Олега виготовило повітряних зміїв у вигляді вершників, щоб деморалізувати ворожу армію.

Згодом повітряних зміїв почали використовувати в науці. 1749 року шотландський метеоролог Александер Вілсон 1749 року, досліджуючи коливання температури в атмосфері, підняв за допомогою повітряного змія термометри на висоту 900 метрів. Через три роки Бенджамін Франклін використав повітряного змія, щоб продемонструвати електричну природу блискавки.

Завдяки експериментам із повітряними зміями винахідник Джордж Кейлі створив перший планер.

Нині повітряні змії в основному використовуються в індустрії розваг. Велику популярність мають спортивні моделі, які можуть літати на швидкості більш ніж 100 кілометрів на годину.

День чоловічої краси

Неофіційне свято, започатковане 2007 року за ініціативи однієї з американських компаній, яка спеціалізується на виробництві чоловічих товарів для догляду за собою. Спростовує думку, що чоловіки не повинні занадто сильно доглядати за собою.

Міжнародний день "Помахайте в камеру спостереження"

Своєрідна форма жартівливого протесту проти тотального стеження, і захист свого права на приватність.

Цього дня всім охочим пропонують з посмішкою помахати рукою в будь-який пристрій спостереження.

Цього дня:

1914 - Головна українська рада оприлюднила маніфест до українського народу з приводу Першої світової війни із закликом боротися за визволення України;

1919 - 11-та дивізія Групи Січових стрільців Романа Сушка Армії УНР та 21-ша Збаразька бригада УГА Богуслава Шашкевича звільнила від більшовиків Шепетівку;

1925 - Відбулася прем'єра фільму Чарлі Чапліна "Золота лихоманка";

1960 - Кіпр проголосив незалежність;

1960 - Засновано Міжнародну академію астронавтики;

1972 - У Торонто відкрилася Національна виставка, на якій уперше для західного світу були представлені виробники Китаю;

1995 - Більшість населення Бермудських островів на референдумі проголосувала проти незалежності та за збереження статусу британської колонії.

Пам'ятні дати:

150 років від дня народження Володимира Михайловича Артоболевського (1874-1952), українського зоолога, зоогеографа, орнітолога, популяризатора біологічних знань, громадського діяча. Дату народження подано за ЕСУ, даними Українського національного біографічного архіву, Державного історико-меморіального Лук'янівського заповідника (м. Київ);

140 років від дня народження Ісаака Прохоровича Мазепи (1884-1952), українського громадсько-політичного та державного діяча, публіциста (Німеччина);

120 років від дня народження Венделла Мередіта Стенлі (1904-1971), американського вірусолога, біохіміка, громадського діяча, лауреата Нобелівської премії у галузі хімії (1947)

90 років від дня народження П'єра Рішара (повне - П'єр Рішар Моріс Шарль Леопольд Дефей) (1934), французького актора театру і кіно, режисера;

70 років від дня народження Петра Миколайовича Винничука (1954-2012), українського дисидента, громадсько-політичного діяча.

Церковне свято

Нерукотворного образу Господа Ісуса Христа

Православна церква України 16 серпня відзначає перенесення Нерукотворного образу Господнього до Константинополя.

Цей образ виник внаслідок дотику тканини до обличчя Ісуса Христа, залишивши на ній відбиток Його лику.

Існує кілька легенд про його походження. Одна з них розповідає про правителя Едесси, Авгара V, який страждав від важкої хвороби. Почувши про чудеса Ісуса, він послав свого художника Ананію, щоб той намалював портрет Христа. Однак Ананія не зміг цього зробити через сяйво, що виходило від обличчя Ісуса. Тоді Ісус притулив полотно до Свого обличчя, і на ньому чудесним чином відбилося Його зображення. Цей образ був доставлений до Авгара, який зцілився після дотику до нього.

Інша версія легенди, поширена в католицькій церкві, розповідає про побожну жінку Вероніку, яка подала Ісусу хустку, коли Він ніс хрест на Голгофу. Ісус витер нею обличчя, і на хустці залишився Його лик. Цей образ став першою в історії іконою і має велике значення для християнської традиції.

У народі свято 16 серпня відоме як Горіховий Спас. Цього дня в садах збирають горіхи. Також до середини серпня дозрівали ягоди, фрукти, ранні овочі. Усі ці сезонні продукти освячували в церкві.

Горіховий Спас пов'язаний з Успінням Богородиці та вшануванням пам'яті семи братів Маккавеїв, яких стратив сирійський цар Антіох Епіфан за їхню віру. Спаси - це час, коли християнські та народні традиції переплітаються, а святкові обряди надають особливого значення цим дням.

Іменини: Олександр, Іван, Степан, Яків, Анна.

Останні новини Чернігівщини

Урядовий проєкт

Урядовий проєкт "Армія відновлення" на Чернігівщині 17:45

Станом на 17.09.2024 року Чернігівська область у трійці лідерів серед регіонів України по кількості виданих направлень на суспільно корисні роботи.

Місцеві бюджети Чернігівщини протягом січня-серпня 2024 року поповнились на 5,8 мільярдів гривень податків та зборів

Місцеві бюджети Чернігівщини протягом січня-серпня 2024 року поповнились на 5,8 мільярдів гривень податків та зборів 17:43

За інформацією Головного управління ДПС у Чернігівській області, до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-серпень 2024 року надійшло 5,8 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,8 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

Юні спортсмени Чернігівщини здобули бронзу на чемпіонаті України з бойового самбо 17:33

13-15 вересня 2024 року у місті Київ проходив чемпіонат України з бойового самбо, розділ "Про-фул" по 5-ти віковим категоріям.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 13:09

Протягом минулої доби зареєстровано 38 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду, 36 пожеж. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

На Чернігівщині судитимуть агента фсб рф, який передавав дані про місця дислокації ЗСУ та розташування блокпостів 11:34

Прокурорами Чернігівської обласної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно 43-річного жителя Чернігівської області за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини