Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 19 вересня, 03:56:20

15 серпня: цей день в Україні і світі

15.08.2024   08:45Агенцiя

ДЕНЬ 904 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 904 RUSSIAN AGRESSION

15 серпня в Україні відзначають День археолога, Всесвітній день величі.

Православна і католицька церкви - Успіння Пресвятої Богородиці.

День археолога

Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України від 6 серпня 2008 року.

Археологія - наука про старожитності, вивчення побуту і культури стародавніх народів за речовими пам'ятками, що дійшли до нас. Це абсолютно відокремлена наука. Усі історичні події встановлюються або за письмовими джерелами, або за даними археології. Письмових повідомлень зберігається вкрай небагато, а побутового матеріалу - часом більше, ніж це можна собі уявити.

День археолога як неофіційне свято існувало ще за часів СРСР, а одна з версій його походження пов'язана з Україною. З 1934 до 1947 року відому Трипільську експедицію очолювала Тетяна Пассек, яка святкувала свій день народження 15 серпня. Щороку працівники експедиції відзначали день народження своєї керівниці, аж поки дата не почала сприйматися як професійне свято всіх археологів.

Цього дня:

1914 - Офіційно відкрито Панамський канал;

1932 - Під час розкопок у Ватикані знайдено давньоримську "Тріумфальну дорогу";

1947 - Відповідно до ухваленого в червні британським парламентом закону "Про незалежність Індії" країна розділялася на дві держави: мусульманську - Пакистан та індуїстську - Індійський Союз;

1960 - Республіка Кіпр проголосила свою незалежність;

1963 - У Шотландії відбулася остання смертна кара;

1997 - В Україні засновано орден княгині Ольги.

Пам'ятні дати:

375 років від дня початку (15-16.08.1649) Зборівської битви між українським військом під проводом Богдана Хмельницького та татарським військом на чолі з кримським ханом Ісламом-Гіреєм ІІІ з одного боку та польською армією під командуванням короля Яна II Казимира - з іншого;

110 років від дня народження Володимира Миколайовича Михайловського (1914-1978), українського вченого в галузі автоматики, телемеханіки та випромінювальної техніки, засновника нового наукового напряму "Фізикометрія";

90 років від дня народження Юрія Федоровича Худякова (1934), українського архітектора, художника, педагога.

Церковне свято

Успіння Пресвятої Богородиці.Перша Пречиста. Повна назва свята - Успіння Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії.

І в православній, і в католицькій церкві воно присвячене даті кончини Божої Матері.

Згідно з Новим Заповітом, розп'ятий Христос велів найближчому учневі, апостолу Івану, піклуватися про свою матір. Після смерті та воскресіння Сина Богородиця жила разом з Іваном у Єрусалимі, часто молилася на Голгофі. Одного разу під час молитви до Марії з'явився архангел Гавриїл, який повідомив, що через три дні вона "відійде до Христа Бога". У день смерті Марії апостоли, які проповідували в різних країнах, чудесним чином зібралися в Єрусалимі, щоб попрощатися з Богородицею. Вони ж здійснили поховання, поклавши тіло Божої Матері в гробниці її батьків і закривши вхід каменем.

Апостол Фома був єдиним учнем Христа, хто не встиг попрощатися з Богородицею до її смерті. Коли на третій день після поховання Фома прийшов до Єрусалима, інші апостоли відкрили гробницю, щоб він міг попрощатися з Богородицею. На загальний подив, у труні не виявилося тіла Марії - залишився лише похоронний одяг, що випромінював чудові пахощі. Цього ж дня Богородиця сама з'явилася апостолам в оточенні янголів і вітала їх словами: "Радійте, бо я з вами в усі дні".

Іменини: Максим, Олександр, Матвій, Василь, Федір, Марія.

Останні новини Чернігівщини

Урядовий проєкт

Урядовий проєкт "Армія відновлення" на Чернігівщині 17:45

Станом на 17.09.2024 року Чернігівська область у трійці лідерів серед регіонів України по кількості виданих направлень на суспільно корисні роботи.

Місцеві бюджети Чернігівщини протягом січня-серпня 2024 року поповнились на 5,8 мільярдів гривень податків та зборів

Місцеві бюджети Чернігівщини протягом січня-серпня 2024 року поповнились на 5,8 мільярдів гривень податків та зборів 17:43

За інформацією Головного управління ДПС у Чернігівській області, до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-серпень 2024 року надійшло 5,8 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,8 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

Юні спортсмени Чернігівщини здобули бронзу на чемпіонаті України з бойового самбо 17:33

13-15 вересня 2024 року у місті Київ проходив чемпіонат України з бойового самбо, розділ "Про-фул" по 5-ти віковим категоріям.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 13:09

Протягом минулої доби зареєстровано 38 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду, 36 пожеж. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

На Чернігівщині судитимуть агента фсб рф, який передавав дані про місця дислокації ЗСУ та розташування блокпостів 11:34

Прокурорами Чернігівської обласної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно 43-річного жителя Чернігівської області за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини