Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 19 вересня, 03:19:42

13 серпня: цей день в Україні і світі

13.08.2024   08:43Агенцiя

ДЕНЬ 902 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 902 RUSSIAN AGRESSION

13 серпня відзначають Міжнародний день шульг.

Православна церква - Віддання Преображення, святого преподобного Максима Сповідника.

У юдеїв - Піст 9 Ава.

Всесвітній день шульг

Міжнародний день ліворуких уперше відзначили 13 серпня 1992 року за ініціативи британського Клубу шульг, створеного у 1990 році.

Цей День покликаний привернути увагу суспільства до проблем, з якими стикаються шульги у праворукому світі.

Привернути увагу дизайнерів, виробників і продавців до необхідності враховувати зручність шульг при користуванні різними предметами.

Розвіяти забобони, які оточують шульг упродовж багатьох століть у різних культурах; заохотити наукові дослідження в сфері вивчення феномену ліворукості.

Цього дня:

1905 - У Норвегії відбувся референдум про розірвання унії зі Швецією;

1907 - У Нью-Йорку з'явилися перші таксі;

1912 - Французький лікар Г. Одін оголосив про відкриття вірусу раку;

1913 - У Шеффілді виплавлено першу неіржавну сталь;

1917 - У Каталонії почалося повстання сепаратистів;

1918 - Уряд Великої Британії визнав чехів як "союзну націю";

1923 - Мустафа Кемаль Ататюрк був обраний першим президентом Туреччини;

1932 - У Римі Марконі (Guglielmo Marchese Marconi) вперше випробувано короткохвильове радіо;

1940 - Перший авіаналіт Люфтваффе на британські військові об'єкти та міста. Початок Битви за Британію;

1941 - У Канаді створено жіночий армійський корпус;

1942 - Прем'єра в Нью-Йорку повнометражного мультиплікаційного фільму Волта Діснея "Бембі";

1945 - Всесвітній сіоністський конгрес ухвалив вимогу до уряду Великої Британії дозволити в'їзд до Палестини мільйона євреїв;

1952 - Німеччина і Японія увійшли до складу Міжнародного валютного фонду;

1961 - Німецька Демократична Республіка закрила державний кордон між Західним і Східним Берліном. Початок будівництва Берлінської стіни - одного з найбільш відомих символів "холодної війни";

1964 - Відбулася остання смертна кара у Великій Британії;

1966 - Заборона міні-спідниць у Тунісі;

1997 - Уряд провінції Онтаріо (Канада) оголосив про план закриття семи атомних електростанцій поблизу кордону зі США;

2004 - Створено перший подкаст;

2014 - Звільнення українськими силами АТО н. п. Хрящувате та завершення оперативного оточення окупованого Луганська для його подальшого звільнення.

Пам'ятні дати:

210 років від дня народження Андерса Йонаса Ангстрема (1814-1874), шведського астрофізика, одного з творців спектрального аналізу;

180 років від дня народження Фрідріха Мішера (1844-1895), швейцарського хіміка-органіка, що відкрив нуклеїнові кислоти - ДНК і РНК, виділивши їх із білих кров'яних тілець;

150 років від дня народження Олександра Івановича Душечкіна (1874-1956), українського вченого-агрохіміка, фізіолога рослин, який зробив вагомий внесок у розроблення заходів із підвищення родючості піщаних ґрунтів Полісся. Дату народження подано за ЕСУ, даними сайтів Національного музею історії України, НАН України; за іншими даними народився 13.07.1874 р.;

125 років від дня народження Альфреда Джозефа Хічкока (1899-1980), англійського кінорежисера, продюсера, сценариста; його ім'я пов'язане зі становленням жанру "трилерів";

60 років від дня народження Степана Васильовича Процюка (1964), українського письменника, прозаїка, есеїста, володаря відзнаки "Золотий письменник України" (2015);

Церковне свято

Преподобного Максима Сповідника

Максим Сповідник - християнський монах, богослов і філософ, відомий непримиренною боротьбою проти єресей.

Захисник і виразник христологічної доктрини діофелітства - вчення про дві природні волі у Христі.

Максим Сповідник прославлений у лику преподобних і в лику сповідників у Православній церкві і в лику святих Римо-католицької церкви. Папа римський Бенедикт XVI, коли цитував визначення Максимом любові до Бога як такої, що виявляється винятково у відповідальності за іншу людину, назвав Максима "великим Вчителем Церкви", хоча в католицизмі преподобний Максим не входить до списку вчителів Церкви. Його пам'ять православна церква звершує 13 серпня. У грецьких прологах йдеться, що у цей день його мощі були перенесені до Константинополя.

Піст 9 Ава

Найбільш траурним для євреїв днем вважається Дев'яте Ава (Тіш'а бе-ав). Цього дня нічого не їдять, не п'ють, не вдягають шкіряного взуття. Піст починається з вечора 8 ава за кілька хвилин до заходу сонця і закінчується після появи зірок на небі ввечері 9 ава.

День 9 Ава - це також єдиний день у році, коли єврей не має права вивчати Тору (оскільки вивчення вважається джерелом радості).

Від самого початку піст 9 Ава пов'язують із "гріхом розвідників" - коли Мойсей привів євреїв до кордонів Землі Обітованої, а вони побоялися одразу увійти в неї і попросили Мойсея відправити розвідників, щоб ті, повернувшись, переповіли про країну і перспективи життя в ній.

І хоча це прохання було вираженням сумніву в Богові, який вивів євреїв з Єгипту і обіцяв їм цю країну, все ж Мойсей погодився відправити глав 12 колін на розвідку.

Розвідники, які повернулися, повідомили, що країна "укріплена до неба" і населена велетнями, проти яких євреї "маленькі, як коники". І лише глави двох колін стверджували, що земля обітована прекрасна, і що варто увійти в неї. Народ повірив, природно, більшості, і всю ніч з восьмого на дев'яте ава євреї плакали і говорили, що Бог привів їх у цю країну зі злості, і що краще б вони померли в пустелі. Тоді Бог розгнівався і сказав, що цього разу євреї плакали даремно, але тепер у них з'явиться безліч приводів для плачу в цю ніч. Таким буде покарання за гріх невір'я.

Іменини: Олексій, Василь, Іван, Костянтин, Максим, Микола, Тихон, Яків, Євдокія, Оксана.

Останні новини Чернігівщини

Урядовий проєкт

Урядовий проєкт "Армія відновлення" на Чернігівщині 17:45

Станом на 17.09.2024 року Чернігівська область у трійці лідерів серед регіонів України по кількості виданих направлень на суспільно корисні роботи.

Місцеві бюджети Чернігівщини протягом січня-серпня 2024 року поповнились на 5,8 мільярдів гривень податків та зборів

Місцеві бюджети Чернігівщини протягом січня-серпня 2024 року поповнились на 5,8 мільярдів гривень податків та зборів 17:43

За інформацією Головного управління ДПС у Чернігівській області, до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-серпень 2024 року надійшло 5,8 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,8 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

Юні спортсмени Чернігівщини здобули бронзу на чемпіонаті України з бойового самбо 17:33

13-15 вересня 2024 року у місті Київ проходив чемпіонат України з бойового самбо, розділ "Про-фул" по 5-ти віковим категоріям.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 13:09

Протягом минулої доби зареєстровано 38 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду, 36 пожеж. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

На Чернігівщині судитимуть агента фсб рф, який передавав дані про місця дислокації ЗСУ та розташування блокпостів 11:34

Прокурорами Чернігівської обласної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно 43-річного жителя Чернігівської області за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини