Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 19 вересня, 03:18:11

9 серпня: цей день в Україні і світі

09.08.2024   08:20Агенцiя

ДЕНЬ 898 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 898 RUSSIAN AGRESSION

9 серпня відзначають Міжнародний день корінних народів світу, День пам'яті трагедії Нагасакі в Японії, Міжнародний день коворкінгу, Всесвітній день книголюбів

Православна церква вшановує пам'ять святого апостола Матея.

День пам'яті трагедії Нагасакі в Японії

День пам'яті трагедії Нагасакі в Японії відзначають 9 серпня.

Перша атомна бомба, названа Little Boy, була скинута на Хіросіму з бомбардувальника B-29 Enola Gay о 8:15 ранку 6 серпня 1945 року. Другу, названу "Товстун", було скинуто на Нагасакі з бомбардувальника B-29 "Бокскар" об 11:02 ранку 9 серпня 1945 року.

Сполучені Штати підірвали дві атомні бомби над японськими містами Хіросіма і Нагасакі 6 і 9 серпня 1945 року відповідно. Унаслідок цих двох бомбардувань загинуло від 129 000 до 226 000 осіб, більшість із яких були мирними жителями, і досі це єдине застосування ядерної зброї у збройному конфлікті.

Міжнародний день корінних народів світу

Міжнародний день корінних народів світу започатковано 1994 року Генеральною Асамблеєю ООН на честь першого засідання з питань корінних народів, яке відбулося 1982 року. Щорічно його відзначають 9 серпня на знак прагнення міжнародної спільноти зберегти культуру і права корінних народів.

Міжнародний день коворкінгу

Коворкінг - нове поняття, що означає сучасний спосіб організації роботи людей, які не прив'язані до певного простору і годинника. Його відзначають 9 серпня, і дата обрана не випадково. Саме цього дня у 2005 р. засновник цього підходу до організації праці Бред Нойберг відкрив перший офіційний простір для коворкінгу - San Francisco Coworking Space.

Всесвітній день книголюбів

З'явившись в Америці, свято практично одразу набуло шанувальників і в інших куточках світу. Відзначають його щорічно 9 серпня

Це свято письменників, поетів, літераторів та видавців, друкарень та книжкових магазинів і крамниць, ну і, звісно, читачів - людей, для яких власне книжка і створюється. Саме завдяки читачеві, який продовжує зберігати книгу затребуваною, насамперед присвячений Всесвітній день книголюбів.

Магія книги - це своєрідне таїнство. Для людини, яка любить читати, незалежно від того, якому літературному жанру вона надає перевагу, зустріч із улюбленою книжкою є бажаним моментом, а початок прочитання нового твору - загадкою, яку треба буде розв'язати, світом, у який треба буде зануритися у своїй свідомості та уяві.

Для багатьох людей читання є основним хобі. Це захоплення не вимагає якоїсь особливої підготовки, екіпірування і витрат, за винятком коштів на придбання книги, виділеної частини вільного часу на її читання, а також обстановки, яка не заважатиме зануритися у світ літературного твору. До слова про витрати на придбання книги: для окремих категорій людей, як і раніше, актуальним залишається відвідування бібліотек, які теж приєднуються до святкування Дня книголюбів.

День тримання за руку

День тримання за руку у США відзначають щороку 9 серпня. Цей день заохочує людей висловлювати свої почуття та створювати зв'язок із найдорожчими людьми.

Ще цього дня:

1919 - Велика Британія оголосила протекторат над Персією;

1919 - Київська група Армії УНР, очолювана Юрієм Тютюнником, звільнила від більшовиків Жмеринку;

1940 - Завершено будівництво залізниці Берлін-Багдад;

1942 - Британська колоніальна адміністрація заарештувала лідера індійського національно-визвольного руху Махатму Ганді (випущений із в’язниці тільки у 1944 році);

1945 - Вибух атомної бомби в Нагасакі;

1965 - Сінгапур отримав незалежність від Малайзії;

1974 - На межі імпічменту та усунення з посади на тлі скандалу Вотергейт, Річард Ніксон став першим (і нині єдиним) президентом Сполучених Штатів, який подав у відставку;

1990 - У Саудівську Аравію для військової операції вторгнення в Ірак почали прибувати американські війська.

Пам'ятні дати:

125 років від дня народження Памели Ліндон Треверс (справж. - Гелен Ліндон Гофф) (1899-1996), англійської письменниці, авторки серії книг про Мері Поппінс;

120 років від дня народження Миколи Филимоновича Матвійчука (1904-1993), українського літературознавця, критика, педагога

Церковне свято

9 серпня, у православному календарі день ушанування пам'яті святого апостола Матія.

Він був одним із дванадцяти апостолів Ісуса Христа. Його ім'я походить від єврейського "дар Яхве". Матій не був одним із дванадцяти апостолів, обраних Ісусом. Після зради Юди Іскаріота і його смерті апостоли вирішили вибрати нового апостола для заповнення місця. Матія обрали через жеребкування.

Про ранні роки життя Матія відомо мало. Згідно з традицією, він був одним із тих, хто слідував за Ісусом від хрещення Івана до Вознесіння. Після вибору апостолом, Матій активно проповідував Євангеліє. Він служив у Єрусалимі і пізніше проповідував в Юдеї. Також існують різні версії щодо його місіонерської діяльності за межами Палестини, включно з Ефіопією та іншими регіонами.

Точні обставини смерті Матія невідомі, але більшість джерел вказує на те, що він прийняв мученицьку смерть за віру. Існують різні версії його смерті: деякі джерела говорять про розп'яття, інші - про побиття камінням.

Іменини: Олексій, Антон, Григорій, Дмитро, Іван, Леонтій, Макар, Матвій, Петро, Яків, Ірина, Маргарита, Марія.

Останні новини Чернігівщини

Урядовий проєкт

Урядовий проєкт "Армія відновлення" на Чернігівщині 17:45

Станом на 17.09.2024 року Чернігівська область у трійці лідерів серед регіонів України по кількості виданих направлень на суспільно корисні роботи.

Місцеві бюджети Чернігівщини протягом січня-серпня 2024 року поповнились на 5,8 мільярдів гривень податків та зборів

Місцеві бюджети Чернігівщини протягом січня-серпня 2024 року поповнились на 5,8 мільярдів гривень податків та зборів 17:43

За інформацією Головного управління ДПС у Чернігівській області, до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-серпень 2024 року надійшло 5,8 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,8 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

Юні спортсмени Чернігівщини здобули бронзу на чемпіонаті України з бойового самбо 17:33

13-15 вересня 2024 року у місті Київ проходив чемпіонат України з бойового самбо, розділ "Про-фул" по 5-ти віковим категоріям.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 13:09

Протягом минулої доби зареєстровано 38 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду, 36 пожеж. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

На Чернігівщині судитимуть агента фсб рф, який передавав дані про місця дислокації ЗСУ та розташування блокпостів 11:34

Прокурорами Чернігівської обласної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно 43-річного жителя Чернігівської області за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини