Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 19 вересня, 04:14:59

8 серпня: цей день в Україні і світі

08.08.2024   08:24Агенцiя

ДЕНЬ 897 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 897 RUSSIAN AGRESSION

В Україні 8 серпня відзначають День військ зв'язку ЗСУ.

Також сьогодні Всесвітній день кішок, День цифрового кочівника, Міжнародний день нескінченності, Міжнародний день альянсів, День народження холодильника, Міжнародний день альпінізму, Міжнародний день офтальмології.

Православна церква вшановує пам'ять святого сповідника Еміліяна, святих мучеників Елевтерія і Леоніда.

День військ зв'язку

Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України від 01.02.2000 р. № 154/2000.

8 серпня 1920 року в місті Києві, на базі колишнього Костянтинівського юнкерського військового училища, розпочалася підготовка військових зв'язківців на Київських військово-інженерних курсах.

Міжнародний день кота

Неофіційне свято, відзначається щорічно з 2002 р. Засноване Міжнародним фондом захисту тварин

Міжнародний день нескінченності

Восьмого числа восьмого місяця щорічно проводиться Міжнародний день нескінченності. Засновником цього дня є Жан-П'єр Аді Феньо - філософ, поет, журналіст, письменник-фантаст.

Міжнародний день альянсів

8 серпня - особливий день, присвячений святкуванню і просуванню сили альянсів у світі. Цього дня ми збираємося разом, щоб стати на захист одне одного, сприяти інклюзивності та будувати мости підтримки і взаєморозуміння. Цей день присвячений визнанню і просуванню сили союзництва в усьому світі.

День цифрового кочівника

День цифрового кочівника, який відзначають щороку 8 серпня, - це свято спільноти віддалених працівників, які обрали стиль життя, що поєднує роботу та подорожі. Цей день висвітлює інноваційний підхід до балансу між роботою та особистим життям і досліджує вплив цифрового кочівництва на сучасну робочу силу.

Ще цього дня:

1899 - Американець А. Маршалл запатентував холодильник;

1949 - У Страсбурзі відбулася перша сесія Ради Європи;

1965 - У Шешорах (Івано-Франківська область) відбувся мітинг з нагоди відкриття пам'ятника Тарасу Шевченку;

1966 - У Китайській Народній Республіці оголошено початок "культурної революції";

1967 - У Бангкоку (Таїланд) засновано Асоціацію держав Південно-Східної Азії (АСЕАН);

1974 - Президент США Річард Ніксон оголосив, що йде у відставку у зв'язку з Вотергейтським скандалом;

1998 - Американець Майкл Кірні став наймолодшим магістром наук (у біохімії) - диплом він отримав у віці 14 років 8 місяців;

2000 - Учені Великої Британії, США та Італії офіційно оголосили про початок дослідів із клонування людини;

2004 - Введено в дію другий енергоблок Хмельницької АЕС;

2017 - компанія Coca-Cola встановила перший в історії тривимірний білборд.

Пам'ятні дати:

190 років від дня народження Юрія Адальбертовича Федьковича (повне - Осип Домінік Гординський де Федькович) (1834-1888), українського письменника, прозаїка, драматурга, поета, перекладача, фольклориста, громадсько-культурного та освітнього діяча;

110 років від дня народження Олександра Дмитровича Гая (1914-2000), українського актора, педагога (серед учнів - Б. Ступка, Л. Кадирова, Н. Лотоцька)

90 років від дня народження Олександри Сергіївни Білої (1934-1996), української мовознавиці, філологині (Угорщина). Дата народження подана за енциклопедією "Українська мова", даними Українського національного біографічного архіву, Філологічного факультету Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича, інтернет-ресурсами; за іншими даними народилася 08.10.1934 р.

Церковне свято

8 серпня, у православному календарі день пам'яті святого сповідника Еміліяна. Він був єпископом Кізика у VIII столітті. Відомий своєю стійкістю і вірністю православній вірі під час періоду іконоборства, коли багато християнських ікон було знищено, а їхніх шанувальників переслідували.

Точна дата народження святого Еміліана невідома. Еміліан протистояв іконоборчим імператорам та офіційній політиці іконоборства. Під час правління імператора Лева III Ісавра (717-741) іконоборство стало офіційною державною політикою. За свої переконання Еміліан зазнав переслідувань і був засланий. Помер у вигнанні.

Іменини: Олексій, Антон, Григорій, Дмитро, Іван, Леонтій, Макар, Матвій, Петро, Яків, Ірина, Маргарита, Марія.

 

Останні новини Чернігівщини

Урядовий проєкт

Урядовий проєкт "Армія відновлення" на Чернігівщині 17:45

Станом на 17.09.2024 року Чернігівська область у трійці лідерів серед регіонів України по кількості виданих направлень на суспільно корисні роботи.

Місцеві бюджети Чернігівщини протягом січня-серпня 2024 року поповнились на 5,8 мільярдів гривень податків та зборів

Місцеві бюджети Чернігівщини протягом січня-серпня 2024 року поповнились на 5,8 мільярдів гривень податків та зборів 17:43

За інформацією Головного управління ДПС у Чернігівській області, до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-серпень 2024 року надійшло 5,8 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,8 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

Юні спортсмени Чернігівщини здобули бронзу на чемпіонаті України з бойового самбо 17:33

13-15 вересня 2024 року у місті Київ проходив чемпіонат України з бойового самбо, розділ "Про-фул" по 5-ти віковим категоріям.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 13:09

Протягом минулої доби зареєстровано 38 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду, 36 пожеж. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

На Чернігівщині судитимуть агента фсб рф, який передавав дані про місця дислокації ЗСУ та розташування блокпостів 11:34

Прокурорами Чернігівської обласної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно 43-річного жителя Чернігівської області за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини