Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 19 вересня, 04:14:16

5 серпня: цей день в Україні і світі

05.08.2024   09:37Агенцiя

ДЕНЬ 894 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 894 RUSSIAN AGRESSION

5 серпня відзначають Міжнародний день світлофора, Всесвітній день устриць, День свіжого дихання, День спідньої білизни.

Православна церква - передсвято Преображення, святого мученика Євсигнія.

Міжнародний день світлофора

Міжнародний день світлофора відзначають 5 серпня на честь події, що сталася 1914 року. Цього дня в американському місті Клівленді з'явився перший попередник сучасних пристроїв. Він мав червоний і зелений ліхтарі, а під час перемикання світла видавав звуковий сигнал.

Утім, найперший світлофор винайшов британець Джей Найт ще у 19 столітті. Цей апарат було встановлено біля будівлі парламенту в Лондоні 1868 року. Через три роки його ліхтар вибухнув і поранив поліцейського. Після цього про світлофор забули майже на 50 років - до 1910 року, коли було розроблено і запатентовано перший автоматичний світлофорний пристрій із ліхтарями двох кольорів.

Триколірні світлофори, схожі на сучасні, вперше побачили жителі Детройта і Нью-Йорка 1920 року. Згодом пристрої стали популярними в різних містах Америки та Європи.

Всесвітній день устриць

5 серпня щорічно відзначають Всесвітній день устриць. Уперше цей день почали проводити у США, де був він національним.

Нині устриці вважаються делікатесом, але раніше, у XVI-XVII століттях, у Франції, Великій Британії цей молюск був їжею бідняків. Хоча в Італії устриці споживали і багатії. Тут цей продукт набув слави через любовні подвиги та репутацію Казанови, який, за розповідями інших, з'їдав на сніданок півсотні цих молюсків. Тоді устриці вважалися афродизіаком, пізніше світові вчені цей факт підтвердили.

День спідньої білизни

Заснований в Америці за ініціативи компанії Freshpair, яка цю білизну і продає. Компанія 2013 року організувала в Нью-Йорку цікавий марафон з метою побити світовий рекорд Гіннеса. Фішка рекорду в тому, що він регламентує найбільшу кількість людей, яка зібралася разом в одному місці в білизні. Того року на Таймс-сквер зібралося понад 800 осіб, але цього було недостатньо для встановлення нового рекорду. Події не сталося, але з'явилося свято.

Ще цього дня:

1924 - У Туреччині заборонено багатоженство;

1963 - Міністри закордонних справ Великої Британії, СРСР і США підписали договір про заборону випробувань ядерної зброї в атмосфері, космічному просторі та під водою;

1965 - Розпочалася війна між Індією та Пакистаном;

1991 - Сергій Бубка встановив світовий рекорд, стрибнувши з жердиною на 6 м 10 см;

2022 - Засновано Відзнаку Президента України "За оборону України".

Пам'ятні дати:

180 років від дня народження Іллі Юхимовича Рєпіна (1844-1930), відомого художника-живописця, народженого в Україні;

125 років від дня народження Бориса Дмитровича Антоненка-Давидовича (справж. - Давидов, іноді Давидів) (1899-1984), українського письменника, прозаїка, драматурга, публіциста, критика, поета, перекладача, мовознавця, літературознавця, громадського діяча, учасника національно-визвольних змагань 1917-1920-х рр. та дисидентського руху опору. Дату народження подано за ЕСУ, ЕІУ, Міжнародним біографічним словником дисидентів країн Центральної та Східної Європи й колишнього СРСР, даними віртуального музею "Дисидентський рух в Україні" та Українського інституту національної пам'яті; за іншими даними народився 04.08.1899 р.;

125 років від дня народження Федора Євтихійовича Злидня (1899-1938), українського письменника, журналіста доби Розстріляного відродження;

90 років від дня народження Василя Михайловича Лиса (1934), українського прозаїка, журналіста, публіциста;

80 років від дня народження Галини Дмитрівни Кошарської (1944), української літературознавиці, публіцистки, перекладачки (Австралія).

Церковне свято

Святий Євсигній, пам'ять якого відзначається сьогодні, народився в Антіохії в середині 3 століття. Протягом шести років він служив у римських військах - при імператорах Діоклетіані, Максиміліані Геркулі, Констанції Хлорі, Костянтині Великому. За переказами, одного разу Євсигній став свідком явлення на небі Хреста, складеного із зірок. Цей знак обіцяв йому перемоги у всіх битвах.

У похилому віці святий покинув службу і пішов на свою батьківщину, де проводив час у молитвах, пості та відвідуванні храмів. Коли на престол зійшов Юліан Відступник, який спробував відродити язичництво, Євсигнія за доносом привели до нього на суд. Святий викрив імператора в злочинах проти Христа і поставив йому за приклад іншого правителя - Костянтина Великого, який був добрим християнином. Євсигнію на той час було вже 110 років, проте розгніваний Юліан не пощадив його старості й наказав стратити.

Іменини: Юхим, Іван, Марія, Дарина, Христина.

Останні новини Чернігівщини

Урядовий проєкт

Урядовий проєкт "Армія відновлення" на Чернігівщині 17:45

Станом на 17.09.2024 року Чернігівська область у трійці лідерів серед регіонів України по кількості виданих направлень на суспільно корисні роботи.

Місцеві бюджети Чернігівщини протягом січня-серпня 2024 року поповнились на 5,8 мільярдів гривень податків та зборів

Місцеві бюджети Чернігівщини протягом січня-серпня 2024 року поповнились на 5,8 мільярдів гривень податків та зборів 17:43

За інформацією Головного управління ДПС у Чернігівській області, до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-серпень 2024 року надійшло 5,8 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,8 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

Юні спортсмени Чернігівщини здобули бронзу на чемпіонаті України з бойового самбо 17:33

13-15 вересня 2024 року у місті Київ проходив чемпіонат України з бойового самбо, розділ "Про-фул" по 5-ти віковим категоріям.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 13:09

Протягом минулої доби зареєстровано 38 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду, 36 пожеж. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

На Чернігівщині судитимуть агента фсб рф, який передавав дані про місця дислокації ЗСУ та розташування блокпостів 11:34

Прокурорами Чернігівської обласної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно 43-річного жителя Чернігівської області за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини