Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 8 вересня, 02:56:56

12 липня: цей день в Україні і світі

12.07.2024   08:47Агенцiя

ДЕНЬ 870 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 870 RUSSIAN AGRESSION

12 липня відзначають Всесвітній день бортпровідника, День різнокольорових очей, Всесвітній день шашлику, День паперового пакета.

Православна церква вшановує пам'ять святих мучеників Прокла та Іларія; святого преподобного Михайла Малеїна.

Всесвітній день бортпровідника

Професії бортпровідника вже понад 80 років. Виникла вона в Німеччині в 1928 році, коли на борт літака стали брати спеціальну людину, до чиїх обов'язків входило забезпечення сервісу під час польоту - стюарда. Спочатку це була виключно чоловіча професія. Однак із 1930-го року повітряні лінії США почали приймати на роботу молодих симпатичних дівчат. Така реклама могла залучити більше пасажирів, а також дівчата менше важили, що важливо для польотів. Першою стюардесою називають Еллен Черч зі штату Айова.

День паперового пакета

Екологічне свято, створене для привернення уваги до проблеми забруднення довкілля та підвищення обізнаності про переваги використання паперових пакетів.

Паперові пакети на відміну від пластикових, розкладаються самостійно і не завдають шкоди довкіллю.

Всесвітній день шашлику

Традиційно в другу п'ятницю липня відзначають Всесвітній день шашлику.

Шашлик - це страва, яка походить від кочових племен Азії, але схожим чином готували м'ясо й інші народи світу.

Первісні люди готували м'ясо підстрелених тварин на відкритому вогні, й історичні згадки про цю страву сягають античності. Особливість шашлику полягає в тому, що м'ясо нарізають дрібними шматочками, що робить його приготування швидшим та економнішим.

Ще цього дня:

1679 - Англійський король Карл II видав акт, що гарантує судові права громадян;

1776 - Із Плімута вирушив у свою останню експедицію Джеймс Кук;

1917 - Під час Першої світової війни під час другої Іпрської битви Імперська армія Німеччини вперше використала як бойову отруйну речовину газ, який за місцем боїв отримав назву іприт;

1970 - Експедиція норвезького мандрівника-дослідника Тура Гейєрдала на човні "Ра-2" через 57 днів плавання досягла берегів Барбадосу;

1989 - Остання страта радянським режимом українського військового, воїна УПА, члена ОУН, учасника боротьби за відновлення незалежності України Івана Савича Гончарука.

Церковне свято

День пам'яті святих мучеників Прокла та Іларія

Прокл та Іларій жили в III столітті і були християнськими мучениками, які постраждали за віру під час правління римського імператора Траяна.

Прокл відкрито визнавав свою віру. Його заарештували і судили. Коли його запитали про віру, Прокл відмовився зректися Христа, за що його вбили.

Іларій був племінником Прокла. Він намагався підтримати свого дядька і відкрито визнав свою віру в Христа, за що його також заарештували. Як і Прокл, Іларій відмовився відректися від віри. Його обезголовили.

Іменини: Арсеній, Гавриїл, Григорій, Іван, Михайло, Федір, Вероніка, Марія.

Останні новини Чернігівщини

Прилуцькі поліцейські розшукали трьох зниклих дітей у Київській області 17:51

Усю ніч співробітники Прилуцького районного відділу поліції встановлювали місце знаходження двох хлопчиків 12 та 8 років та 10- річної дівчики, які зникли ввечері. Дітей знайшли на світанку у сусідній області живими та неушкодженими.

Верстатник, слюсар, водій … Жінки Чернігівщини освоюють чоловічі професії 17:40

Таку тенденцію останнім часом спостерігають у службі зайнятості. На початок вересня на Чернігівщині налічувалось близько 5 тисяч офіційних безробітних (4,8 тис.), серед яких майже 80 % жінок.

“Українське сценічне вбрання. Смарагдова віднова” 12:17

Всіх, хто цікавиться історією української культури — у широкому розумінні — 5 вересня 2024 року запросили до мистецької дискусії Академічний ансамбль пісні і танцю “Сіверські клейноди” та балетмейстер, дослідник-етнограф, автор серії книг про історію народного танцю і костюму Костянтин Богомаз.

Складні часи вимагаються рішучих дій: як розвивається бізнес на Прилуччині 10:10

Наразі весь бізнес Чернігівщини – прикордонного деокупованого регіону – переживає не найкращі часи. Прилуцький район – не виняток з-поміж п’яти, адже будь-який розвиток потребує інвестицій, іншими словами – надто ризикових рішень під час війни.

 Сімейні лікарі Чернігівщини покращують навички із ранньої діагностики онкологічних захворювань

Сімейні лікарі Чернігівщини покращують навички із ранньої діагностики онкологічних захворювань 10:09

305 медиків з 28 центрів первинної медико-санітарної допомоги, що обслуговують мешканців 49 територіальних громад Чернігівщини, пройшли навчальну програму з профілактики та раннього виявлення раку.