Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 8 липня, 16:51:02

5 липня: Яке сьогодні свято, все про цей день

05.07.2024   08:45Агенцiя

ДЕНЬ 863 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 863 RUSSIAN AGRESSION

5 липня відзначають День механічного олівця, Всесвітній день бікіні.

В Україні - День визволення міст Краматорськ і Слов'янськ від проросійських терористів.

Православна церква вшановує пам'ять святого преподобного Афанасія Афонського.

День визволення міст Краматорськ і Слов'янськ від проросійських терористів

5 липня 2014 року сепаратисти так званої "ДНР" і російські найманці були витіснені з Краматорська Донецької області завдяки українським військовим. Відтоді ця дата стала символом визволення і перемоги для жителів міста.

Окупація міста почалася 12 квітня 2014 року із захоплення міського відділу міліції. Під час штурму сепаратистам прибуло підкріплення зі Слов'янська в кількості 28 бійців. Ефект несподіванки зіграв на руку бойовикам, і вони взяли місто під свій контроль.

5 липня, зазнавши поразки у Слов'янську, проросійські бойовики залишили також і Краматорськ. Мешканці міст щороку відзначають цю подію та вшановують пам'ять загиблих.

Ще цього дня:

1939 - У Миколаєві здали в експлуатацію міську каналізацію;

1941 - У Кракові німецькою поліцією заарештовано і депортовано до Берліна голову Проводу Організації Українських Націоналістів Степана Бандеру;

1946 - Уперше показали людям купальник-бікіні;

1965 - У м. Калуш (Івано-Франківська область) розпочав роботу хіміко-металургійний комбінат;

1965 - У Києві розпочали будівництво нового житлового масиву Оболонь;

1974 - У Лозанні (Швейцарія) Українська РСР підписала Всесвітню поштову конвенцію;

1985 - Сергій Бубка переміг на міжнародних змаганнях з легкої атлетики у стрибках із жердиною в Брюсселі з результатом 580 см;

1991 - Верховна Рада УРСР ухвалила заяву про безпідставність територіальних претензій Румунії до України щодо Північної Буковини та Подунав'я;

1994 - В Інституті підготовки кадрів Служби безпеки України відбувся перший випуск слухачів;

1994 - 809 населених пунктів у семи областях України залишилися без електропостачання внаслідок урагану. Завдано значної шкоди населеним пунктам і посівам;

2014 - Українські війська звільнили Краматорськ і Слов'янськ від бойовиків т.зв. "ДНР".

Церковне свято

Афанасій Афонський - візантійський монах, заснував перший і головний монастир на Святій горі Афон - Велику Лавру. Афанасій відомий як засновник гуртожиткового облаштування життя ченців у монастирях Афону.

Народився в Трапезунді, Каппадокія (сучасний Трабзон). Ім'я при хрещенні - Авраамій. Рано осиротів, його виховувала благочестива черниця, а після її смерті був узятий до Константинополя, до двору тодішнього візантійського імператора Романа II, і визначений учнем до знаменитого ритора Афанасія. Він мав величезний вплив на майбутнього імператора Никифора II Фоку. Потім Авраамій пішов у Кімінську обитель у Віфінії та став учнем преподобного Михайла Малеїна, від якого пізніше прийняв чернечий постриг з ім'ям Афанасій. У 958 році він вирушив на Афон.

Афанасій допомагав відстоювати пустельників та їхні скити від набігів піратів-сарацинів, а також почав об'єднувати скити в те, що зрештою стало відоме як Велика Лавра, монастир, який Афанасій побудував на гроші імператора Никифора. Монастир було освячено 963 року. Незабаром після цього було побудовано ще три будівлі, причому всі вони стоять до теперішнього часу. Під час будівництва монастирів на горі Афон Афанасій зустрівся зі значною протидією з боку пустельників. Вони обурювалися вторгненню і його спробам навести порядок і дисципліну в їхньому житті.

Деякий час вороги Афанасія переважали, і він змушений був покинути Афон; на Кіпрі він жив до 971 року. Після божественного видіння Афанасій одразу повернувся на Афон як ігумен і створив типікон (статут) для ченців монастиря на основі документів Феодора Студита і Василя Кесарійського.

Афанасій усе своє життя займався будівництвом і облаштуванням монастиря, і загинув під час ремонту, під обваленим куполом церкви.

Іменини: Афанасій, Василь, Сергій, Степан, Анна, Варвара, Єлизавета.

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині повністю відновили 38 об'єкти медзакладів, пошкоджені окупантами

На Чернігівщині повністю відновили 38 об'єкти медзакладів, пошкоджені окупантами 15:24

За понад два роки повномасштабної війни в Україні вдалося повністю відновити 522 обʼєкти медзакладів та ще 361 відновлено частково.

Чернігівські аудитори підписали з громадськими організаціями меморандум про взаємодію та співпрацю

Чернігівські аудитори підписали з громадськими організаціями меморандум про взаємодію та співпрацю 15:20

04 липня 2024 року між Управлінням Північного офісу Держаудитслужби в Чернігівській області та Коаліцією «СІВЕРЩИНА», Чернігівською регіональною торгово-промисловою палатою, Громадською організацією «Сяйво Сіверщини», Антикорупційною Громадською Спілкою «СОВІСТЬ», Чернігівським обласним об’єднанням організацій роботодавців «Сіверщина» підписано меморандум про співпрацю.

Água Trio: вечір бразильського джазу 15:18

Твори легендарних бразильських авторів і виконавців прозвучали 6 липня 2024 року у межах вечорів джазу у затишному дворику Чернігівського обласного філармонійного центру.

Трьох чоловіків, які здійснили розбійний напад на жителя Чернігівщини, засуджено до 10 та 11 років позбавлення волі

Трьох чоловіків, які здійснили розбійний напад на жителя Чернігівщини, засуджено до 10 та 11 років позбавлення волі 15:14

За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури визнано винними трьох жителів Чернігівського району у розбої, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, поєднаному з проникненням у житло, та незаконному поводженні з вогнепальною зброєю й бойовими припасами (ч. 3 ст. 187, ч. 1 ст. 263 КК України).

На Чернігівщині поліцейські повідомили про підозру озброєній організованій злочинній групі виробників та торгівців наркотиками 15:12

Поліцейські припинили діяльність організованої злочинної групи, яка систематично виготовляла та збувала уроздріб психотропні речовини в особливо великих розмірах.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини