Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 4 травня, 15:21:24

Ескізний проєкт меморіального комплексу в "Ялівщині" затвердили на архітектурно-містобудівній раді

30.06.2023   12:06Агенцiя

28 червня відбулося засідання архітектурно-містобудівної ради на якому було презентовано ескізний проєкт меморіального комплексу в "Ялівщині".

Участь у засіданні також взяли рідні та близькі військовослужбовців, які там поховані. Після обговорення, із врахуванням озвучених пропозицій, наступним кроком стане розроблення проєктної документації. 

Презентованим ескізним проєктом пропонується по периметру сектору військових поховань висадити кущі, а також здійснити необхідне озеленення.

Також сформувати центральну алея, яка вестиме до майданчика для вшанування пам'яті похованих там захисників — стели з птахами.  Будуть вимощені додаткові доріжки між рядами, центральні — колотим гранітом. Встановлять лавки, зроблять освітлення. 

Надгробки на могилах мають бути виконані в єдиному стилі. 

Після ознайомлення з ескізним проєктом, члени містобудівної ради та близькі похованих на кладовищі в Ялівщині військових перейшли до обговорення, висловлюючи свої зауваження та пропозиції, особливо зосередившись на вигляді надгробків, що буде враховано під час розроблення вже проєктної документації. 

Нагадаємо, що під час активних бойових дій було прийнято рішення здійснювати поховання на недіючому кладовищі в Ялівщині, адже "Яцево" знаходилося під прицільним вогнем армії рф. Там знайшли вічний спокій 1188 осіб, 75 з яких  військові. 194 осіб після ексгумації були перепоховані, решта, за рішенням близьких, залишиться в Ялівщині.

Зважаючи на складність рельєфу та ґрунтів на кладовищі в Ялівщині, територія потребувала благоустрою. Крім того, міською владою було прийнято рішення про необхідність гідного вшанування похованих там захисників — створення меморіального комплексу. Було проведено кілька зустрічей із близькими похованих там воїнів. Їх думка є головною у реалізації цього проєкту, тому їх залучають до всіх етапів роботи над комплексом.  

Всі роботи будуть профінансовані за кошти бюджету Чернігівської міської територіальної громади. 

Пресслужба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

«єВідновлення» в області: понад дві тисячі компенсацій за пошкоджене майно та 307 житлових сертифікатів 15:05

На Чернігівщині триває реалізація програми з надання компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло «єВідновлення», яка стартувала майже рік тому. Про стан її реалізації говорили сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА.

До 11 років позбавлення волі засуджено російського військовослужбовця, який стріляв у цивільних під час тимчасової окупації Чернігівщини 15:03

За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури Чернігівським районним судом у порядку спеціального судового розгляду визнано винним російського військовослужбовця у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Його засуджено до 11 років позбавлення волі.

Дмитро Блауш: ці діти вчать інших не бути байдужими 15:01

Плетіння маскувальних сіток для бійців на передовій вже стало невід'ємною частиною життя для одинадцяти діток із Ріпок Чернігівського району.

 На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів

На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів 14:48

Слідчі Головного управління Нацполіції в області викрили у Чернігівському районі зловмисника, який систематично здійснював придбання та подальший збут особливо небезпечних психотропних речовин.

Ломако та Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів у Чернігові 14:44

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако та начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів приватних перевізників у Чернігові.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини