Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:43:14

Чим утворення військової адміністрації в Чернігові загрожує місцевому самоврядуванню. Думка експертів

19.02.2023   17:10Агенцiя

У Чернігові утворили міську військову адміністрацію. Відповідний указ №69/2023 президент підписав 7 лютого.

А 17 лютого глава держави призначив начальником Чернігівської міської військової адміністрації полковника ЗСУ Дмитра Брижанського. Останні кілька місяців він був керівником патронатної служби апарату Чернігівської облдержадміністрації. Центр спільних дій пояснює, чому це рішення загрожує місцевому самоврядуванню.

Причина утворення адміністрації в президентському указі не називається, але, ймовірно, це повʼязано із тим, що з 1 лютого Чернігів не має міського голови. 7 грудня 2022 року Владислава Атрошенка, мера Чернігова, на рік усунули від посади. А 1 лютого він програв апеляцію без можливості оскаржити це рішення. Причина такого тривалого відсторонення – чиновник діяв в умовах конфлікту інтересів, коли попросив службового водія переправити свій приватний автомобіль за кордон.

Відповідно до Закону України “Про правовий режим воєнного стану" військові адміністрації населених пунктів вводяться за поданням обласних державних адміністрацій або військового командування. В Чернігові ж, за словами виконавчого директора Чернігівського відділення Асоціації міст України Миколи Силенка, подібних передумов для створення військової адміністрації не було, оскільки працює міська рада, виконавчий комітет, а життєдіяльність міста не паралізована. 

Проти рішення щодо відсторонення Владислава Атрошенка виступила Асоціація міст України, заявивши, що подібна практика є утисками місцевого самоврядування та порушенням демократичних прав громадян. Про те, що в Офісі президента погрожують міським головам створенням військових адміністрацій повідомляв мер Дніпра Борис Філатов.

Рішення про утворення військових адміністрацій замість органів місцевого самоврядування, навіть якщо в місті є чинна обрана влада, може бути спробою тиску на місцеву владу. Це, в свою чергу, нівелює досягнення реформи децентралізації, яка дозволила громадам розвиватися і під час вторгнення успішно давати відсіч ворогу в цій війні.


Автори: Юлія Зубченко, Олег Савичук, Центр спільних дій.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини