Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:05:04

Круглий стіл у головній бібліотеці Чернігівщини на честь Соборності України та Героїв Крут

22.01.2023   16:31Агенцiя

20 січня в Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені В.Г. Короленка проведено круглий стіл на тему «В єдності сила!» до Дня Соборності України, 105-й річниці проголошення незалежності Української Народної Республіки та Дня пам’яті Героїв Крут.

«Святкуємо нашу єдність та її героїв-захисників цього разу в умовах повномасштабного відкритого вторгнення російського агресора в Україну. Ми вистояли у боротьбі вже майже рік, неприступною фортецею став наш славетний Чернігів — місто-герой. Вистояла і наша бібліотека, хоч 30 березня 2022 року, якраз перед ганебною втечею з Чернігівщини, рашисти з міномета поцілили в її дах і не тільки... Вже відбудовуємося і працюємо», — зауважила у вступному слові Інна Аліференко, директорка обласної бібліотеки.

За пропозицією Павла Ямпольца, модератора заходу, завідувача кафедри загальнонаукових, соціальних і поведінкових дисциплін Північноукраїнського інституту імені Героїв Крут Міжрегіональної Академії управління персоналом, доцента, кандидата історичних наук, учасники хвилиною мовчання вшанували пам’ять кіборгів – захисників Донецького аеропорту, всіх борців за соборність і незалежність та сучасних Захисників України, жертв терору російських загарбників.

«Незалежність і соборність — невід’ємні складові української національної ідеї. Це не абстракції, а цілком реальні й обов’язкові умови виживання, існування, успішного розвитку Українського народу у власній державі. За це боролися наші предки і зараз воюємо з російським агресором», — заявив він у своєму виступі на тему «Соборність як засадничий принцип української національної ідеї».

«Живий ланцюг», який 22 січня 1990 року організували українські патріотичні сили на чолі з Народним Рухом України від Львова до Києва на честь 71-ї річниці Злуки УНР і ЗУНР, наочно довів тодішній російській імперії у вигляді комуністичного тоталітарного режиму, що наш народ рішуче бореться за незалежність і соборність. Участь у святі Соборності того дня у Києві взяли і дві делегації або навіть три делегації від Чернігівщини: перша від Чернігова була організована Крайовою організацією Руху, друга представляла рухівців та представників інших патріотичних організацій міста Ніжин. Ще одна на чолі з Левком Лук’яненком — від обласної філії Української Гельсінської Спілки», — нагадав Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області, у виступі на тему «Віхи нашої історії: проголошення незалежності УНР та Акта Злуки УНР і ЗУНР».

«Бій під Крутами — не просто успішний оборонний бій. Це подвиг добровольців, які розуміли, що від них залежить майбутнє країни, ясно усвідомлювали себе представниками Українського народу, його держави. Також чітко та однозначно розуміли, що російський імперіалізм у всіх формах і під різними назвами — ворог України», — пояснив у своєму виступі на тему «Крути: вічне полум’я cвятого вогню» Олександр Крук, доцент, почесний професор Національного університету «Чернігівська політехніка», кандидат історичних наук.

«Велич бою під Крутами особливо яскраво проявляється, коли дивитися на ситуацію в цілому. І тоді ми бачимо, що під Бахмачем і Крутами українці зламали хребет більшовицькому бліцкригу.  Всі плани агресора пішли навперекосяк. Хоч ворог ще зміг захопили Київ, але то була піррова перемога — українська армія перегрупувалася і спільно з союзниками почали нещадно гнати більшовиків. Вже до травня вся територія України була звільнена. Ось у чому знаковість бою під Крутами. Він знаменував перелам у першій російсько-українській війні 1917 — 1918 років, у якій Україна перемогла», — наголосив Сергій Горобець, співробітник Північно-Східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук, у виступі на тему «Крути як переломний момент першої війни з росіянами часів Української революції».

Під час круглого столу також із цікавими і змістовними повідомленнями виступили: Єлизавета Лугіна, студентка юридичного факультету Національного університету «Чернігівська політехніка», на тему «Акт злуки – крок до єдності України»; Олександр Ворушило, курсант юридичного факультету Академії Державної пенітенціарної служби, на тему «Українське питання» у дипломатичних відносинах США і УНР у першій чверті ХХ ст.»; Ярослава Варламова, курсантка юридичного факультету Академії Державної пенітенціарної служби, на тему «Жінки на варті Соборності».

«Крути. Січень 1918 року», цей фундаментальний і надзвичайно цінний збірник документів, матеріалів, спогадів про легендарний бій під Крутами, хоч і постраждав від російського обстрілу бібліотеки, але вцілів і читачі можуть їм користуватися», — із гордістю зауважила Надія Заваліна, головна бібліотекарка відділу документів із гуманітарних наук Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки, під час презентації книжкової експозиції «Соборна і свята, моя ти Україно!».

 

Організатори круглого столу: Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені В.Г. Короленка, чернігівське представництво Північно-Східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті, Північноукраїнський інститут імені Героїв Крут Міжрегіональної Академії управління персоналом, Національний університет «Чернігівська Політехніка», Академія Державної пенітенціарної служби.

Олександр Майшев, член Національної спілки журналістів України

 

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини