Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:20:30

Василь Чепурний: "...І був 150-тий ранок Широкої української війни"

24.07.2022   15:04Агенцiя

На грані бою і болю людина підсвідомо шукає знаки і символи. Бо так хочеться доброго знаку, на перемогу, на життя. Зрештою, ще китайський мудрець, здається, Лао-цзи, помітив: світом правлять знаки і символи.

...З відомих українцям причин весною я садом не займався. Помітив тільки, що обіцяна продавчинею плетиста троянда стає звичайною шипшиною. Пожурив її, підрізав шипшинову ознаку та й забув. Аж оно тільки тепер, серед літа, ген-ген навздогін своїм посестрам, які вже й забули своє квітування - вона взяла і зацвіла. Таки трояндою, не шипшиною. Ось і знак.

П'ять місяців війни. Бою і болю. Здивування світового, бо навіть американці говорили про партизанську війну, як реальну перспективу в Україні, не кажучи вже про німців, що зі свого переляку, зашпори якого у них не відійшли після другої світової, взагалі давали Україні від 6 годин опору (це їх міністр фінансів так казав) до двох-трьох днів (всі інші меркелівці та інші штазіпомазані). А Україна стоїть. А Україна воює, хоч і стікає кров'ю.

Так, зараз, коли Америка, спасибі їй, дала сучасну зброю, наших гине менше - оно Зеленський сказав: щодня біля 30 військових. Але хіба це мало?! А світ переймається українським зерном і голодом в Африці. То не могли ту Україну на карті знайти та підкивували на російську пропаганду - мовляв, Україна - "историческое недоразумение", а тепер тріпочуться: чи ж дійде до них українське зерно?

Власне, нічого дивного: світ жорстокий - хіба ми переймалися, коли ті ж таки росіяни бомбили сирійців? Не кажучи вже про проблеми десь у Нігерії чи Замбії. Кожен народ дбає про своє і про своїх.

Тому єврейські розборки навколо Коломойського- Корбана- Рабіновича мене мало цікавлять. Значно було б цікавіше і справедливіше, якби перших двох судили за рейдерство, за Іловайський котел, приписаний зовсім іншому політику, за мільярдні збитки, завдані українцям, скажімо, через "Приватбанк". Та й взагалі - чого б не видати Коломойського американцям, як вони того просять, бо там проти нього порушені кілька кримінальних справ?! Проте для цього треба українську владу...

Що змінилося на фронті за минулі 10 днів? Стратегічно - нічого, а тактично - все те ж: нищення росіянами  Харкова і Миколаєва, повільне, черепашаче просування наших до Херсона, а головне - ЗСУ тактовно і делікатно винищують склади російської зброї, завдяки чому і смертей наших воїнів на фронті стало менше.    Промигнула десь новина про отруєння на Москві їхнього головного ефесбешника Патрушева - у труси йому насипали трутизни, але вичухався. Нагадуючи про російську традицію травлення своїх...

Чернігівщина намагається не помічати, щоб тримати душевний спокій, постійних обстрілів прикордонних сіл - Миколаївки, Грем'яча, Гірська. Власне, і багато наших київських політиків ставляться до війни так, наче вона вже відійшла кудись у мочари, бо ж біля Києва спокійно. Тому і підвищують нардепи собі зарплати до 50 тисяч (плюс надбавки за інтенсивність!). Хватає совісті. Зрештою, ця ж помилка була і за каденції Порошенка: намагання створити в тилу враження відсутності війни - згубне.

... І був 150 ранок Широкої української війни. Наливалися яблуки в садах, вишні вже готувалися перестиглістю лягти між трав, а дивина скіпетровидна стояла жовтими, високими свічками - так наче й луги українські моляться за українських воїнів. І вся розкіш нашої землі молила до Неба: Господи, не відступися від нас! І вірили українці, що так і є, бо Господь посоромленим не буває.

Василь Чепурний

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини