Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 18:46:44

Чи існує вірогідність повторного нападу на Чернігівщину і що може планувати Білорусь, - військові експерти

13.06.2022   22:48Агенцiя

Як відомо, чотири північні області України межують з республікою Білорусь, яку в перші тижні війни Путін використовував для підготовки облоги столиці. Це Волинська, Рівненська, Житомирська та Київська області.

У Чернігівської області є спільні кордони і з Білоруссю, і з Росією. У Сумської – тільки з Росією. Військові аналітики припускають кілька варіантів розвитку подій на півночі.

Перший. Washington Post з посиланням на високопоставленого анонімного американського чиновника повідомляє про те, що російські окупанти зможуть захопити весь Донбас протягом кількох тижнів. У свою чергу це може підштовхнути білоруського диктатора Лукашенка до прямої агресії проти України з півночі.

В той же час, як відомо – з самого початку західна і американська розвідка вважала, що росіяни захоплять Україну протягом кількох днів.

Другий. Російська армія зі своєї території заходить в Чернігівську та Сумську області.

Третій сценарій – російська армія знову нападає на північні регіони з території Білорусі. Третій варіант – Путін змушує Лукашенка вступити у війну і ввести білоруські збройні сили в наші прикордонні області. Наприклад, на напрямок Луцьк-Львів, щоб ускладнити постачання західного озброєння.

Сірим кольором - місця заходу російських військ у лютому-березні

"На півночі поки не проглядаються особливі ризики наступу чи білоруських, чи російських військ на територію України в найближчі тижні. Не зафіксовано створення ударних угруповань, навіть на тактичному рівні", – говорить Костянтин Машовець, координатор групи "Інформаційний спротив".

За даними Міноборони, сім батальйонів зі складу білоруських збройних сил – це близько 3 тисяч осіб – як і раніше знаходяться в Брестській і Гомельській областях поблизу кордону для охорони цієї ділянки.

"Безумовно, це є більше демонстративними діями, адже жодної загрози з боку України там нема. Зараз на полігонах у Брестській, Гродненській, Мінській, Могильовській і Вітебській областях – загалом на десяти полігонах – триває перевірка боєготовності збройних сил республіки Білорусь, що продовжиться орієнтовно до 4 червня", – каже спікер Міноборони, полковник Олександр Мотузяник.

За його словами, на території Білорусі досі перебуває частина російських військ. Але в найближчій перспективі широкомасштабного наступу росіян з півночі не проглядається, уточнив Мотузяник.

"Це, скоріше, демонстративні дії, щоб змусити нас тримати на цьому напрямку українські підрозділи і не допустити їхнє перекидання в інші місця, де ведуться активні бої. Водночас все залежатиме від підсумків бойових дій у Східній операційній зоні, де Росія сьогодні зосередила найбільші зусилля", – пояснив речник Міноборони.

Крім того, білоруський диктатор може створювати для Кремля видимість того, щоб нібито він готовий включитися у війну, але його силам потрібна серйозна підготовка. І тому він буде проводити "енний" етап перевірки і навчань.

Можна припустити, що найближчим часом Лукашенко продовжить спостерігати за ситуацією на Донбасі і надавати свою територію як плацдарм для російської техніки і ракет.

"Але зараз наші інженери активно будують фортифікаційні споруди недалеко від державного кордону з Білоруссю. Якби Лукашенко і планував провести якісь атакуючі дії, він би зробив це ще в лютому, коли для них був більш сприятливий період. А оскільки тоді він цього не зробив, то і зараз ймовірність застосування армії республіки Білорусь невисока", – говорить військовий експерт, полковник Владислав Селезньов.

Приблизно такий же рівень загрози для Чернігівської та Сумської областей.

У соцмережах є інформація про те, що в районі Гомеля є угруповання білоруських військ. Але, за словами чернігівського експерта Михайла Жирохова, зраз йде літній навчальний період, і будь-яка армія світу проводить навчання.

"Стабільна важка ситуація на кордоні. Бо практично щоденно є обстріли з боку рф по прикордонниам та прикордонним районам. Це дуже непокоїть наше командування. Бо змушені тримати кілька бойових бригад, на випадок якщо почнуться бойові дії,  - каже Жирохов.

 

Джерело: РБК Україна

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.