Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:59:20

Гутірка в Чернігові про Гідність і Свободу

22.11.2021   10:12Агенцiя

19 листопада в студії «Мікрофони» Чернігівського обласного молодіжного центру відбулася гутірка з нагоди Дня Гідності і Свободи з представниками Українського інституту національної пам’яті.

«Варто нагадати про події Революції Гідності саме на Чернігівщині. Історію творять конкретні люди, кого ви можете згадати з активістів?», — так окреслила коло питань Вікторія КУСПЕКОВА, модератор, співробітниця Молодіжного центру.

«Епіцентр революційних подій звичайно був у Києві. Проте, чернігівський Євромайдан, виступи патріотів-активістів Чернігівщини відбувалися практично синхронно зі столицею. Спроба силового придушення народного й цілком законного волевиявлення, протесту проти дій режиму Януковича у Чернігові відбулася навіть раніше, 25 листопада 2013 року.

Хочу звернути особливу увагу на те, що перемога Революції Гідності захистила країну від внутрішнього ворога — наступаючого авторитаризму з брутальним порушенням прав і свобод громадян, суспільства в цілому. Вона створила умови для наступного успішного захисту від зовнішнього ворога — російського агресора. Згадаємо: 2 березня 2014 року Чернігівська обласна рада цілком слушно заявила про війну Російської Федерації проти України. Але ще сподівалася і закликала до мирного врегулювання… У той же день на Красній площі у Чернігові учасники віче — євромайданівці не тільки засудили збройну російську агресію проти нашої країни, а закликали всіх українців об’єднатися на захист територіальної цілісності держави. А потім наші співвітчизники пішли на фронт…», — наголосив Сергій БУТКО, регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області, розповідаючи про перебіг подій 2013-2014 років на Чернігівщині.

«Євромайданівці ни лише домоглися демонтажу антинародного режиму Януковича, але й першими виступили на захист держави, коли почалася російська збройна агресія. Колишній «афганець» Олег Міхнюк, уродженець с. Мала Дівиця Прилуцького району Чернігівської області, у Києві очолював восьму сотню самооборони Майдану. Це його вважають ініціатором запалення шин, аби протистояти озброєному «Беркуту». Це він опікувався охороною поранених євромайданівців у лікарнях, коли на них полювали силовики. Одним із перших пішов на війну навесні 2014-го і за кілька місяців загинув, прикриваючи від обстрілів товаришів. А Сергій Петраускас, уродженець м. Ічня Чернігівської області, пройшов і Помаранчеву революцію, і Революцію Гідності, ще в 2014-му опинився на передовій, учасник боїв за Луганський аеропорт, Авдіївку, на Світлодарській дузі. Рік тому повернувся в Збройні сили. Загинув 22 лютого 2021 року під час ворожого обстрілу. Це лише деякі приклади героїзму чернігівців, які вже після перемоги Майдану зі зброю в руках захищали свободу й незалежність нашої держави, віддали за нас з вами найдорожче — власне життя», — розповів Сергій ГОРОБЕЦЬ, співробітник Північно-Східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук


Організатори: Чернігівський обласний молодіжний центр та чернігівське представництво Північно-Східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті.

Всі його учасники були вакциновані та мали сертифікати вакцинації від Covid

Сергій Бутко

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини