Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 10:02:29

У конструктивному діалозі: відбулося перше засідання Ради територіальних громад

17.09.2021   16:52Агенцiя

На початку вересня за ініціативи голови Чернігівської облдержадміністрації В’ячеслава Чауса створена Рада територіальних громад області — майданчик для комунікації органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Перше засідання Ради відбулося сьогодні, 17 вересня.

Модерували захід В’ячеслав Чаус та очільниця облради Олена Дмитренко (вони ж — співголови цього консультативно-дорадчого органу).

Першочергово мова йшла про організаційні моменти. Голова ОДА запропонував учасникам проєкт структури Ради, що передбачає утворення правління та комітетів.

Саме ці комітети працюватимуть у конкретній сфері, приміром, охороні здоров’я, освіті, екології, ЖКГ та інших.

До їх складу можуть входити не менше 5 осіб з членів Ради.

До роботи В’ячеслав Чаус запропонував залучати представників органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій, а також незалежних експертів.

Рада може взаємодіяти з консультативними, дорадчими та іншими допоміжними органами при голові ОДА та голові обласної ради, територіальними підрозділами центральних органів виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та їхніми асоціаціями.

Членство у Раді є персональним.

Уже на черговому засіданні (а це десь за місяць) Рада має затвердити Положення та розглянути пропозиції щодо комітетів.

Втім, учасники засідання говорили не лише про організацію роботи.

Що розглянули

Питання 1. Фінансування закладів освіти у поточному навчальному році.

За інформацією Управління освіти і науки ОДА, дефіцит видатків освітньої субвенції на оплату праці педпрацівників закладів загальної середньої освіти області на 1 вересня складав понад 39 мільйонів гривень. У 41 громаді нестачі освітньої субвенції до кінця року не очікується.

Варто зазначити, що для кожної території визначається нормативна наповнюваність класів, тобто скільки теоретично має навчатись учнів у класах громади. Невідповідність фактичної наповнюваності до розрахункової й спричиняє дефіцит видатків.

— Якщо ми оптимізовуємо заклади, то завчасно маємо подбати про якісну дорогу та транспорт для підвозу учнів, — зазначив голова ОДА.

Результат: домовилися оновити карту шкільних маршрутів, щоб спільно шукати шляхи для першочергового ремонту саме цих доріг.

Питання 2. Виконання місцевих бюджетів області за січень-серпень 2021 року та особливості їх складання на наступний рік.

З першочергових планів: з'ясувати, які підприємства не сплачують податки за місцем безпосередньої діяльності, а лише за адресою реєстрації.

— Будемо шукати шляхи впливу разом, — наголосив В’ячеслав Чаус. — Адже сплачувати податок потрібно там, де працюєш.

Питання 3. Розробка комплексних планів просторового розвитку територій громад.

Варіант у громад лише один — робити цей план, адже без нього паралізується уся будівельна діяльність на місцях. Інший бік — фінансовий: за попередніми розрахунками, на це потрібно, залежно від території громади, 4-8 млн грн. Можна отримати державну субвенцію. Для Чернігівщини цьогоріч такі кошти передбачені у сумі 3,6 млн грн. Однак заявки на їх отримання від громад не надходили. Причина — відсутність у територіальних громадах розроблених топографо-геодезичних знімань (їхня вартість — 700 тис.–1,5 млн).

 
Питання 4. Інвентаризація водних об'єктів, яких в області налічується понад дві тисячі.

Створена профільна обласна комісія. Втім такі комісії необхідні у кожній громаді. На сьогодні з 57 лише 9 громад їх створили: Дмитрівська, Понорницька, Семенівська, Варвинська, Березнянська, Добрянська, Кіптівська й Талалаївські громади Ніжинського і Прилуцького районів.

Профільний департамент ОДА готовий консультувати.

Питання 5. Створення служби «Соціальне таксі».

З 2018 року лише три громади області — Носівська, Остерська та Височанська — створили спеціалізовані служби та отримали безоплатно від Мінсоцполітики спеціально обладнані транспортні засоби. Відтак жителі з інвалідністю можуть дістатися до потрібних закладів та установ без перешкод. Ця транспортна послуга запроваджена і в Чернігівській громаді: на умовах співфінансування бюджетів придбані два спеціально обладнаних автомобілі.

Питання актуальне для кожної громади, адже в області проживає майже 80 тис. осіб з інвалідністю.

Підсумовуючи засідання, голова ОДА подякував кожному учаснику і закликав до активної роботи. В’ячеслав Чаус зазначив, що підняті під час засідання питання будуть детальніше опрацьовані в профільних комітетах Ради. Голови громад матимуть тиждень, аби визначитися в якому з них працювати, та й загалом внести пропозиції до проєкту Положення про роботу Ради.

Департамент інформаційної діяльності
 та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини