Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 12:16:07

Не добився справедливості в Україні: чернігівський журналіст звернувся в Європейський суд з прав людини

02.09.2021   09:55Агенцiя

Чернігівський журналіст Владислав Савенок звернувся в Європейський суд з прав людини щодо відсутності належного розслідування справи про перешкоджання йому журналістській діяльності та нанесенню тілесних ушкоджень під час агітаційного заходу нинішнього міського голови Владислава Атрошенка, яке трапилося ще восени 2015 року.

Позов  відправлений  25 червня , а вручений 1 липня   в  Європейському суді з прав людини. Про це сам журналіст повідомив представнику ІМІ в Чернігівській області.
У своєму зверненні  до Європейського  суду з прав людини Савенок наголошує, що використав всі ефективні правові засоби захисту в Україні для встановлення справедливості.

Нагадаємо, що восени 2015 року в Чернігові кореспонденту видань “Українські новини” та “Svoboda.FM”, голову місцевої організації Незалежної медіапрофспілки Владиславу Савенку фізично перешкоджали вести професійну діяльність охоронці на той момент народного депутата Владислава Атрошенка, який балотувався на посаду міського голови Чернігова. Журналіст під час виборчої кампанії вільно зайшов на реєстрацію учасників заходу у фоє обласного філармонійного центру. Під час спроби сфотографувати реєстрацію, охоронці виштовхнули журналіста в коридор, повалили на підлогу, забрали фотокамеру та винесли з приміщення. Крізь прочинені двері віддали фотокамеру та загублені окуляри. Пізніше експертиза підтвердила в журналіста наявність тілесних ушкоджень після інциденту.
Владислав Савенок наголошує, що тоді діяв як журналіст і намагався дізнатися інформацію щодо можливого підкупу виборців одним з кандидатів в мери міста, тобто збирав інформацію яка мала важливе суспільне значення. Правоохоронні органи мали провести ефективне розслідування цієї ситуації.
Досудове слідство яке тривало п'ять років закінчилось його закриттям у зв'язку зі закінченням строків притягнення винних осіб до відповідальності. За цей час справу закривали кілька разів, але потім поновлювали за зверненням потерпілого. Врешті,   слідство так і не змогло  встановити хто повалив, відібрав фотоапарат і виштовхнув з агітаційного заходу  журналіста. При цьому свідки, на необхідність допиту яких неодноразово вказувала прокуратура та суд, так і не були допитані поліцією.  

Останнє кримінальне провадження в цій справі було закрито ухвалою Деснянського районного суду від 28 грудня 2020 року,  була оскаржене Владиславом  Савенком  до Чернігівського апеляційного суду, але у задоволенні його скарги було відмовлено. Оскільки ухвала апеляційного суду не може бути оскаржена, а отже саме це рішення є остаточним.  

В обласному управління МВС так прокоментували ІМІ розслідування інциденту із журналістом Владиславом Савенком:

“Всі необхідні слідчі експерименти, допити, впізнання у кримінальному провадженні були проведені. Також була необхідність проведення додаткових допитів, у зв’язку з чим деякі особи до слідчого поліції викликалися повторно.
За результатами проведених слідчих дій не вдалося встановити особу, яка спричинила тілесні ушкодження. Сам потерпілий на конкретну особу не вказує.
Прокурор вносив клопотання до суду про закриття кримінального провадження на підставі п.3-1 ч.1 ст. 284 КПК України, коли не встановлено особу, яка вчинила кримінальне правопорушення, і закінчилися строки давності притягнення до відповідальності. Ухвалу про закриття кримінального провадження виніс суд”.

Водночас сам потерпілий журналіст Владислав Савенок, коментуючи перебіг слідства дивується як довго можна було тягнути розслідування справи та сподівається на справедливість в Європейському суді:
“Слідчі  доклали усіх зусиль, аби її  не розслідувати. Навіть  суддя апеляційного  суду дивувався , запитуючи на останньому  засіданні у прокурора: «Як  можна було  розслідувати провадження 5 років. Невже важко було дізнатися, що відбулося, коли 5 людей заходять в одну кімнату, потім двоє виводять чи виносять одного.  Не можна було встановити: що там відбулося, коли в лише у  потерпілого  тілесні ушкодження?
 Я би хотів  щоб  Європейський суд з прав людини поставив  у цій справі крапку і всі  прізвища тих  поліцейський і прокурорів, які  діяли не по закону, затягуючи справу,   мали санкції і обтяжуючу обставину, яка б не дозволила їм просуватися по службовій  драбині. Рано чи пізно   Україна має  стати справжньою Європейською державою, яка поважає права людини, свободу слово і право на  неупереджене слідство”.

Додамо, що начальник охорони міського голови Чернігова Владислава Атрошенка Віталій Хрустицький, який якраз керував охороною під час інциденту з журналістом, у 2016 році очолив міське комунальне підприємство "Муніципальна варта", а у 2020-му став депутатом Чернігівської міської ради від партії мера "Рідний дім".


Павло Пущенко, регіональний представник  ГО «Інститут масової інформації в Чернігівській області»

Останні новини Чернігівщини

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини