Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 08:55:08

Депутати Чернігівської міськради звернулися до Прем'єра та Мінрегіону щодо ризиків проходження опалювального сезону 2021-2022 років

27.08.2021   16:21Агенцiя

Депутати Чернігівської міської ради 26 серпня одноголосно прийняли рішення офіційно звернутися до Прем’єр-міністра України та Міністра розвитку громад та територій України щодо ризиків проходження опалювального сезону 2021-2022 років через відсутність нормативно-правової бази для затвердження тарифів на постачання теплової енергії і гарячої води та наджорсткі умови постачання газу.

Перед голосуванням чернігівський міський голова Владислав Атрошенко взяв слово, щоб дати пояснення причин цього звернення. Він наголосив, що вже досить тривалий час країна в секторі житлово-комунального господарства перебуває в некерованому стані. Це не тільки його особиста думка, а думка фахівців галузі теплогенерації. Це стан правового нігілізму, хаосу, абсолютно незрозумілих і неадекватних дій і рішень.

Зокрема він повідомив, що меморандум, підписаний Асоціацією міст України та Кабінетом Міністрів України щодо алгоритму дій по погашенню заборгованостей у галузі теплової генерації, наразі не виконується. На жаль, юридичної відповідальності за невиконання такого документу, як меморандум, не існує.  

Також на сьогоднішній день законом 1060, підписаним Президентом України, повноваження щодо встановлення тарифів на тепло і на гаряче водопостачання передані на місцевий рівень. У цьому законі вказаний перелік документів, які повинен спродукувати Кабмін для того, щоби можна було зробити розрахунок цих тарифів і затвердити згідно з розрахунками.

    - Чи це помилково, чи навмисно – але ці регламентуючі документи Кабінетом Міністрів не приймаються. Тобто ми зобов’язані, але не маємо підстав затверджувати ці тарифи, - міський голова.

Владислав Атрошенко нагадав і про заклик Президента України до Кабінету Міністрів і до місцевих органів влади, оскільки вони відповідальні за встановлення тарифів, не підвищувати їх. Очільник Чернігова наголосив на тому, що заклик правильний, але подібні речі в цивілізованому світі закріплюються документами і врівноважуються компенсаторними механізмами.  Адже з ростом ціни на газ та електроенергію, питома вага яких при тепло генерації дуже велика, тарифи вже менші за собівартість гігакалорії.

- Якщо на якомусь рівні влади будь-який посадовець, уповноважений на прийняття таких рішень, говорить про збереження тарифів - то, відповідно, бюджет цього рівня (і якщо це державний рівень – то державний бюджет) повинен компенсувати виробникам збитки, - зазначив міський голова. - У сучасній країні, яка декларує європейське спрямування, не можуть подібні дії робитися без прописаної чіткої компенсаторної процедури: з якого бюджету, за якими розрахунками вони будуть компенсовані.

Фактично ж зараз нема жодного письмового розпорядження Кабінету Міністрів чи відповідного профільного міністра про збереження тарифів. Усі ці заклики робляться в усному режимі.

Міський голова Чернігова наголосив, що в іншому випадку – і саме його ми маємо на сьогодні – компенсувати різницю в тарифах і драконівські штрафні санкції від державного НАК Нафтогаз муситимуть зі своїх бюджетів громади. Тобто мова йде про те, що місцеві бюджети через населення будуть дотувати НАК.

    - Це не ринок, це маразм! – емоційно зазначив міський голова. - Тому ми говоримо за те, що питання збереження тарифів – це прекрасні наміри, але покажіть, будь ласка, звідки гроші і в який спосіб вони будуть компенсовані місцевим бюджетам! За однаковою для всіх формулою. Бо якщо цей чудовий намір не буде вчасно фахово відрегульований – він закінчиться руйнацією місцевих бюджетів. І в кінцевому рахунку мешканець  Чернігова заплатить за збереження тарифів відсутністю інвестицій в медицину, громадський транспорт  і все інше. Ми не купимо обладнання, не купимо білизну – ми ці гроші відшкодуємо генеруючим компаніям і транзитом це піде НАК і привладним компаніям, які генерують електроенергію і транспортують газ, - підкреслив очільник Чернігова.

Саме про ці загрози йдеться у зверненні Чернігівської міської ради до членів Уряду:

 

 

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини