Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 липня, 03:41:32

Офіційна позиція Чернігівського окружного адміністративного суду щодо позову депутатів обласної ради

10.03.2021   16:55Агенцiя

Чернігівський окружний адміністративний суд розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Баришовця Сергія Вікторовича, Пащенка Сергія Олександровича, Сергієнка Сергія Федоровича, Заболотного Олега Миколайовича до Чернігівської обласної ради про визнання протиправними дій, визнання протиправними та скасування рішень, прийнятих під час першого пленарного засідання 3 грудня 2020 року.

Проаналізувавши норми, що регулюють спірні правовідносини в зазначеній справі, суд дійшов висновку, що законодавством чітко визначено шляхи реалізації повноважень депутатом Чернігівської обласної ради, проте такий не наділений повноваженнями щодо звернення до суду з вимогами до Чернігівської обласної ради про скасування рішень, прийнятих вказаним колегіальним органом.

Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Закон України «Про статус депутатів місцевих рад» не наділяє депутата місцевої ради повноваженнями індивідуального звернення до суду з позовом.

Таким чином, оскільки позивачі оскаржують процедурні рішення та дії Чернігівської обласної ради з підстав їх невідповідності приписам закону та регламентній процедурі їх прийняття, то перевірка оскаржуваних рішень та дій не може бути здійснена в порядку адміністративного судочинства.

Оскільки депутат місцевої ради не наділений повноваженнями індивідуального звернення до суду, то й оскаржувані рішення не можуть бути предметом розгляду адміністративного суду за зверненням позивачів.
 
Відтак згідно з пунктом 1 частини першої статті 238 Кодексу адміністративного судочинства України суд закриває провадження у справі, якщо справу не належить розглядати за правилами адміністративного судочинства.

Ураховуючи, що відповідач, приймаючи оскаржувані рішення та вчиняючи дії, не виконував владних управлінських функцій, а реалізував свої повноваження з питань, віднесених до його компетенції як представницького органу місцевого самоврядування в Чернігівській області, такий спір не підлягає розгляду за правилами адміністративного судочинства.

Отже, суд ухвалив рішення провадження у справі за позовом Баришовця Сергія Вікторовича, Пащенка Сергія Олександровича, Сергієнка Сергія Федоровича, Заболотного Олега Миколайовича до Чернігівської обласної ради про визнання протиправними дій, визнання протиправними та скасування рішень закрити.

Ухвала набрала законної сили 1 березня 2021 року.

Останні новини Чернігівщини

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток 12:19

Культурна спадщина є невід'ємною частиною національної ідентичності та історичної пам'яті кожного народу. Вона втілює в собі багатовікові традиції, досягнення мистецтва, архітектури та науки, відображаючи унікальний шлях розвитку суспільства.

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів 12:03

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-червень 2024 року надійшло 4,3 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,6 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

 Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті

Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті 10:10

Кіберполіція України інформує про небезпеку вербування російськими спецслужбами для вчинення диверсій, зокрема – підпалів автомобілів українських військовослужбовців.

Медиків Чернігова привітали з професійним святом 10:06

У Чернігові працівників і працівниць закладів охорони здоров’я нагородили з нагоди Дня медичного працівника України, який відзначається 27 липня.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 8 пожеж. Внаслідок цих подій 3 особи постраждало.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини