Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:08:44

Офіційна позиція Чернігівського окружного адміністративного суду щодо позову депутатів обласної ради

10.03.2021   16:55Агенцiя

Чернігівський окружний адміністративний суд розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Баришовця Сергія Вікторовича, Пащенка Сергія Олександровича, Сергієнка Сергія Федоровича, Заболотного Олега Миколайовича до Чернігівської обласної ради про визнання протиправними дій, визнання протиправними та скасування рішень, прийнятих під час першого пленарного засідання 3 грудня 2020 року.

Проаналізувавши норми, що регулюють спірні правовідносини в зазначеній справі, суд дійшов висновку, що законодавством чітко визначено шляхи реалізації повноважень депутатом Чернігівської обласної ради, проте такий не наділений повноваженнями щодо звернення до суду з вимогами до Чернігівської обласної ради про скасування рішень, прийнятих вказаним колегіальним органом.

Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Закон України «Про статус депутатів місцевих рад» не наділяє депутата місцевої ради повноваженнями індивідуального звернення до суду з позовом.

Таким чином, оскільки позивачі оскаржують процедурні рішення та дії Чернігівської обласної ради з підстав їх невідповідності приписам закону та регламентній процедурі їх прийняття, то перевірка оскаржуваних рішень та дій не може бути здійснена в порядку адміністративного судочинства.

Оскільки депутат місцевої ради не наділений повноваженнями індивідуального звернення до суду, то й оскаржувані рішення не можуть бути предметом розгляду адміністративного суду за зверненням позивачів.
 
Відтак згідно з пунктом 1 частини першої статті 238 Кодексу адміністративного судочинства України суд закриває провадження у справі, якщо справу не належить розглядати за правилами адміністративного судочинства.

Ураховуючи, що відповідач, приймаючи оскаржувані рішення та вчиняючи дії, не виконував владних управлінських функцій, а реалізував свої повноваження з питань, віднесених до його компетенції як представницького органу місцевого самоврядування в Чернігівській області, такий спір не підлягає розгляду за правилами адміністративного судочинства.

Отже, суд ухвалив рішення провадження у справі за позовом Баришовця Сергія Вікторовича, Пащенка Сергія Олександровича, Сергієнка Сергія Федоровича, Заболотного Олега Миколайовича до Чернігівської обласної ради про визнання протиправними дій, визнання протиправними та скасування рішень закрити.

Ухвала набрала законної сили 1 березня 2021 року.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини