Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:12:38

Що треба зробити для завершення децентралізації на Раді розвитку громад і територій

26.02.2021   08:49Агенцiя

Для завершення децентралізації необхідно внести зміни до Конституції України щодо відносин між центральними та місцевими органами влади, а також ухвалити законодавство про місцеві референдуми та стосовно самоврядування у міських громадах.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час засідання Ради розвитку громад та територій у межах Всеукраїнського форуму «Україна 30».

Глава держави наголосив, що децентралізація нарешті не імітується, а реально втілюється у життя. Він зазначив, що рівень життя, безпеки, здоров’я, освіти, комфорту й добробуту українців залежить від рівня взаємодії між органами влади.

«Ми зробили все, щоб створити спроможні громади, які зможуть вирішувати більшість питань свого сьогодення і нашого з вами майбутнього», – сказав Президент.

Володимир Зеленський нагадав, що вже запроваджено нову систему районів, впорядковано розподіл повноважень між районами та громадами – громади отримали кошти, повноваження та ресурси, зокрема земельні. Водночас центральна влада продовжує масштабну програму «Велике будівництво», щоб створити в кожній області України сучасну інфраструктуру – дорожню, освітню, медичну, спортивну, культурну, туристичну тощо.

«Наш рух продовжується, бо остаточно децентралізацію ще не завершено, і цьогоріч ми маємо вирішити декілька дуже важливих, пріоритетних завдань. Перше – ухвалити зміни до Конституції України щодо відносин між центральними та місцевими органами влади. Йдеться, зокрема, про інститут префектів та ліквідацію місцевих адміністрацій», – розповів Глава держави.

За його словами, ці зміни спрямовані на те, щоб низку питань на місцях вирішували не чиновники зі столиці, а безпосередньо ті люди, які живуть в тому чи іншому регіоні.

«Разом з тим ми повинні зберегти нашу територіальну цілісність – міцною та беззаперечною. Тому префекти контролюватимуть дотримання Конституції та законів України на кожній території і стануть запорукою унітарного устрою нашої держави», – додав Володимир Зеленський.

Президент закликав депутатів Верховної Ради ухвалити зміни до Конституції стосовно децентралізації.

«Ці зміни обговорювалися з лідерами місцевого самоврядування, нашими українськими науковцями та експертами протягом року. Час переходити від обговорень до справжніх дій», – сказав він і звернувся до голови Ради з питань правової реформи та профільного комітету парламенту з проханням взяти на себе координацію цього процесу.

Другим важливим завданням Глава держави назвав розробку та ухвалення нормативних актів, які врахують специфіку самоврядування у міських громадах і дадуть містам імпульс та можливості для розвитку.

«Третє завдання – розробити й ухвалити законодавство про місцеві референдуми. Це посилить вплив громади на діяльність місцевої влади та ухвалення ключових рішень саме на місцях. Ми маємо вийти на остаточну формулу управління на місцевому рівні: громади – вирішують, люди – впливають, і разом з державою – контролюють», – наголосив Президент.

Офіційний сайт Президента України

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини