Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 16:04:17

У Чернігові відбувся перший “Форум громад Чернігівської області”. ВІДЕО

10.12.2020   19:07Агенцiя

Як працювати новоствореним громадам, які є «підводні камені» щодо розбудови ОТГ (законодавчі, організаційні, фінансові, юридичні тощо) - про це і не тільки говорили на Форумі громад Чернігівської області 4 грудня.

На заході зібралися представники багатьох молодих і досвідчених ОТГ регіону - з Седнева, Понорниці, Носівки, Сосниці, Бахмача, Крут, Любеча, Ніжина, Борзни, Яблунівки, Комарівки, Нової Басані, Варви та ін. 

 

Символічно, що представники місцевої влади області зібралися напередодні власного свята - Дня місцевого самоврядування, який щороку відзначається 7 грудня. 

Валентина Полтавець, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування “Асоціація об’єднаних територіальних громад”, яка є одним з організаторів Форуму, говорить: дуже важливо, щоб у сучасній Україні перестали сприймати місцеву владу як низову ланку управління. 

  • Це радянський атавізм, від якого потрібно позбуватися, тому що саме на плечі місцевих громад лягає увесь тягар розвитку країни, - емоційно висловлюється експертка. 

Але громадам нині доводиться боротися не лише зі стереотипами. Складність питання у тому, що тільки наприкінці осені завершилися місцеві вибори. Чимало тергромад утворилися тільки зараз. На порядку денному - календарне завершення 2020-го, ухвалення бюджетів, комунальна сфера на наступний рік тощо. Тож, виникає чимало різних питань, і ось тут у нагоді може стати Центр розвитку громад, який працює на Чернігівщині. Ця установа має в своєму активі широкий пул фахівців, здатна надати різноманітну консультаційну допомогу, експертні та правничі поради, тренінги, проекти і т.д. Перший тренінг відбувся на самому Форумі - з відомим коучем Олександром Солонтаєм самоврядники опановували організаційні моменти (перші сесії, скликання комісій, обрання заступників голів, оприлюднення, старостинські округи - це лише деякий перелік тем), а також фінанси, адміністрування. 

Андрій Прокопенко, голова Чернігівської облдержадміністрації (2019-2020) та організатор заходу: 

  • Процес децентралізації триває, але сьогодні громади мають не припиняти відстоювати свої права, повноваження та можливості для розвитку. Тому органи місцевого самоврядування мають гуртуватися, щоб голос громад було чутно на національному рівні.

За його словами, якщо позицію ОТГ не доносити до столиці, то громади можуть мати втрати у бюджетній та соціально-економічній сфері. Зокрема, в наступному році громади не отримають субвенцію на формування інфраструктури територіальних громад, її не включили до Держбюджету.В попередні роки її розмір складав 2,1 млрд. грн. Основною перевагою цієї субвенціїї є те, що бюджети територіальних громад отримують ці кошти напряму, безпосередньо з державного бюджету, а перелік проєктів, формують саме виконавчі органи сільських, селищних та міських рад.

  • Громади багато робили за ці гроші, у Бобровиці змогли відремонтувати дитячий садок, ще десь школи, клуби, адміністративні будівлі та ЦНАПи, закуповували спецтехніку - це були потрібні проекти. На 2021 рік цієї субвенції немає. 

Крім того, важливо залишити зарахування частини акцизного податку з пального до місцевих бюджетів. В проекті Держбюджету до другого читання зменшується розмір освітньої субвенції, дотації на утримання закладів освіти та охорони здоров'я тощо. 

Є чимало питань, які можуть знизити бюджетну забезпеченість громад, а отже обмежувати розвиток. От чому потрібно, щоб голос громад був почутий на рівні Верховної Ради та Уряду, - підкреслює організатор.  

Андрій Прокопенко зауважує: для того і потрібні організації, які дбатимуть про громади. Також Центр корисний своєю ресурсністю - тут готові надавати будь-яку інформацію та знання, необхідні для ефективного функціонування ОТГ. В умовах карантину живі зустрічі замінять на ZOOM-наради, щоб процес отримання знань та обміну досвідом був безперервним. 

Закон та перші кроки ОТГ

У день Форуму у Чернігові 4 грудня Президент України підписав Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій №3651-д.

Цей законопроект дає можливість працювати новообраним органам місцевого самоврядування громад і районів. Він врегульовує питання правонаступництва комунального і державного майна, бюджетних ресурсів, прав та зобов’язань, а також дає змогу створити районні державні адміністрації в нових районах, а ще закріплює статус молодих ОТГ, - говорить Валентина Полтавець.

Але навіть наявність потрібних законів не страхує молоді громади від помилок. Олександр Солонтай, керівник програми практичної політики, експерт Інституту Політичної Освіти під час тренінгу підмітив, що в Україні запустилися кілька сотень молодих ОТГ, вони провели перші сесії. У деяких навіть спробували розглянути все під час першої сесії. 

  • Є і рекорди, коли порядок денний пленарного засідання налічував 70 питань, це громада у передмісті Києва. Якщо ж серйозно і по закону, то на першій сесії йдеться тільки про оприлюднення результатів виборів і жодних проектів рішень не обговорюється. 

Знання в домашній упаковці або чим цікавляться громади

Юрій Хоменко, секретар Ніжинської міської ради, обраний депутатом вперше, так само вперше працює і на посаді секретаря. Він зізнається - у його роботі є чимало важливих нюансів, про які чомусь старожили не завжди охоче розповідають:

  • У Ніжині, як ви знаєте, відбулося повне перезавантаження влади, тож, ми готові й відкриті до співпраці з іншими громадами, зокрема, будемо опановувати максимум знань. Тому для нас Форум громад став у нагоді. Сподобалися спікери, інформація, все було корисним, доступним, ще й у такій домашній атмосфері.

Інший момент - кожна з громад заглиблена у власні справи. Спілкування поза межами робочої рутини у голів ОТГ випадає вельми рідко, а на Форумі вдалося зібрати представників понад двох десятків громад, управлінців різного рангу, тож в процесі роботи Форум вилився у широкий діалог, як офіційний, так і неформальний, підкреслюють організатори. Місцева влада має не тільки бути обізнаною, але й спілкуватися між собою, вести напрацювання між громадами, роззнайомитися, врешті-решт.  

У Батурині місцева ОТГ була створена доволі давно - ще у 2016-му, але нині йде процес доєднання нових населених пунктів, наприклад, до громади приєдналися 10 сіл. Кожне зі своїми питаннями та проблемами, говорить Олександр Козловський, перший заступник міського голови Батурина. 

  • Але за 2 місяці вже буде новий бюджетний рік, нове законодавство, тож виникне маса питань. Дякуючи тренерам, є всі контакти, є весь масив даних - тому ми зможемо отримати всі необхідні консультації в оперативному режимі.  

Віктор Бондаренко - сільський голова Комарівської ОТГ, яка колись була частиною Борзнянського району, а тепер - Ніжинського. Сам пан Віктор є своєрідним рекордсменом у царині місцевого самоврядування: він 7 разів балотувався, 5 разів вигравав, утретє став сільським головою, був і депутатом рад різних рівнів, але зізнається - вчитися ніколи не пізно. 

  • Наприклад, заступник голови за законом може продовжувати виконувати депутатські обов’язки. От ми це дізналися зараз, під час навчання. Тож я вже зателефонував заступниці і сказав, щоб не зверталася до тервиборчкому і не складала мандат. 

Громада велика, має чималу інфраструктуру: є власний терцентр соціального обслуговування, школи, цього року на баланс додалася ще одна, є клуби, бібліотеки, у нинішніх складних економічних умовах питання їх збереження стає чи не основним в громаді. Віктор Бондаренко говорить: готовий шукати усі можливі додаткові джерела фінансування, аж до грантів та міжнародних проектів. Тож, важливо відвідувати події, спілкуватися, як, наприклад, під час Форуму. 

Що досвідчені, що молоді громади - виклики перед усіма однакові, переконана одна з наймолодших голів ОТГ в Україні - Яблунівської громади - 25-річна Вікторія Сім’ячко. Фінанси, управління, організаційні моменти - саме з цим зараз зіткнулися у Яблунівці. Громаді немає й року, тому як і що робити, як розвиватися - це тут турбує усіх. Сама пані Вікторія говорить: якісна комунікація здатна полегшити вирішення багатьох з цих питань. 

  • У цей кризовий момент як ніколи важливі знання, підтримка, особливо для молодих громад. Аби люди і далі отримували звичний рівень послуг - в ОТГ повинні дбати й про джерела наповнення дохідної частини бюджету. Як це зробити зараз, коли деякі державні субвенції скорочуються - одне з основних питань. Я рада, що на Форумі проговорювали і це. 

Микола Череп, знаний на Чернігівщині підприємець, який розвиває зелений туризм і започаткував агросадибу “Соколиний хутір”, тепер пробує себе в новій іпостасі - як представник місцевого самоврядування новоствореної Дмитрівської ОТГ.   

  • Багато громад вже пройшли свій шлях 4-5 років тому, наша - молода, тому є питання щодо утримання інфраструктури, бюджету, наповнення тощо. Саме тому потрібні організації, як Асоціація ОТГ, щоб підтримувати, навчати, допомагати. Знання важливі, тому, вважаю, що цей Форум виявився корисним для нас, будемо впроваджувати на практиці усе почуте тут. 

Загалом, участь в роботі Форуму взяли кілька десятків людей - хтось очно, хтось дистанційно. Фактично же це стало першим офіційним спілкуванням новообраних голів та депутатів органів місцевого самоврядування в області. За попередньою домовленістю - подібні навчання у Центрі розвитку громад планують проводити регулярно, плюс тематичні онлайн-конференції. 
" frameborder="0" allowfullscreen>


" frameborder="0" allowfullscreen>

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини