Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:53:44

Підкуп чи екзит-пол? Поліція відкрила 2 провадження за фактом подій у 210 окрузі

21.07.2019   16:40Агенцiя

2 кримінальні провадження за статтею «підкуп виборців» відкрила поліція в 210 окрузі в Козелецькому та Прилуцькому районах. Про це UA: Чернігів сказала речниця поліції області Юлія Ковтун.

«На лінію «102» подзвонила низка осіб та повідомила, що біля виборчих дільниць перебувають особи, які представляються представниками громадської організації та під приводом проведення екзит-полу збирають у виборців особисті дані. Мовляв, це потрібно для того, щоб у подальшому виборці, які проголосують за конкретного кандидата, отримали гроші. У рамках кримінального провадження, відкритого за частиною 2 статті 160 Кримінального кодексу України (підкуп виборця) поліція вже вилучила кілька планшетів, до яких заносилася ця інформація», - сказала Ковтун.

Екзит-пол у 210-му окрузі проводить громадська організація «Прозора політика». Її представниця Маргарита Маценко каже, звинувачення про підкуп безпідставні.

«Мене провокували й на мене поступила заява, де мене звинувачували в тому, що я підкуповую виборців. Але це невірно. Я просто волонтер, на добровільній основі я знаходилась тут і тому я вважаю, що це було незаконно. Я просто опитувала людей, які вже проголосували. Я задавала тільки 4 питання: яка їхня стать, їхній вік, за яку партію вони голосували і за якого кандидата. Я питала тільки тих людей, які бажали відповісти на ці питання. Вони викликали поліцію, написали на мене заяву і я просто написала пояснення, що я робила в цьому місці», - говорить Маргарита Маценко.

За інформацією прес-секретаря громадської організації «Прозора політика» Владислава Гурова, за цим фактом вони подали скаргу до прокуратури та Державного бюро розслідувань.

« У нас є тільки здогадки, що це робиться на користь певних політичних сил, які, мабуть, планують робити фальсифікації на дільницях масові. Тому вони не хочуть об’єктивного висвітлення громадської думки. Те, що, по-перше, застосовували фізичну силу. І те, що електронні засоби теж фізично виривали з рук і різним чином тиснули на наших активістів», - сказав Гуров.

Голова чернігівського осередку Комітету виборців України Володимир Андрійченко у діях поліції вбачає перевищення повноважень.

« Як на мене, то видається, що на даний момент фактів підкупу поки що немає. Поліція просто вилучає, іноді навіть перевищуючи свої повноваження, натиском, нахрапом беручи, вилучає речові докази так звані, тобто особисті речі, планшети цих екзит-полістів. І дійшло до того, що, зазвичай це робить довірена особа одного з кандидатів, і в Козельці, на скільки я знаю, мені повідомили, що навіть поліція приїхала разом з довіреною особою», - говорить Володимир Андрійченко.
 

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини