Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:33:28

На фінішній прямій: що пропонують кандидати?

13.04.2019   09:30Агенцiя

ГО “Центр UA” проаналізувала передвиборчі програми кандидатів, які вийшли у другий тур.


Презентація результатів аналізу програмних обіцянок двох кандидатів у президенти, які вийшли у другий тур, відбулася 11 квітня у Чернігові.

ГО  “Центр UA” проаналізували позиції кандидатів у тих сферах політики, на які має прямий або опосередкований вплив президент. Йдеться про сферу національної безпеки та оборони, міжнародну політику, розподіл повноважень між різними гілками влади, права людини та соціально-економічний розвиток.

У другий тур вийшли двоє кандидатів – Володимир Зеленський, якого підтримали майже 6 млн виборців та чинний гарант Петро Порошенко, за якого віддали свої голоси 3 млн українців. Зараз саме час відкласти в сторону емоції та ще раз уважно переглянути передвиборчі програми обох кандидатів.

Варто зауважити, що до основних компетенцій президента належить діяльність у сфері міжнародної політики, фактично він є головним дипломатом країни, а також він керує оборонною сферою та має гарантувати незалежність, територіальну цілісність та національну безпеку країни (стаття 106 Конституції). Обидва кандидати підтримують європейський напрямок розвитку України, але у різний спосіб:

“У програмі Володимира Зеленського немає згадки про євроінтеграційні наміри, утім, його штаб на наше уточнююче запитання відповів, що підтримує цей напрям розвитку країни. Водночас Петро Порошенко прямо обіцяє в програмі «у 2023 ми подамо заявку на вступ до ЄС». Того ж року Порошенко обіцяє почати виконувати План дій щодо членства в НАТО. У Володимира Зеленського  дещо відмінна позиція - членство України в НАТО він вирішуватиме на всеукраїнському референдумі”, — зазначив регіональний представник ГО “Центр UA” у Чернігівській області Денис Мурза.

Питання повернення окупованих територій залишається досить актуальним і до сьогодні. І тому важливо знати, про що саме пропонують кандидати у цій сфері, зокрема як вони повертатимуть анексований Крим та окупований Донбас. Тут погляди кандидатів значно різняться:

“Петро Порошенко підтримує механізм санкцій проти Росії та вважає, що доцільно ввести на Донбасі міжнародну місію ООН. Щодо Криму, то він декларує бажання повернути його політико-дипломатичним шляхом. Його конкурент Володимир Зеленський немає позицій щодо Криму в програмі, однак у його штабі заявили - у разі перемоги він планує провести повноцінну реінтеграцію Криму, однак у який спосіб не зазначали. Щодо повернення Донбасу, то Зеленський планує залучити до переговорів країн-підписантів Будапештського меморандуму, зокрема США  та Великобританію. Подібні до запропонованих кандидатами заходи вже використовували Молдова і Грузія, але особливих успіхів у звільненні своїх територій від Росії не досягли”, — підкреслив представник Денис Мурза.

Низька підтримка чинного гаранта серед військовослужбовців нанесла неочікуваного удару по репутації і фактично не дозволяє Петру Порошенку використовувати його основний козир – сильного та незалежного головнокомандувача. Щоправда, у своїй програмі він чимало говорить саме про зміцнення та модернізацію армії.

“Петро Порошенко у разі перемоги планує оснастити армію новітніми зразками зброї та військової техніки, зокрема він зазначив: «Ми завершимо створення щільної системи протиракетної та протиповітряної оборони. На часі – докорінна модернізація українського флоту і повітряних сил». У Володимира Зеленського бачення розвитку Збройних Сил є трохи більш поверхневим у порівнянні з його конкурентом. Зокрема, він наголосив на необхідності подолати корупцію в оборонній сфері та ліквідувати монополію Укроборонпрому. А також у його планах підвищити зарплати військовослужбовців до стандартів НАТО”, — зауважив Денис Мурза.
Головна ж відмінність між їхніми програмами у сфері оборони у тому, що вони по-різному деталізують свої ідеї та шляхи досягнення поставлених завдань.

Але кандидати у своїх програмах оминають увагою основні сфери компетенції, зосереджуючи свої зусилля здебільшого на внутрішній політиці, зокрема соціально-економічному секторі – в обох ця сфера займає близько половини програми. Ймовірно, все це тому, аби сподобатись своїй аудиторії та отримати кілька додаткових відсотків на виборах.

“Передвиборча програма кандидати у президента - це його план розвитку країни на наступні п’ять років і голосуючи за того чи іншого кандидата, ми підписуємось під цим планом. Знати програмі обіцянки своїх фаворитів - це мінімум відповідального виборця, аби вимагати від них підзвітності”, — наголосив Денис Мурза.
Якщо вийшло так, що ви ще не знаєте, за які програмні положення із двох кандидатів  віддати свій голос, радимо ще раз уважно прочитати його програму. Тільки за умови доброї поінформованості можна зробити направду осмислений вибір.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини