Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 02:41:17

На Чернігівщині протягом дня поліцію двічі викликали на ймовірні підкупи виборців

11.04.2019   09:13Агенцiя

10 квітня зранку до чернігівської поліції зателефонував анонім і повідомив про можливий підкуп виборців у приймальні народного депутата Сергія Березенка (БПП). За тією ж адресою в Чернігові (вулиці Магістратська, 19А) вже після обіду вдруге викликали правоохоронців самі співробітники офісу.

Володимир Лисенко, кореспондент газети «Панорама», став безпосереднім свідком події і зателефонував координаторці спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Чернігівській області Наталії Висіканець та повідомив про «спробу втрутитися у виборчий процес» у приймальні народного депутата Сергія Березенка (Блок Петра Порошенка). Координаторка разом з довготерміновою спостерігачкою Антоніною Федорченко приїхали на місце події, оглянули офіс та поспілкувалися з працівниками приймальні та правоохоронцями. Зокрема, співробітниця Наталія розповіла: «Ми працюємо як завжди, люди приходять за газетами, пишуть звернення,  поліція заходила, але з якою метою – незрозуміло». В штабі нардепа заявили про дві провокації: «перша за участі поліції, друга з боку активістів, які назвалися представниками «Національного корпусу».

Як прокоментувала ОПОРІ Юлія Ковтун, речниця поліції Чернігівської області, до поліції надійшло повідомлення, що в партійному офісі знаходиться група людей, яким роздають гроші за продаж голосу. За вказаною адресою прибула слідчо-оперативна група, щоб перевірити отриману інформацію. У складі групи виїхав і слідчий, який мав вручити повістку про виклик до поліції одному зі співробітників виборчого штабу у провадженні про підкуп виборців (стаття 160 Кримінального кодексу України). Офіс був закритий, але згодом звідти почали виходити люди. Серед них була й особа, якій призначалася повістка. Один з чоловіків, який перебував у партійному офісі, з тільки йому відомих причин злісно перешкоджав роботі поліції. Закриті двері й протиправні дії відносно поліції вилилися у кримінальне провадження – «насильство щодо працівника правоохоронного органу» (ст. 345 ККУ).

В поясненні слідчому на місці події Наталія Висіканець зазначила: «Мене пустили в офіс як офіційного спостерігача від ОПОРИ, на момент мого прибуття поліція вже знаходилась біля офісу, і за словами працівників, о 9 ранку на виклик приїхали дві патрульні машини. В приміщенні приймальні знаходились працівники (з їх слів), люди знаходились на своїх робочих місцях за комп’ютерами, зайвих людей в приміщенні не було. Співробітники надали доступ до всіх приміщень офісу, робота йшла в штатному режимі».

Також координаторка наголосила на тому, що Громадянська мережа ОПОРА не представляє жодного з кандидатів та здійснює незалежне спостереження за перебігом виборчого процесу, об'єктивно оцінюючи всі факти та порушення, які можуть вплинути на результат виборів. Спостерігачі перевіряють усю інформацію, яка до них доходить та дають пояснення органам правопорядку. «Таке ж спостереження проходитиме до дня виборів і в день голосування. Ми будемо фіксувати всі факти та ретельно їх перевіряти для відображення прозорості та дотримання демократичних принципів виборчого процесу», ‑ зазначила Наталія Висіканець.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.


Наталія Висіканець, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини