Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 02:13:58

Верховний суд підтвердив легітимність роз’яснення ЦВК щодо ведення передвиборної агітації

07.03.2019   08:53Агенцiя

4-5 березня Верховний Суд виніс рішення у справах за позовами кандидатів на пост Президента України Анатолія Гриценка і Віталія Купрія до Центральної виборчої комісії щодо правомірності постанови Комісії № 376 "Про Роз’яснення щодо реалізації положень частини шостої статті 64 Закону України "Про вибори Президента України".

Судом було всебічно проаналізовано правову позицію кожної зі сторін. Всі заявлені документи були предметом судового розгляду.

Рішеннями двох колегій Верховного Суду було встановлено, що постанова ЦВК від 22 лютого 2019 року № 376 прийнята в межах її компетенції з метою однакового застосування, забезпечення реалізації і захисту конституційних виборчих прав громадян під час виборчого процесу з виборів Президента України.

У рішеннях зазначається, що прийняте Комісією Роз'яснення стосується питання відокремлення непрямого підкупу виборців у процесі передвиборної агітації від заборон та/або обмежень, установлених в законодавстві щодо проведення передвиборної агітації.

Крім цього, підтверджено, що роз'яснення і рекомендації ЦВК можуть стосуватися інших осіб, окрім виборчих комісій чи комісій з референдуму, адже обов'язковість їх виконання, по своїй суті, означає необхідність їх врахування усіма без виключення особами при вирішенні питання щодо застосування законодавства про вибори і референдум, яке охоплюється відповідним роз'ясненням та/або рекомендацією.

Відповідною законодавству встановлена і вимога Комісії щодо неухильного здійснення фінансування проведення передвиборної агітації виключно через виборчі фонди, що в тому числі має стосуватися необхідності відшкодування витрат фізичних осіб, залучених до безпосереднього здійснення заходів передвиборної агітації на безоплатній основі, на телефонні послуги, проїзд, харчування, проживання та інші витрати в разі здійснення передвиборної агітації в іншому населеному пункті тощо.

Вказаними рішеннями доведено легітимність прийнятого Центральною виборчою комісією Роз'яснення та його відповідність Закону.

Зазначимо, що ЦВК не керується будь-якою політичною ідеологією. Наша діяльність чітко визначена законами України, а не домислами або фантазіями політиків і їхніх штабів.

Центральна виборча комісія також звертає увагу засобів масової  інформації,  що вашу чесність та професійність слід спрямовувати на коректне, незаангажоване та об’єктивне висвітлення виборчого процесу, в тому числі і пов'язаних з ним судових питань, оскільки вони мають важливе суспільне значення.
 


Відділ взаємодії із засобами масової інформації Секретаріату Центральної виборчої комісії

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини