Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 01:58:34

Чернігівщина та Австралія мають наміри розвивати трансконтинентальний діалог у гуманітарній та економічній сфері

01.02.2019   09:47Агенцiя

На Придесення вперше завітала із візитом Надзвичайний і Повноважний Посол Австралії в Україні, пані Меліса О’Рурк.

Дипломатична представниця дружньої Австралії зустрілася з головою обласної ради Ігорем Вдовенком і головою облдержадміністрації Олександром Мисником та обговорила із керівниками Придесення перспективи налагодження двосторонньої співпраці.

— Ми далекі географічно, але маємо спільні цінності: для нас важливі традиції наших народів, — на цьому наголосила Посол Австралії в Україні Меліса О’Рурк під час візиту на Чернігівщину.
В області дипломат перебуває з культурною місією, зокрема презентувала виставку мистецтва корінних народів Австралії «Еволюція: маски Торресової протоки» та класику австралійського кінематографу «Пікнік біля Навислої скелі».

Ігор Вдовенко від імені обласної ради засвідчив свою повагу та привітав високоповажну гостю на древній Чернігово-Сіверській землі. Голова обласної ради почав із того, що подякував заокеанським стратегічним союзникам, які демонструють непохитну позицію на міжнародній арені щодо засудження анексії Криму та підтримки збереження санкцій проти Росії до повного відновлення суверенітету та територіальної цілісності України. За словами керівника, Україна і Австралія поділяють спільні цінності та підходи щодо захисту прав людини і запобігання їх порушенню, забезпечення миру і безпеки у світі та об’єднують свої зусилля задля того, щоб міжнародні інституції, покликані стояти на їх захисті, функціонували належно.

Олександр Мисник акцентував увагу на інвестиційному потенціалі області, висвітлив сучасний стан співпраці Чернігівщини із закордонними партнерами та окреслив можливі напрями співробітництва.

У свою чергу Меліса О’Рурк детально зупинилась на меті свого візиту, яка полягає у знайомстві жителів області із самобутньою історією та культурою Австралії. Дипломат акцентувала увагу на різних аспектах підтримки Австралією України на міжнародній арені, співпраці в рамках Комітету з прав людини ООН, Генеральної Асамблеї ООН, зокрема щодо прийняття резолюцій, якими засуджуються агресивні дії Російської Федерації на сході України та  у водах Азово-Керченської акваторії, порушення прав людини в Криму.

Високоповажна гостя відзначила і тісну співпрацю в рамках надання гуманітарної допомоги і підтримки Збройних Сил України, сприяння реабілітації та адаптації українських військовослужбовців. Не залишила поза увагою пані Надзвичайний і Повноважний Посол Австралії в Україні і діяльність української діаспори. За її словами, українська спільнота є дуже організованою, політично і соціально активною. Меліса О’Рурк відзначила, що представники діаспори популяризують українську культуру, доводять до уваги громадськості думку української спільноти в Австралії та й загалом пробуджують в австралійському суспільстві зацікавлення українською проблематикою та Україною. Австралійці українського походження також сприяють розвитку торгівлі між нашими країнами, у тому числі через торгівельну палату «Австралія-Україна».Дипломат підтвердила значну зацікавленість австралійських зернотрейдерів та підприємств вугільної промисловості щодо налагодження ефективної взаємодії з Україною.

Учасники зустрічі переглянули презентацію соціально-економічного розвитку, промислового та наукового потенціалу регіону, а також промо-відео про історію, культуру та інвестиційні можливості Чернігово-Сіверщини.

Після цього Ігор Вдовенко, Олександр Мисник та Меліса О’Рурк обмінялися сувенірами на згадку та поспілкувалися із представниками місцевих ЗМІ.

Цього ж дня у Чернігівському музеї сучасного мистецтва «Пласт-Арт» за підтримки Посольства Австралії в Україні, Національного музею Австралії та Міністерства закордонних справ та торгівлі Австралії відбулася презентація виставки «Еволюція: Маски Торресової протоки». Пересувна інформаційна експозиція, підготовлена культурним центром Gab Titui, має на меті ознайомити міжнародну спільноту з культурним надбанням корінних народів Австралії.

У водах Торресової протоки, що відокремлює Австралію та Папуа Нову Гвінею, поблизу північної частини Австралійського материка, розташовано понад 200 невеликих островів. Самобутня культура мешканців островів у межах кожного острова чи навіть громади має свої особливості. Виготовлення і носіння масок мешканцями островів є однією з найяскравіших традицій регіону, що продовжує жити й сьогодні. Їх виготовляють із панцирів морських черепах і вкривають дивовижними візерунками, які наносять загостреним камінням і мушлями за допомогою трафаретів.

Експозиція складається з 26 графічних фотопанно, під час огляду яких відвідувачі матимуть змогу побачити карту і фото островів Торресової протоки, отримати інформацію про місію культурного центру Gab Titui, дізнатися більше про ритуальні маски та їхніх творців – представників корінного населення. Виставка експонуватиметься з 31 січня до 22 лютого.

Завершився візит почесних гостей відкриттям показу австралійської містичної драми, знятої за однойменною книгою Джоан Ліндс, під назвою «Пікнік біля Навислої Скелі».

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини