Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 16:28:10

У новому році на Україну чекає подальше впровадження масштабної медичної реформи

01.01.2019   11:20Агенцiя

Зокрема, до кінця 2019 року сімейні лікарі повинні повністю перейти з паперового на електронний документообіг: в електронному вигляді будуть вести медичну карту пацієнта, виписувати рецепти, лікарняні листи та направлення до інших лікарів.

Найважливішим нововведенням 2019-го стане також упровадження нової державної програми безкоштовної діагностики - її планують запустити з другої половини року.

Пройти діагностичні обстеження можна буде за державний рахунок за направленням від сімейного лікаря.

У тих державних або приватних клініках, які підпишуть договір з Національною службою здоров'я України, можна буде безкоштовно пройти понад 30 необхідних діагностичних обстежень. Серед них - рентгенографія, мамографія, ехокардіографія серця, УЗД-діагностика, ендоскопія, кілька видів біопсії, більше десятка видів аналізів та інші дослідження. Пройти їх можна буде за державний рахунок у напрямку від сімейного лікаря. Таким же чином можна буде потрапити і до лікарів-спеціалістів - Нацслужби здоров'я оплатить їхні послуги в партнерських медичних закладах, якщо направлення видав той сімейний лікар, з яким пацієнт підписав декларацію.

Послугу будуть вводити поступово в різних регіонах, однак в МОЗ сподіваються, що в результаті близько 80% потреб українців у медичних обстеженнях покриє держфінансування.

Що безкоштовно отримають пацієнти у рамках реформи української медицини
Повернення ліків до аптек

З 1 січня 2019 року в Україні запрацювала законодавча норма, згідно з якою в аптеки відтепер можна повертати ліки та медичні вироби - щоправда, тільки неякісні.

З настанням нового року набув чинності закон, прийнятий 23 листопада 2018 року - Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо поліпшення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів (№ 2628-VIII).

В аптеки відтепер можна повертати ліки та медичні вироби - щоправда, тільки неякісні.

Як пояснили раніше в Міністерстві охорони здоров'я, щоб повернути медпрепарати до аптеки, необхідно пред'явити розрахунковий документ на їх придбання. У такому випадку споживач має право просити повернути сплачені за ліки гроші або замінити препарат на аналогічний.

У міністерстві звернули увагу, що факт неналежної якості підтверджується такими документами:
1. висновок про якість лікарських засобів, виданий лабораторією Державної служби України з лікарських засобів та/або уповноваженим лабораторією;
2. розпорядження Держлікслужби про заборону обігу лікарського засобу.

"Щоб убезпечити себе від придбання неякісних ліків, просимо відвідати сайт Держлікслужби і переконатися, що препарати, які ви придбали, не заборонені. Також нагадуємо, що на вимогу покупця аптеки повинні надати документи, які підтверджують належну якість продукції, зокрема сертифікат якості виробника" - рекомендували в МОЗ.

Останні новини Чернігівщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.