Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:22:53

Про "Доступні ліки"

29.12.2018   09:31Агенцiя

28 грудня в прес-центрі "Чиста політика" відбувся брифінг на актуальну для багатьох жителів Чернігівщини тему "Урядова програма "Доступні ліки".

Розпочав захід начальник Управління охорони здоров'я Чернігівської облдержадміністрації Петро Петрович Гармаш, який коротко проінформував присутніх про дію програми "Доступні ліки" на території Чернігівської області, зокрема про результати її діяльності за 2018 рік та перспективи на майбутнє.

Згідно всіх наказів Міністерства охорони здоров'я до переліку ввійшов 261 препарат, 59 з яких відпускалося без рецепта, а решта - з доплатою (для чого по області було виділено з державного бюджету 26,6 млн. грн. коштів, які розподілялися між районами та містами).

Але процес реформування і зміни форм власності Центрів первинної медико-санітарної допомоги унеможливив використанняя ними цих бюджетних коштів, які було перенаправлено до Управління охорони здоров'я. Проте, сподіваємося, ніхто не відчув особливих проблем, адже ми швидко переуклали договори з усіма аптечними закладами, котрі були учасниками цієї програми.

До речі, наразі такі договори укладено з 29 суб'єктами, а це аж 181 аптека, тоді як рік ми розпочинали з 24 суб'єктів і лише 59 аптек, тобто бачимо, що кількість аптек зросла втричі.

Також у цьому році Чернігівщина отримала додаткові кошти на програму "Доступні ліки" і загалом було використано 28,972 млн. грн., згідно чого було виписано 655789 рецептів, де середня вартість рецепту склала понад 50 грн.

Щодо наступного року, то на перший квартал 2019 року ми отримали понад 6 млн. грн., що не менше аналогічного періоду минулого року.
Наразі опрацьовується питання введення в дію електронного рецепту, і сподіваємося, що через три місяці це запрацює, що дасть можливість отоварити рецепт в будь-якій аптеці України.

Тобто, національний страховик - Національна Служба Здоров'я України - буде мати можливість відшкодовувати вартість препарату будь-якому мешканцю по всій території держави.

"В програмі "Доступні ліки" прийняло участь 68 аптек і аптечних пунктів (зокрема, по Чернігову - 18 аптечних закладів), при цьому ми намагалися одразу після надходження відповідних коштів забезпечувати доступ людям до необхідних ліків, особливо в центральних районних лікарнях, адже багато пацієнтів було із сіл районів, - доповіла заступник генерального директора КП "Ліки України" Лариса Степанівна Мартиненко, - за минулий рік було відпущено ліків за 386 тис. рецептами на суму 19,668 млн. грн., але при цьому були такі факти, коли ліків не вистачало через брак коштів, проте, як вже зазначив Петро Петрович, було отримано додаткову субвенцію і ліків вистачило, хоча є такі препарати, яких взагалі немає на ринку країни (в чому аптеки не винні, бо їх не завозять постачальники)".

Після виступу спікерів представники ЗМІ поставили ряд нагальних питань:
- Який алгоритм отримання електронних рецептів - чи скасує він паперові рецепти?
- Отримання електронних рецептів не змінює алгоритму їх видачі. Тобто, спочатку варто прийти на прийом до сімейного лікаря, який випише пацієнту рецепт, тобто перспективне введення електронного рецепту нині не відміняє паперовий рецепт, але ж в майбутньому буде введено в дію також і електронний лікарняний, і електронні картки пацієнта для зручності пацієнтам та лікарям.

- Які препарати користувалися найбільшим попитом із "доступних ліків"?
- Препарати для лікування серцево-судинних захворювань, адже саме ці захворювання зустрічаються найчастіше.

- Ходять чутки, що "швидка допомога" не приїде до тих, хто не обрав собі сімейного лікаря - чи не мали ви таких скарг?
- Виникає багато питань з екстренною медичною допомогою, адже люди звикли її викликати при будь-яких проблемах. Нині для цього створено єдину диспетчерську службу на Чернігівщині, але на приїзд "швидкої" факт підписання декларації з лікарем не має впливати, бо виклик екстренної медичної допомоги має залежати від її необхідності.

- Чи є проблеми впливу забезпеченості комп'ютерною технікою на підписання декларацій з лікарями?
- Раніше вони були, але аразі їх не має бути.

- Чи не планується розширення переліку "доступних ліків"?
- Переговори такі ведуться, але з урахуванням практики дії цієї програми, коли не лише з'являлися черги, а й збільшувалася кількість звернень таких пацієнтів, які раніше не з'являлися взагалі на прийом, нині не можливо точно передбачити необхідні кошти для цієї програми. Хоча ми не будемо припиняти звертатися до Уряду для збільшення відповідної державної субвенції. Зараз же маємо відпрацювати без зауважень хоча б три нозології, а потім перелік вже можна і збільшувати.

- Чи є статистика по позитивному впливу дії програми "Доступні ліки" на зменшення кількості захворювань пацієнтів?
- Так, нині маємо дані, що зменшилася кількість як звернень за екстренною медичною допомогою, так і кількість.


Прес-центр "Чиста Політика"

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини