Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:18:13

Верховна Рада погодила введення військового стану в Україні

26.11.2018   21:46Агенцiя

"За" проголосували 276 народних депутатів.

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект № 9338 доопрацьований, за допомогою якого затвердила указ президента "Про введення воєнного стану в Україні".

Законопроект і указ президента передбачає введення воєнного стану на 60 днів - з 26 листопада до 25 січня, проте в результаті консультацій вирішили зменшити період воєнного стану до 30 днів та встановити, що президентські вибори мають відбутися 31 березня 2019 року (як і мало бути до ухвалення рішення про запровадження воєнного стану).

Президент заявив, що воєнний стан буде ведено у таких областях: Вінницька, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Чернігівська, Херсонська, а також у внутрішніх водах Азово-Керченської протоки.

Документ представив секретар РНБО Олександр Турчинов.

"Провівши консультації, ви знаєте, відбулось звернення президента, де за його ініціативою зменшено час введення воєнного стану в нашій країні – з 60 до 30 діб. Наступне, - в указі президента доручено військовому командуванню органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, запроваджувати заходи, необхідні для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави", - сказав Турчинов.

Він підкреслив, що на період дії воєнного стану в Україні можуть обмежуватися конституційні права та свободи громадян. Олександр Турчинов підкреслив, що йдеться саме про можливість таких обмежень, а не обов'язкове застосування таких заходів.

"У випадку загострення умов, загострення військової ситуації, посилення агресії РФ, ми повинні мати такий інструмент і таку можливість під час ведення воєнного стану", - сказав секретар РНБО.

Новини за темою: Від тарана буксира до воєнного стану: Повна хронологія ескалації конфлікту в Азовському морі і її наслідки

Закон має бути негайно оголошено через засоби масової інформації та набере чинності з дня його опублікування.

Згідно із пояснювальною запискою, державним органам надаються доручення щодо введення в дію плану запровадження і забезпечення ООС, забезпечення постачання ЗСУ; надання послуг та їх фінансування в обсягах, які необхідних в особливий період.

У повну готовність приводяться певні об'єкти держсистеми цивільного захисту; утворюються ради оборони та забезпечення сприяння військовому командуванню у запровадженні та здійсненні заходів правового режиму воєнного стану.
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини