Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:25:09

Протидія торгівлі людьми — спільна справа органів влади та громадськості

31.07.2018   08:45Агенцiя

Здавалося б, у сучасному цивілізованому суспільстві немає місця такому явищу як торгівля людьми. Втім, така форма сучасного рабства та порушення прав людини, від якої потерпають чоловіки, жінки та діти, не втрачає актуальності для жодної країни світу, включаючи й Україну. За оцінками МОМ, Агентства ООН з питань міграції, з 1991 року від торгівлі людьми постраждали понад 230 тисяч українців. Маніпулюючи бажаннями та намірами людей, їх ошукують та експлуатують. Як цьому протистояти, говорили під час прес-брифінгу в облдержадміністрації 30 липня — у Всесвітній день протидії торгівлі людьми.

— Щороку в Україні ідентифікується близько 200 жертв торгівлі людьми. За інформацією Міжнародної організації з міграції, ця цифра як мінімум у п’ять разів більша, адже не всі постраждалі усвідомлюють своє становище або ж хочуть про це розповідати. Мова йдеться не лише про жінок та дітей. В Україні об’єктами трудової експлуатації найчастіше стають чоловіки, жінки ж страждають від сексуального рабства, – зазначила заступник голови ОДА Наталія Романова.

Трохи статистики

Упродовж І півріччя цього року Мінсоцполітики 112 громадянам України встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми (у І півріччі 2017 року – 102).

Підрозділами Нацполіції України виявлено 186 фактів, відомості про які внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками ст. 149 КК України (у І півріччі 2017-го – 144 факти). За вказані кримінальні правопорушення оголошено 122 підозри у вчиненні злочину 66 особам, з яких 27 заарештовані.

Основні країни призначення громадян України – Російська Федерація, Україна, Республіка Польща, Республіка Туреччина, ОАЕ тощо.

— На Чернігівщині впродовж 2013-2018 років статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, отримали 36 осіб, з них 18 чоловіків та 18 жінок. У 13 випадках мала місце сексуальна експлуатація, у 23 — трудова та один випадок — примушування до жебрацтва. Зокрема, 35 осіб постраждали за межами України. У 2017 році відповідний статус отримали 11 осіб, цьогоріч — 4, — поінформувала директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту ОДА Ніна Лемеш.

На переконання учасників заходу, основне завдання органів державної влади всіх рівнів, громадських організацій, кожного громадянина — об’єднання зусиль для подолання даного негативного явища. Важливі також боротьба із злочинцями та злочинними угрупуваннями, які задіяні в цій кримінальній діяльності, та надання всебічної допомоги потерпілим.

З нагоди Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми Мінсоцполітики розпочало загальнонаціональну інформаційну кампанію, аби привернути увагу до озвученої проблеми та об’єднати зусилля для її подолання.

До речі, у Чернігові сьогодні відбудеться акція «Лабіринт можливостей» під гаслом «#ПротиДІЙ Торгівлі Людьми».

Як наголосила керівник проектів громадської організації «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» Наталія Кулікова, до превентивної роботи слід активно залучати й об’єднані територіальні громади. Адже на місцях можна більше дізнатися інформації про потенційних потерпілих, щоб своєчасно вжити відповідні попереджувальні заходи чи надати необхідну допомогу.

Насамкінець між Чернігівською ОДА та ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» було підписано Меморандум про співпрацю та взаємодію щодо спільної діяльності з протидії торгівлі людьми.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини