Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:00:05

Уляна Супрун говорила про реформу медичної галузі з керівниками області, головними лікарями та журналістами

23.06.2018   11:35Агенцiя

Хід медичних перетворень на Чернігівщині та ключові питання реформування галузі медицини – теми для обговорень у ході робочого візиту в.о. Міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун до Чернігівської області, який відбувся 22 червня.

З очільником профільного Міністерства зустрілися голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч, заступник Чернігівського міського голови Олександр Ломако, начальник Управління хорони здоров’я ОДА Петро Гармаш, керівники дотичних структурних підрозділів ОДА, а також керівники декількох закладів охорони здоров’я Чернігова та області.

Валерій Куліч акцентував на важливості сьогоднішньої розмови, адже медична реформа є чи не найбільш резонансною та обговорюваною серед громадян.

– В області створено 4 госпітальні округи. Питання ж формування подальшої мережі медичних установ безпосередньо прив’язані до реформи децентралізації, створення ОТГ. Адже в перспективі ми розраховуємо, що межі повітів співпадуть з межами госпітальних округів, – зазначив Валерій Куліч і додав, що кожна громада має вирішувати, як її жителі будуть отримувати медичні послуги. Щоб ці послуги були якісними і доступними, область і надалі сподівається на підтримку профільного Міністерства, як методичну, так і в питаннях фінансування галузі.

До речі, на Чернігівщині досить непогані темпи реформування первинної ланки. Так, майже 25% жителів області підписали договори з сімейними лікарями, терапевтами чи педіатрами (загалом же по Україні на договірних засадах з лікарями вже готова співпрацюєвати п’ята частина пацієнтів).

В.о. Міністра Уляна Супрун також відзначила, що область активно впроваджує реформу. Проте вона наголосила на необхідності пришвидшення процесу автономізації закладів медицини й укладення ними відповідних договорів із Національною службою здоров’я України на отримання фінансування.

– Медичним закладам необхідно спрацювати так, щоб встигнути до 1 вересня заключити договори із НСЗУ. Адже це дасть можливість вже з 1 жовтня мати кошти з державного бюджету, таким чином забезпечувати пристойну заробітну плату працівникам медустанов та проводити осучаснення закладів, – акцентувала очільниця Міністерства.

Першим в області договір підписав Корюківський центр медико-санітарної допомоги. Він уже отримає фінансування з першого траншу, тобто з 1 липня. Начальник управління охорони здоров’я ОДА Петро Гармаш запевнив, що інші медичні заклади працюють у цьому напрямку. Проте є ряд об’єктивних причин, які поки що стримують процес укладення договорів із НСЗУ (у тому числі, невідповідність закладів нормативам оснащення та досить повільний темп укладення договорів між лікарем та пацієнтом у сільській місцевості).

Тож Валерій Куліч наголосив на якнайшвидшому проведенні автономізації закладів області, щоб не упустити можливість скористатися державними коштами для розвитку медичних установ та покрашення якості надання послуг.

Поступово розмова перейшла у формат прямого спілкування очільників медзакладів з Уляною Супрун. Таким чином були обговорені найболючіші питання реформування та функціонування медичної галузі. Мова йшла, зокрема, про спрощення процедури отримання закладами нових ліцензій та акредитування, надання рекомендацій з боку Міністерства стосовно оплати праці працівників лікувальних закладів. Говорили і про невідповідність субвенції з держбюджету реальній потребі фінансування галузі, особливо на лікування важких хвороб.

Надзвичайно важливе питання, яке порушили керівники області, – пошук шляхів вирівнювання видатків на медицину для територій області, які мають критично низьку щільність населення, відтак, не мають власних ресурсів для розвитку не лише медицини, а й інших галузей. Тож є сподівання, що Міністерство опрацює можливі варіанти вирішення цієї нагальної проблеми.

Зі свого боку, Уляна Супрун запевнила, що її відомство працює над тим, щоб нарешті якісно запрацювала сільська медицина. Для цього напрацьовуються і питання технічного оснащення сільських медзакладів, і покращення доріг, і заохочення лікарів на селі. При цьому позиція очільниці Міністерства: завдання безпосередньо місцевої влади – знайти шляхи, щоб лікарі залишалися працювати в їхніх громадах, у тому числі, й найвіддаленіших селах.

Також в.о. Міністра поспілкувалася з представниками місцевих засобів масової інформації, яких, зокрема, хвилювали питання державного медичного страхування, відповідальності лікарів за якість лікування пацієнтів, недопустимість відмов лікарів підписувати договори та інші.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини