Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 03:57:24

Про медичні пільги для пацієнтів

12.05.2018   09:37Агенцiя

11 травня у прес-центрі “Чиста політика” відбувся брифінг на тему: «Які пільги може отримати пацієнт в медичній галузі».

Розпочала захід начальник відділу Управління охорони здоров’я ОДА Тетяна Лебедєва:
Дякую за запрошення і почну з того, що розповім про реформування медичної галузі країни, адже ні для кого вже не є новиною, що зараз реформується як первинна медична допомога, так і стаціонарна, для чого державою розробляється перелік послуг, що будуть надаватися пацієнтам. Зараз уже можемо говорити про те, що первинний медичний огляд, тобто лабораторне медичне обстеження та клінічне мають бути проведені за ті кошти, що виділяються для сімейного лікаря, який і зарплатню буде отримувати в залежності від кількості пацієнтів. Щодо стаціонарної медичної допомоги, то й тут фінансування буде розраховуватися в залежності від випадків захворювання і реально пролікованих пацієнтів, для чого на рівні країни буде розраховано якусь середню вартість цього лікування, вартість якого і буде повертатися до медичного закладу, у якому лікувався пацієнт.
Якщо говорити про загальні пільги, то вони існують для людей, що страждають на соціально небезпечні хвороби — туберкульоз та ВІЛ-інфекції.
Що стосується пільгових категорій громадян, де найвідомішими є ветерани та учасники бойових дій, то тут краще розповість Володимир Товчига. 

«Стосовно реалізації пільг по отриманню медичної допомоги, то ми працюємо на основі Закону України “Про статус ветеранів війни і гарантії їх соціального захисту” (зі змінами та доповненнями), яким закріплено такі 4 основні пільгові категорії, як учасники бойових дій, інваліди війни, учасники війни та прирівняні особи (а також інші доповнені категорії), – розповів головний лікар Чернігівського обласного госпіталю ветеранів війни Володимир Товчига, – цим законом передбачено отримання амбулаторних ліків, виданих за рецептом, імунологічних препаратів та виробів медичного призначення (слухові апарати, кардіостимулятори, штучні кришталики, ендопротези тощо), і такі пільги згідно закону мають отримуватися ще й у загальній лікарняній мережі, але за певних причин цього не відбувається».

– Для категорії хворих на СНІД після реформування змін ніяких не відбулося, адже й зараз  населення має доступ до безкоштовної діагностики на ВІЛ-інфекції, для чого пацієнту з області не обов’язково їхати до облцентру, бо забір крові відбувається безкоштовно за місцем проживання, і якщо аналіз підтверджується, то безкоштовно виділяються ліки, – зауважила  в.о. головного лікаря обласного Центру з профілактики і боротьби зі СНІДом Ольга Малюта, – але проблемою є те, що не всі розуміють небезпеку такої хвороби, тому я, користуючись нагодою, хочу повідомити громадян, що важливо знати свій статус і вчасно розпочати лікування, але на початкових стадіях хвороба себе ніяк не проявляє, а населення мало обізнане про шляхи її передачі (статевий, ін’єкційний та від матері до дитини), тому рекомендую усім вчасно пройти діагностику, особливо вагітним жінкам.

«Наша область є однією з найбільш уражених після Чорнобильської катастрофи, а до пільгових категорій відносяться ліквідатори, евакуйовані та особи, які проживають на забрудненій території, що зараз становить 68577 осіб (котрі знаходяться під диспансерним наглядом лікувальних закладів області), які відповідно до закону повинні б були мати на 100% забезпечення як ліками, так і санаторно-курортними послугами, але в силу фінансових обставин це відбувається частково, – доповіла начальник Чернігівського обласного Центру радіаційного захисту та оздоровлення населення Галина Синявська, – також наш заклад спеціалізується на допомозі попередженню народжуваності дітей з уродженими вадами розвитку, також ми забезпечуємо спеціальним дитячим харчуванням з окремих хвороб дітей, разова вартість якого сягає тисячі гривень, а тому бюджетна допомога перевищує мільйони гривень, крім того працює відома програма “Доступні ліки” для всього населення області».

– На сьогодні в Обласному центрі медико-соціальної експертизи працює 13 комісій, які протягом року оглядають близько 20 тисяч осіб, котрим складаються індивідуальні програми реабілітації, – зазначила заступник головного лікаря Обласного центру медико-соціальної експертизи Тетяна Пшенична, – також наші інваліди, що мають вади слуху, перебувають на обліку щодо протезування в обласній лікарні.

“Кожна медична послуга має свою ціну, за що хтось має платити, але спочатку маємо побудувати справедливе суспільство з достойними зарплатами, а потім забезпечити соціальні пільги, – вважає заступник головного лікаря Чернігівської обласної лікарні Михайло Губко, – що стосується нашої лікарні, то ми надаємо консультативну допомогу для всього населення (в тому числі і при рідкісних захворюваннях), у нас існує безоплатне лікування в межах бюджетного фінансування, окремо скажу, що аортокоронарографія і стентування судин серця зараз безкоштовне (чого немає в країні), також виконуємо державну програму по пільговому забезпеченню слуховими апаратами, частково безкоштовне ендопротезування, забезпечуємо гемодіаліз, реабілітаційними путівками, і взагалі пільги не відмінялися, але вони діють в межах фінансування”.

Заступник головного лікаря з медичних питань дитячої поліклініки №1 Олена Садова розповіла про дітей з інвалідністю та дітей інших пільгових категорій, які теж забезпечуються безкоштовним обстеженням та частково безкоштовними ліками.

Отже, медична реформа не відміняє пільг, але рівень їх фінансування наразі визначається.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини