Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 01:12:16

Для українських експортерів Європа стає ближчою – на Чернігівщині розвивають прибалтійський напрямок

10.04.2018   13:03Агенцiя

Напередодні великодніх канікул, у п’ятницю 6 квітня, у Чернігівській ОДА відбулася зустріч із метою налагодження залізничного транспортного сполучення між північними регіонами України і Латвійською Республікою. Проміжний результат перемовин – підписання меморандуму про забезпечення вантажними вагонами експортерів області.

Засідання за «круглим» столом на тему: «Формування транскордонних транзитних кластерів» – результат домовленостей, досягнутих, зокрема, під час нещодавнього візиту української делегації на чолі з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом до Латвійської Республіки.

Учасники зустрічі – голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч, Надзвичайний і повноважний посол Латвійської Республіки в Україні Юріс Пойканс, представники Міністерства транспорту Латвійської Республіки, ТОВ «LDZ Logistika», Лієпайської спеціальної економічної зони і ПАТ «Укрзалізниця» провели взаємні презентації експортного потенціалу Чернігівщини та інфраструктурно-транспортних можливостей Латвійської Республіки, обговорили практичні аспекти налагодження взаємодії Лієпайського порту (Латвія) і залізничної інфраструктури України, зокрема, Чернігівщини для забезпечення експорту продукції української промисловості – її аграрного сектору.

«Латвійсько-Українські стосунки розвиваються дуже добре: протягом лише минулого року на 30% зріс обсяг двосторонньої торгівлі, активно розвивається і політичний діалог, – зазначив Надзвичайний і повноважний посол Латвійської Республіки в Україні Юріс Пойканс. – Одна зі сфер, яка, можливо, дещо відставала в розвитку – транспортна. Тому дуже радий зацікавленості української сторони у налагодженні співпраці в цій галузі».

«Відстань від Чернігова до порту Лієпая становить 998 кілометрів, до Одеси – 620. Паливо, контейнери, добрива, зерно, ліс і багато інших вантажів щоденно проходять через Чернігівщину в Республіку Білорусь, прибалтійські країни і у зворотному напрямку – в Україну. Згідно з планом перспективного розвитку економіки України, саме через Чернігів має проходити транспортний коридор, що поєднає порти Балтійського і Чорного морів, а отже і потік вантажів і пасажирів у подальшому буде лише зростати», – зауважив Валерій Куліч.

Результатом спільної роботи стало, зокрема, підписання меморандуму про забезпечення вантажними вагонами експортерів області, проект якого раніше, у березні, було розроблено Чернігівською ОДА, Міністерством транспорту України та «Укрзалізницею» спільно з промисловцями-сільгоспвиробниками.

«Досягнуті домовленості, на наше переконання, можуть стати потужним поштовхом для організації плідної та взаємовигідної співпраці – створення транскордонних транзитних кластерів», – зазначив голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч.

Сторони-учасники зустрічі домовилися також і про подальші кроки поглиблення співпраці.


Прес-служба облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини