Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 04:32:44

Дванадцята сесія обласної ради була "врожайною" не лише на прийняті рішення але й налаштувала своїх виборців на позитив

29.03.2018   10:58Агенцiя

28 березня відбулася чергова дванадцята сесія обласної ради сьомого скликання, на якій було прийнято більше ста рішень з різноманітних проблемних питань забезпечення життєдіяльності краю.

-Перед тим як розпочати пленарне засідання хотів би висловити кілька пам'ятних слів про людей, яких, на превеликий жаль, вже немає поряд із нами. Нещодавно, в березні цього року, залишили цей світ наші колеги-депутати обласної ради попереднього скликання: Микола Іванович Стрілець та Петро Петрович Хомрач, які багато років самовіддано працювали на благо рідного краю. Також на Сході України на неоголошеній війні продовжують гинути наші воїни-земляки. Сьогодні на алтар волі і свободи нашого народу Чернігово-Сіверська земля віддала 165 своїх воїнів-героїв. Отож давайте разом згадаємо про наших колег та низько схилимо голови перед захисниками Вітчизни, які віддали своє життя за цілісність України, їхніми батьками, дружинами, дітьми та онуками, що не дочекались їх до рідної домівки, - наголосив голова обласної ради Ігор Вдовенко, відкриваючи роботу сесії.

Світлу пам'ять загиблих героїв Сіверщини та передчасно померлих колег-депутатів народні обранці і всі присутні вшанували «хвилиною мовчання».

Голова обласної ради Ігор Вдовенко разом із очільником обласної державної адміністрації Валерієм Кулічем також вручили матері та дружині полеглого за Вітчизну молодшого сержанта Володимира Мальцева за проявлену мужність і високий відвагу, виявлені ним під час захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України, орден «За мужність» Ш ступеню (посмертно).

Також керівники області запросили на сцену обласної ради батьків майора Андрія Шанського, який проходив службу у Північному управлінні Національної гвардії України у Києві та геройськи загинув 5 вересня 2014 року в Донецькій області, яким передали медаль "ЧЕСТЬ. СЛАВА. ДЕРЖАВА".

Родичам загиблих воїнів-героїв весь зал аплодував стоячи, дякуючи їм за безмежну мужність, яку вони виявили, втративши найдорожчих людей.

А далі спікер обласної ради вручав нашим землякам уже мирні державні нагороди та почесні відзнаки. Розпорядженням Голови Верховної Ради України за заслуги перед українським народом у справі становлення правової держави, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм Грамот Верховної Ради України удостоїлися депутати обласної ради Ірина Грозенко та Ольга Чередник. Такою ж високою відзнакою нагороджені військовий комісар Сновського районного військового комісаріату Ігор Батюк і начальник управління освіти Чернігівської міської ради Василь Білогура.

А ось відзнаки за видатні заслуги перед Сіверським краєм, які засвідчують високі звання «Почесний громадянин Чернігівської області», отримали сьогодні Дмитро Іванов, головний редактор газети «Гарт», та перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, якого одночасно, за визначну державну та громадську діяльність на благо України, удостоїли ще й Диплома лауреата Міжнародної літературної премії «Сад божественних пісень» імені Григорія Сковороди за 2017 рік.

Також за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм та вагомий внесок в медичну галузь Чернігівщини Почесною грамотою обласної ради з врученням нагрудного знака до неї було нагороджено Миколу Дейкуна, головного лікаря комунального лікувально-профілактичного закладу «Чернігівський обласний протитуберкульозний диспансер». Не забули депутати і привітати свого колегу Сергія Чубовського з його днем народження.

А вже далі народні обранці безпосередньо взялися за сесійну роботу, яка не обійшлась без певних протестних вимог учасників АТО та мешканців гуртожитку по вулиці П.Осипенко,2-А.

Окремі із запропонованих питань виключили з порядку денного, інші включили до його складу. В їх числі і питання, порушене учасниками антитерористичної операції на сході України, щодо врегулювання монетизації пільг на проїзд транспортом учасників бойових дій. Звернення з їх вимогами, спричинене недавнім прийняттям урядової постанови про «Деякі питання надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах», було найпершим в обговоренні.

Як було акцентовано, прийняття даного акта надає можливість органам місцевого самоврядування надавати пільги окремим категоріям громадян з оплати проїзду у готівковій формі. Це вимагає розробки регіональної програми пільгових перевезень, яка повинна бути подана на розгляд і затвердження чергової сесії обласної ради. Разом з тим, депутати проголосували про внесення до порядку денного сесії проекту рішення, запропонованого їхнім колегою Дмитром Блаушем, про Звернення депутатів Чернігівської обласної ради до Кабінету Міністрів України щодо відміни вищезгаданої постанови.

А далі в порядку денному сесії був Звіт голови обласної держадміністрації за 2017 рік, який був прийнятий до відома, адже з його змістом можна було ознайомитись заздалегідь у низці регіональних ЗМІ.

Довідково із Звіту: У промисловому комплексі з позитивною динамікою працювала переважна більшість галузей.

Суттєвий приріст виробництва забезпечили галузі, підприємства яких, зокрема, задіяні для виконання замовлень для оборонно-промислового комплексу, – виробництво готових металевих виробів (+18,6%), машинобудування (+16,6%) та текстильне виробництво, виробництво одягу, шкіри та виробів зі шкіри (+1,1%). Наприклад, такі підприємства: ДП «НВК «Прогрес», ДП «171-й Чернігівський ремонтний завод», НВО «Група компаній «МАГР», ТОВ «НВП «Метекол», ТОВ «Український кардан» та деякі інші. Крім того, ПАТ «ЧеЗаРа» та ДП «РАПІД» взяли участь у міжнародних космічних програмах.

Також зростання досягнуто у виробництві хімічних речовин і хімічної продукції (+71,7%), на підприємствах з виготовлення виробів з деревини, виробництва паперу та поліграфічної діяльності (+8,1%), гумових і пластмасових виробів (+5,6%).

У 2017 році введено в дію низку нових промислових об'єктів. Серед них:

- сучасний хлібозавод з виготовлення хліба за латвійською рецептурою ТОВ «Рижський хліб» у м. Чернігові;

- завод з виробництва зернових пластівців ТОВ «Добродія Фудз» у смт Михайло-Коцюбинське Чернігівського району;

- дільниця з переробки деревини (паливні пелети, брикети, клеєний щит, тріска паливна та пиломатеріали) ПАТ «Слов'янські шпалери – КФТП» у м. Корюківці;

- виробничий комплекс з виготовлення металовиробів і металоконструкцій ТОВ «Паритет-К» у м. Ніжині;

- ІІІ черга цеху з виробництва апаратів для дистиляції, фільтрації і очищення ТОВ «ТАН» у м. Чернігові;

- цілісний комплекс виробничого підприємства з виробництва обладнання для видуву ПЕТ-тари та видувних форм ТОВ «ПЕТ Технолоджис Україна» у м. Чернігові;

- виробниче приміщення під встановлення технологічної лінії з виробництва картоплі фрі ПрАТ «Корпорація «Інтерагросистема» у м. Мені.

З метою забезпечення ефективного використання надр, видобутку корисних копалин у 2017 році створено комунальне підприємство «Надра Чернігівщини».

У 2017 році в економіку області надійшло 190 мільйонів доларів США прямих іноземних інвестицій, а їх загальний обсяг склав 430 мільйонів доларів США.

Загалом у 2017 році реалізовано 24 основні інвестиційні проекти, супровід яких здійснювався органами виконавчої влади.

Торговельними партнерами підприємств області стали представники із 132 країн світу (з них 28 — країни-члени ЄС). Експорт товарів до країн Європейського Союзу збільшився проти 2016 року в 1,8 рази і становив 224,6 мільйона доларів США (35,9% від загального обсягу експорту товарів).

Наступним депутати заслухали інформацію прокурора області Комашко Володимира про результати діяльності упродовж 2017 року.

Далі в порядку денному був звіт директора Департаменту фінансів ОДА Володимира Дудка про виконання обласного бюджету за 2017 рік. Проте депутати були вже наперед ознайомлені із фінансовим блоком питань, то ж прийняли низку проектів бюджетних рішень, скориставшись комунікацією у форматі: «запитання-відповіді».

Довідково. Виконання обласного бюджету за 2017 рік:

- по доходах у сумі 6 278 335,2 тис. грн, у тому числі по доходах загального фонду обласного бюджету у сумі 5 764 824,1 тис. грн та по доходах спеціального фонду обласного бюджету у сумі 513 511,1 тис. грн;

- по видатках у сумі 6 161 374,1 тис. грн, у тому числі по видатках загального фонду обласного бюджету у сумі 5 619 113,1 тис. грн та по видатках спеціального фонду обласного бюджету у сумі 542 261,0 тис. грн;

- по кредитуванню у сумі 2 850,3 тис. грн, у тому числі по кредитуванню загального фонду у сумі 2 943,4 тис. грн та по кредитуванню спеціального фонду у сумі - 93,1 тис. грн.

Ще одним із важливих для економіки області рішень було питання «Про внесення змін до Програми розвитку інвестиційної, зовнішньоекономічної та виставково-ярмаркової діяльності Чернігівської області на 2016-2020 роки «Чернігівщина - конкурентоспроможний регіон». Зокрема, завдяки запропонованим змінам передбачається досягти розширення тематики та збільшення кількості міжнародних та регіональних публічних заходів інвестиційного характеру, підвищення рівня промоції області, популяризації та подальшого просування і впровадження у виробництво перспективних науково-технічних розробок, представлення продукції місцевих товаровиробників на зовнішніх ринках, залучення підприємств і організацій області до участі у закордонних виставково-ярмаркових заходах, удосконалення процесу щодо ліцензування зовнішньоекономічної діяльності суб'єктів господарювання області шляхом запровадження електронного врядування.

Як результат, очікується створення цілісної ефективної системи підвищення конкурентоспроможності регіону, яка стимулюватиме інвестиційну, інноваційну діяльність та відкриватиме нові перспективи для послідовного налагодження партнерських відносин, поглиблення співпраці з підприємствами-виробниками та представниками бізнесових кіл інших країн, формування позитивного міжрегіонального і міжнародного іміджу Чернігівської області.

До числа основоположних можна віднести і прийняття рішення «Про внесення змін до рішення обласної ради від 19 червня 2015 року «Про схвалення проекту перспективного плану формування територій громад Чернігівської області». Якщо дещо конкретніше, то в 2017 році було внесено зміни до Закону, які дозволяють здійснювати процедуру добровільного приєднання до об'єднаних територіальних громад. Однак, відповідно до ст.81 Закону добровільно приєднатися до об'єднаної територіальної громади, визнаної спроможною відповідно до ч. 4 ст. 9 даного законодавства, має право суміжна сільська, селищна територіальна громада, яка відповідно до перспективного плану формування територій громад області належить до цієї об'єднаної територіальної громади. Враховуючи, що склад більшості ОТГ відповідає фактичному, а значна кількість місцевих рад прийняли рішення про приєднання до функціонуючих ОТГ, для проведення процедури приєднання необхідно внести зміни до перспективного плану.

Враховуючи доручення Віце-прем'єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка, обласним виконавчій владі доведеться забезпечити розробку погодження та подання на затвердження Кабінету Міністрів України перспективних планів формування спроможних територіальних громад в межах території усієї області. У зв'язку з цим, облдержадміністрація пропонує викласти перспективний план в новій редакції, яка повністю охоплює територію області.

Ще одним позитивним документів було рішення «Про фінансову підтримку об'єднаних територіальних громад Чернігівської області». Воно зобов'язує звільнити дочірні підприємства комунального підприємства «Чернігівоблагроліс» Чернігівської обласної ради від сплати частини чистого прибутку до обласного бюджету на період 2018 - 2021 роки іщоквартально направляти 15% частини чистого прибутку в якості матеріальної допомоги до бюджетів ОТГ області пропорційно до їх кількості на територіях районів Чернігівської області за місцем провадження діяльності дочірніх агролісогосподарських підприємств.

Наступний позитивний момент – прийняття рішення «Про затвердження Програми фінансування у 2018 році робіт з будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонтів автомобільних доріг загального користування державного значення за рахунок перевиконання надходжень митних платежів на реалізацію експерименту з фінансового забезпечення по реалізації заходів з розвитку автомобільних доріг загального користування». Що це дасть області? Значне поліпшення шосейного автомобільного сполучення на теренах Сіверського краю.

Окрім того, в позитиві народних обранців є і прийняття ними рішення «Про створення комунального підприємства «Надія» Чернігівської обласної ради.

Довідково. Враховуючи ініціативу громадської організації «Центр медико-соціальної і фізичної реабілітації інвалідів з вадами фізичного розвитку «Інтеграція», даним проектом рішення пропонується створити комунальне підприємство «Надія» з віднесенням його до сфери управління Управління комунального майна обласної ради. Основними видами його діяльності буде столярне та теслярське виробництво, виготовлення дерев'яних різьблених рамок під фотографії та рам для художніх картин, а також різноманітних виробів із деревини, які застосовуються при оформленні житлових та офісних приміщень, виготовлення різноманітних художніх виробів з пап'є-маше, а також виробів із використанням техніки оздоблення деку паж, виробництво декоративних та плетених виробів з верби, очерету, бамбука, тощо. І такий крок, як було зазначено, надасть додаткові робочі місця, соціальну адаптацію і додатковий дохід інвалідам та їх наставникам, а ще буде наповнювати місцевий бюджет податковими надходженнями.

А на завершення зазначимо, що сьогодні, розглянувши більше сотні питань, депутати прийняли необхідні для Придесення рішення:

«Про Програму продуктивної зайнятості населення Чернігівської області на 2018-2020 роки»;

«Про обласну Програму залучення організацій громадянського суспільства до надання соціальних послуг за рахунок бюджетних коштів у 2018 році».

«Про заснування Премії з відзначення переможців обласного конкурсу журналістських робіт із тематики реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади».

«Про затвердження Положення про Подяку Чернігівської обласної ради» та немало інших.

В числі передостанніх питань порядку денного було розглянуто і проект рішення «Про закріплення на праві оперативного управління будівлі, що розташована за адресою: м. Чернігів, вул. Осипенко П., 2-а», що як і вимагали мешканці цієї будівлі, не було прийнято.

Крім того, прийнято 12 звернень до вищих і територіальних органів державної влади. Й особливо - одне із найбільш хвилюючих сільське населення області «Про Звернення Чернігівської обласної ради до Прем'єр-міністра України Гройсмана В.Б. та в.о. генерального директора ПАТ «Укрпошта» Смілянського І.Ю. щодо неприпустимості скорочення відділень поштового зв'язку ПАТ «Укрпошта» в сільських населених пунктах Чернігівської області» тощо.

Сьогодні також внесено окремі зміни в понад десяток обласних галузевих програм, прийнято більше двадцяти рішень з питань користування надрами, землекористування та оренди майна комунальної власності, майже десяток рішень з кадрових питань, а також цілий ряд профільних галузевих рішень та депутатських запитів.

В роботі пленарного взяли також участь народний депутат України Олександр Кодола, перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, заступник голови обласної ради Арсен Дідур, керівники структурних підрозділів обласної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування Чернігівщини, голови районних рад та районних державних адміністрацій, представники громадських організацій, засобів масової інформації.


Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини