Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 16:15:42

Щонайменше шість громад Чернігівщини можуть залишитися без відділень Укрпошти

16.03.2018   08:50Агенцiя

З першого червня в Чернігівській області у селах з кількістю населення менше 2000 осіб (за статистикою із 1488 сіл області 1269 є такими) закриють відділення «Укрпошти». Замість них по дорогах між населеними пунктами будуть курсувати поштові авто, які розвозитимуть пресу, пенсії, прийматимуть комунальні платежі та надаватимуть інші послуги.

На думку представників ПАТ «Укрпошта» це виглядатиме наступним чином. У село приїжджатиме поштовий автомобіль з бригадою працівників. У визначеному місці – клубі або сільраді – буде знаходитися «точка присутності». В цьому приміщенні один із працівників бригади з автоматизованим робочим місцем (ноутбук із необхідними програмами) прийматиме комунальні та інші платежі. Інші двоє працівників бригади розноситимуть та розвозитимуть по селу пенсії, періодику, посилки.

«Чернігівська область обрана першою у якості пілотної, бо, як було сказано, має досить велику територію з відносно низькою щільністю населення. Після впровадження проекту досвід Чернігівщини, звичайно, можна буде застосовувати і в інших регіонах», - пояснює Олена Дорошенко директор Чернігівської регіональної філії ПАТ «Укрпошта». За її словами в області буде створено 130 маршрутів, які покривають всю область.

Звичайно, що будь-які реформи, зміни завжди важко сприймаються населенням, особливо у сільській місцевості. І пілотний проект «Укрпошти» із новою формою обслуговування клієнтів у селах не викликає у них нічого, окрім, невдоволення та занепокоєння. Люди ще не встигли звикнути до децентралізації, реформ освіти та медицини. А тут ще і поштове відділення закриють… Все. Не буде пошти, школи, ФАПу (потібне підкреслити) – не буде села. А винна у всьому децентралізація…

Представники ОТГ Чернігівської області занепокоєні ситуацією з Укрпоштою. Шість об'єднаних територіальних громад у своїх центральних садибах не мають 2000 жителів. І тоді виникне ситуація, що у громаді будуть всі послуги окрім поштових?

Наприклад, у Макіївській громаді на сьогодні 1800 жителів. Отже, за розрахунками підприємства громада не матиме свого відділення. «Переважну більшість нашого населення, особливо пенсіонерів, дуже хвилює закриття поштових відділень у таких селах як наше, яке планується в рамках пілотного проекту в Чернігівській області. Пошта – це не розкіш. Вона виконує важливу соціальну функцію. І особливо турбує ця проблема нас в об’єднаних територіальних громадах. Коли ми започатковували громади, коли держава запроваджувала реформу децентралізації, то лозунгом було покращити життя, наблизити послуги до людей, розбудувати соціальну інфраструктуру. А тепер ми в ОТГ побачимо весь негатив», - зазначає Віктор Броварець, заступник Макіївського сільського голови. Він вважає, що лозунг економічної ефективності має поступитися турботі про людей.

Його думку підтримує і голова Лосинівської об’єднаної громади Володимир Андрієць: «На жаль у нас така демографія, що більшість населення пенсійного віку. І тому це не тільки доставка пенсій, це і сплата комунальних платежів, доставка преси, все лежить на листоноші. Тому я вважаю, що не можна скорочувати поштові відділення у невеликих населених пунктах, особливо листонош. Вважаю, що реформи повинні проводитися для блага людей, а не для того, щоб ставало гірше».

Можливо фахівцям та експертам «Укрпошти» перш, ніж говорити про такий масштабний проект реформування варто було поспілкуватися з головами громад Чернігівщини і знайти рішення, які б задовольнили і населення, і підприємство.

Такі наміри оптимізації бізнесу, що мають соціальні наслідки, потрібно, в першу чергу, обговорювати з місцевими радами, головами громад, місцевим населенням. Будь-якому реформуванню, в тому числі і у сфери поштових послуг, має передувати конструктивний діалог з усіма зацікавленими сторонами.

"Чернігівський монітор"

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.