Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 05:35:49

"Увімкни/Вимкни тариф"

09.03.2018   08:32Агенцiя

Чи готові Ви платити більше за доставку електроенергії в області? Рішення про фактичне збільшення тарифу уже майже ухвалено. Як це сталося? Який вплив це матиме на економіку області та витрати громадян? І – головне – чи має вплив місцева громада на ухвалення рішень щодо тарифів на місцевому рівні?

Саме з метою знайдення відповідей на ці та інші питання 6 березня у прес-центрі «Чиста політика» відбулося відкрите громадське обговорення на тему «Зарядись проти корупції: Увімкни/Вимкни тариф», на яке представників ЗМІ та усіх цікавих запросили Український кризовий медіа-центр за підтримки #USAID ВзаємоДія! та Офіс ефективного регулювання (BRDO).

Розпочав захід модератор Роман Вибрановський, який подякував усім присутнім за цікавість до теми підзвітності місцевих коштів, адже більшість громади не знає, як вони витрачаються, зокрема в енергетиці, та додав, що, на жаль, представники Обленерго не з’явилися на запрошення до обговорення.

Першим доповідачем став керівник сектору "Енергетика" Офісу ефективного регулювання (BRDO) Олексій Оржель, який доповів про наступне:
- Дуже важливо зрозуміти, що означають нововведення національного регулятора НКРЕКП, який пропонує нам нові завищені тарифи, що начебто будуть відповідати кращій якості послуг. Чернігівобленерго може запропонувати шляхом RАВ-регулювання ці завищені тарифи, що будуть вищі порівняно з іншими областями, але це питання мало б пройти процес відкритих обговорень, які начебто вже відбулися. RАВ-регулювання – це стимулюючий механізм, що дозволяє монополіям ефективніше залучати капітал, шляхом вкладення у тариф інвестиційної складової, що повинно покращувати якість послуги.
Але для Чернігівобленерго характерна незвична переоцінка фондів, за якої їх вартість зросла в десятки разів, тоді як економіка свідчить, що вартість основних фондів шляхом зносу може лише зменшуватися.
Ще додам, що на сьогодні національний регулятор втрачає кворум 28 березня, а рішення ним приймаються на 8 років вперед, у зв’язку з чим виникає питання – «Наскільки відповідальними вони є?» Адже такі довгострокові рішення мають прийматися новим складом регулюючого органу, який візьме на себе відповідальність за них і не буде всі негаразди переадресовувати на попередників.
Також варто розробити певні формульні показники залежності якості послуг від залученого капіталу, і якщо якості немає протягом перших років, то слід приймати оперативні рішення стосовно керування обленерго. На сьогодні виконання інвестиційних програм в обленерго виконується на рівні 50-75%, що значить, що все одно кошти не освоюються. А якщо ми будемо сплачувати ще більше, то як вони будуть використовуватися? Тобто, варто зобов’язати періодично звітувати обленерго про виконання власних інвестиційних програм.
Тому маю надію, що за нового складу національного регулятора його робота буде більш фаховою та відповідатиме реаліям економіки, адже поки що страждають від підвищення тарифів як підприємці, так і звичайні громадяни, змушені купувати продукти, що дорожчають від росту тарифів на електроенергію.

Президент АГС «Совість» Володимир Демиденко зауважив, що насправді широкого громадського обговорення здорожчання електроенергії не відбулося, хоча на сайті обленерго воно начебто було, стосовно ж RАВ-регулювання, то воно наразі не може бути ефективним, доки вони не стануть власністю громади, бо електричні мережі нині є у власності держави і не належать обленерго. При введенні різних тарифів в окремих областях шляхом RАВ-регулювання виникне ситуація, що київський хліб стане дешевшим чернігівського, який згодом зникне з полиць.

- Погоджуюся з Володимиром Демиденко у тому, що перш ніж вводити RАВ-регулювання, варто провести громадське обговорення стосовно доцільності RАВ-тарифу, - зазначив голова Чернігівської обласної організації роботодавців «Сіверщина» Віктор Лазар та додав, - я не можу зрозуміти, як після переоцінки вартість майна обленерго зросла, тоді як скрізь вона зменшується, а протягом багатьох років монополіст ніяк не збільшував інвестиційну складову, яка, між тим, мала б бути, бо була закладена в тарифі. Крім того, навіть міські депутати проголосували проти підвищення тарифів, але наразі ситуація не визначена. У Верховній Раді відбувся круглий стіл на цю тему, де директори навіть великих компаній застерігали, що якщо введуть RАВ-регулювання, то національна продукція втратить конкурентну здатність не лише на зовнішніх ринках, а й на внутрішньому. Навіть зараз в країні назріває соціальний тарифний вибух, а якщо тарифи ще зростуть, то народ цього не витримає.

Керівник ГО «Умова» Тетяна Опришко вважає, що взагалі увесь бізнес має бути в рівних умовах, але RАВ-регулювання вводиться для 6 пілотних областей, куди може попасти і Чернігівщина, на що не може вплинути громада. «Оскільки RАВ-регулювання передбачає залучення капіталу, то громадяни будуть переплачувати втричі за електроенергію, але якщо немає офіційно чітких інвестиційних планів, то можемо стверджувати про неефективну діяльність обленерго, - додала пані Тетяна, - але, на жаль, національний регулятор турбується про інтереси монополіста, а не громади, яка є споживачем і платником електроенергії».

Заступник керівника КП «Чернігівбудінвест» Олександр Сердюк розповів, що під час приєднання нового будинку до електромережі будівельники сплачують не лише за підключення об’єкта до мережі, а й на розвиток обленерго, на який останнім часом «не вистачає коштів обленерго» і хочуть ще підняти цю суму, але ж ніхто не знає, куди йдуть ці кошти. «Вони кажуть, що не вистачає потужностей, але ж у місті майже вся промисловість зупинилася, а на житловий будинок не вистачає потужностей – ми пропонуємо оплатити проведення аудиту і знайти вільні потужності в обленерго, але це абсолютно закрита монопольна система, на яку ніхто не може вплинути, але можемо лише просити на колінах, - підсумував пан Олександр, - тому перш ніж підвищити тарифи на 37,5%, пропоную обленерго проаналізувати, як зросте безробіття, скільки підприємств збанкротує та що втратить бюджет».

Голова Чернігівського об’єднання роботодавців сфери торгівлі та послуг Андрій Склярець навів такі цифри – у Києві вартість електроенергії для підприємців становить 2,11 грн./кВт, тоді як у Чернігові – 2,74 грн./кВт, і з 1 квітня стане - 3,76 грн./кВт, тобто, якщо вже зараз підприємці несуть значні збитки, то далі вони збанкрутують, а більшість бізнесменів нині готові все продати і поїхати куди завгодно.

Директор мережі магазинів «Седам» Сергій Кузьменко з біллю зауважив, що останнім часом купівельна спроможність громадян стрімко падає, так, середній торговий чек в його мережі «Седам» складає 20 грн., куди входить 2 яйця та 2 сосиски, а якщо в результаті збільшення тарифів на електроенергію ціни ще зростуть, то взагалі страшно подумати, як житимуть люди.

Депутат міськради та голова Центру розвитку малого та середнього бізнесу Ірина Березинець загострила увагу на питанні «Хто винен?», адже їй цікаво, хто винен в тому, що незважаючи на занепад бізнесу Чернігівщини і звернення депутатів про відміну RАВ-тарифів, все одно з’являється протокол за підписом влади. Це питання було поставлено, як представнику влади, Валентину Мельничуку.

Перший заступник голови облради Валентин Мельничук відповів на докори, що енергетика – це складна сфера, яку одразу не зрозуміти стороннім особам (80% тарифу залежить від вартості газу), а стосовно підписаного документа, то це був план залучення інвестиційних коштів Чернігівобленерго, тоді як RАВ-тарифи впроваджує НКРЕКП, натомість він запропонував наступного тижня провести відкриті громадські обговорення в облраді із залученням фахівців цієї сфери та заслухати усі сторони і думки стосовно регулювання тарифів на електроенергію в нашому регіоні.

Отже, в результаті такого обговорення було вирішено усі поставлені питання офіційно передати на розгляд Чернігівобленерго та чекати відкритих різносторонніх громадських слухань стосовно доцільності введення RАВ-тарифів на Чернігівщині.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини