Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 23:37:49

Чи зможе транскордонна співпраця стати дієвим інструментом розвитку Чернігівщини?

07.03.2018   09:18Агенцiя

Сусідство Чернігівської області з Росією та Білоруссю не дозволяє її в повній мірі використати потенціал прикордонного співробітництва для розвитку регіону.

До таких висновків дійшли експерти з ГО «Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень»  в аналітичній записці, яку було презентовано 6 березня 2018 р. у Чернігові за участі представників громадських об’єднань, державних службовців та науковців.

Дослідження підготовлено за підтримки проекту «Громадська синергія», що фінансується Європейським Союзом та виконується Міжнародним фондом «Відродження».

В дослідженні зазначається, що в стратегічних документах області на період до 2020 року транскордонна співпраця не визначена як пріоритетний напрямок діяльності. З одного боку, це не відповідає низці положень Державної стратегії регіонального розвитку – 2020, з іншого боку, сусідство з Білоруссю та Росією не має такого потужного потенціалу транскордонної співпраці, яким володіють області на західних кордонах України.

«До запуску пілотної Програми співробітництва EaPTC Білорусь-Україна Чернігівська область не мала досвіду участі у транскордонних програмах, фінансованих Європейським Союзом. Але за умови подальшої підтримки Євросоюзом прикордонної співпраці України та Білорусі наш регіон може отримати додатковий інструмент розвитку. Підготовка та реалізація Програми EaPTC Білорусь-Україна вже дала можливість представникам місцевої влади отримати досвід участі у їх формуванні, донесення до розробників свого бачення пріоритетів транскордонної взаємодії», ‒ зазначив Євген Романенко, експерт ГО «Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень».

Підсумовуючи результати реалізації в регіоні транскордонної співпраці, Юрій Сухомлин,  начальник Управління інвестиційної та зовнішньоекономічної діяльності Департаменту економічного розвитку Чернігівської облдержадміністрації, зауважив, що заходи у сфері транскордонного співробітництва більше стосуються гуманітарної складової, аніж економічної. Покращення ситуації щодо участі області у проектах транскордонного співробітництва очікується, зважаючи на запровадження циклу семінарів для фахівців департаментів облдержадміністрації з проектного менеджменту: по два представники з кожного структурного підрозділу ОДА вже залучені до написання проектів – 28 проектних заявок восени будуть подані на конкурс  до Мінрегіону.

За підсумками дослідження Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень запропоновано включити у стратегічні документи області такий інструмент, як транскордонна співпраця, зокрема, в рамках Прикордонного Співтовариства «Єврорегіон «Дніпро», а також посилити взаємодію із організаціями, що можуть розробляти та впроваджувати проекти, визначені планами реалізації обласної стратегії. Експерти також озвучили низку рекомендацій, які дозволять посилити участь області у проектах транскордонного співробітництва:
-    при розробці регіональних стратегічних документів області враховувати можливості чинних програм транскордонного та територіального співробітництва з метою їх повного використання для розвитку регіону. Зокрема, мова йде про розширення джерел фінансування актуальних для області транскордонних проектів;
-    цілеспрямовано відстоювати інтереси регіону під час узгодження фінансових програм ПТТС. Це має відбуватись з урахуванням стратегічних напрямків розвитку Чернігівської області, визначених у її Стратегії регіонального розвитку;
-    розробити і затвердити механізми, які дозволятимуть системно та оперативно здійснювати фінансування та співфінансування проектів транскордонного співробітництва в рамках визначених стратегічних пріоритетів області;
-    при підготовці плану заходів із реалізації Стратегії регіонального розвитку враховувати можливості фінансування в рамках ПТТС;
-    створити в структурі ОДА єдиний координаційний центр, відповідальний за системну реалізацію транскордонного потенціалу регіону;
-    в угодах про міжрегіональне співробітництво з білоруськими областями передбачити координацію спільної участі в ПТТС.


Довідково: захід відбувся в рамках проекту «Синергія програм транскордонного співробітництва та стратегій регіонального розвитку в Україні – вікно можливостей для прикордонних областей», який реалізує ГО «Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень» в партнерстві з Асоціацією регіональних аналітичних центрів за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках грантового компоненту проекту «Громадська синергія» та під егідою Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства. Метою проекту «Синергія програм транскордонного співробітництва та стратегій регіонального розвитку в Україні – вікно можливостей для прикордонних областей» є підвищення ефективності виконання регіональної політики та транскордонного співробітництва в прикордонних регіонах України (в т.ч. в контексті використання Україною допомоги з боку ЄС) через посилення позитивного синергетичного ефекту від взаємодії програм транскордонного співробітництва та стратегій регіонального розвитку у Чернігівській, Київській, Житомирській, Рівненській, Волинській, Львівській, Закарпатській, Івано-Франківській, Чернівецькій, Вінницькій та Одеській областях.
Окремі думки, висловлені в матеріалах або озвучені на заході, є особистою позицією авторів/спікерів і необов’язково  відображають точку зору Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження».


 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини