Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 00:11:25

Валерій Куліч у складі української делегації відвідав Латвію

05.03.2018   08:34Агенцiя

Україна та Латвійська республіка посилюють політичний діалог і розглядають можливості значного поглиблення економічної співпраці. Про це йшлося під час зустрічі Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та Прем’єр-міністра Латвійської республіки Маріса Кучинскіса. Зустріч відбулася в Ризі в рамках офіційного візиту Володимира Гройсмана до Латвії.

Українську сторону у складі офіційної делегації також представляв голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч.

— Україна — важлива держава для Європи, — зазначив Маріс Кучинскіс. — Ми підтримуємо Україну і раді тому, що у нас серйозне економічне партнерство та співпраця. Можете покластися на нас.

Сторони відзначили, що обсяг взаємної торгівлі товарами та послугами зріс минулого року на 27% з позитивним для України сальдо в 102,6 мільйона доларів.

Посилити співпрацю між двома країнами допоможе активізація роботи Міжурядової українсько-латвійської комісії та відновлення діяльності офісу Агентства інвестицій та розвитку Латвії (LIAA) в Києві.

— Дуже важливо розвивати наші двосторонні стосунки в різних сферах, — зауважив Володимир Гройсман. — Ми цінуємо дружбу. І я радий, що ми маємо непогані показники торгівлі. Думаю, ми можемо поставити тут більш амбітні цілі.

Суттєву увагу глави Урядів приділили можливостям інвестиційної та інноваційної співпраці. В цьому контексті Володимир Гройсман окреслив ключові плани Уряду щодо економічних змін в Україні, а також розповів про проміжні результати вже розпочатих фундаментальних реформ у соціальній сфері та в напрямку дерегуляції і покращання ділового клімату в Україні.

Серед важливих сфер інноваційної співпраці сторони визначили агросектор та логістику, висловили зацікавленість у міжрегіональному співробітництві та допомозі з боку Латвії у процесі впровадження реформ в Україні.

За підсумками перемовин Глави Урядів взяли участь у підписанні двох міжнародних документів — протоколу про наміри між Міністерствами освіти та науки України і Латвії щодо роботи української школи в Ризі, а також основної угоди про співробітництво між Ризьким технічним університетом та Національним технічним університетом «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського».


Довідково:

Зовнішній товарообіг між Україною та Латвією за підсумками 2017 року — 462 мільйони доларів.

Товарообіг підприємств Чернігівщини з латвійськими партнерами — 4,5 мільйона доларів. При цьому, експорт товарів зріс у 2,2 разу до 2016 року та становив 2,9 мільйона доларів (переважно вироби з паперу, деревина та вироби, продукція із зернових культур, товари хімічної промисловості). Імпорт зріс на 6% та склав 1,7 мільйона доларів, формувався з органічних хімічних сполук, трикотажних полотен та тканин.

До речі, Латвія одна з країн Європейського Союзу, які найбільше інвестують у розвиток промисловості Чернігівської області. Так, обсяг латвійських інвестицій — 3,1 мільйона доларів.

Зокрема, минулого року в Чернігові розпочало роботу підприємство з латвійськими інвестиціями «Рига хліб», де працює понад 60 осіб, планується розширення штату до 300 працівників.


За матеріалами Департаменту економічного розвитку Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.