Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 11:27:11

Валерій Куліч у складі української делегації відвідав Латвію

05.03.2018   08:34Агенцiя

Україна та Латвійська республіка посилюють політичний діалог і розглядають можливості значного поглиблення економічної співпраці. Про це йшлося під час зустрічі Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та Прем’єр-міністра Латвійської республіки Маріса Кучинскіса. Зустріч відбулася в Ризі в рамках офіційного візиту Володимира Гройсмана до Латвії.

Українську сторону у складі офіційної делегації також представляв голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч.

— Україна — важлива держава для Європи, — зазначив Маріс Кучинскіс. — Ми підтримуємо Україну і раді тому, що у нас серйозне економічне партнерство та співпраця. Можете покластися на нас.

Сторони відзначили, що обсяг взаємної торгівлі товарами та послугами зріс минулого року на 27% з позитивним для України сальдо в 102,6 мільйона доларів.

Посилити співпрацю між двома країнами допоможе активізація роботи Міжурядової українсько-латвійської комісії та відновлення діяльності офісу Агентства інвестицій та розвитку Латвії (LIAA) в Києві.

— Дуже важливо розвивати наші двосторонні стосунки в різних сферах, — зауважив Володимир Гройсман. — Ми цінуємо дружбу. І я радий, що ми маємо непогані показники торгівлі. Думаю, ми можемо поставити тут більш амбітні цілі.

Суттєву увагу глави Урядів приділили можливостям інвестиційної та інноваційної співпраці. В цьому контексті Володимир Гройсман окреслив ключові плани Уряду щодо економічних змін в Україні, а також розповів про проміжні результати вже розпочатих фундаментальних реформ у соціальній сфері та в напрямку дерегуляції і покращання ділового клімату в Україні.

Серед важливих сфер інноваційної співпраці сторони визначили агросектор та логістику, висловили зацікавленість у міжрегіональному співробітництві та допомозі з боку Латвії у процесі впровадження реформ в Україні.

За підсумками перемовин Глави Урядів взяли участь у підписанні двох міжнародних документів — протоколу про наміри між Міністерствами освіти та науки України і Латвії щодо роботи української школи в Ризі, а також основної угоди про співробітництво між Ризьким технічним університетом та Національним технічним університетом «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського».


Довідково:

Зовнішній товарообіг між Україною та Латвією за підсумками 2017 року — 462 мільйони доларів.

Товарообіг підприємств Чернігівщини з латвійськими партнерами — 4,5 мільйона доларів. При цьому, експорт товарів зріс у 2,2 разу до 2016 року та становив 2,9 мільйона доларів (переважно вироби з паперу, деревина та вироби, продукція із зернових культур, товари хімічної промисловості). Імпорт зріс на 6% та склав 1,7 мільйона доларів, формувався з органічних хімічних сполук, трикотажних полотен та тканин.

До речі, Латвія одна з країн Європейського Союзу, які найбільше інвестують у розвиток промисловості Чернігівської області. Так, обсяг латвійських інвестицій — 3,1 мільйона доларів.

Зокрема, минулого року в Чернігові розпочало роботу підприємство з латвійськими інвестиціями «Рига хліб», де працює понад 60 осіб, планується розширення штату до 300 працівників.


За матеріалами Департаменту економічного розвитку Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини