Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 12:36:14

В обласній раді обговорено питання розробки Стратегії поводження з відходами

03.03.2018   11:19Агенцiя

З кoжним рoкoм ситуація у сфері поводження з відходами в області відчутно погіршується. Зі збільшенням їхньої кількості зростає і чисельність місць видалення сміття, що експлуатуються з порушенням вимог чинного законодавства.

Зважаючи на важливість даного питання, обласна рада підтримала пропозицію Державної екологічної інспекції в Чернігівській області та ініціювала зустріч широкого кола фахівців з даної тематики для обговорення та напрацювання дієвих рішень. Провели засідання заступник голови обласної ради Арсен Дідур та в.о. першого заступника голови облдержадміністрації Юлія Свириденко.

Як повідомив начальник Державної екологічної інспекції в Чернігівській області Леонід Бурковський, на території області обліковано 14 полігонів твердих побутових відходів та 643 сміттєзвалища, які займають площу понад 600 га. Щорічно на вказаних об’єктах розміщується біля 500 тисяч тонн побутових та промислових відходів.

Проте значна кількість місць видалення відходів експлуатуються з порушенням вимог чинного законодавчтва в частині використання та охорони земель. Відповідальність за утримання зазначених об'єктів  віднесена до компетенції органів місцевого самоврядування, які не забезпечують дієвий контроль за місцями видалення відходів. Це призводить до виникнення стихійних сміттєзвалищ, на ліквідацію яких витрачаються значні матеріальні ресурси. Додаткові труднощі створює також відсутність на території області сміттєпереробних та сортувальних комплексів, безсистемність накопичення сміття та багато іншого.

Звертаючись до присутніх, заступник голови обласної ради Арсен Дідур зауважив, що проблема поводження з відходами потребує комплексного вирішення по багатьом напрямкам, тому нею слід займатися системно, залучивши до цього усі можливі ресурси.

Присутні одностайно погодилися з необхідністю розробки власної Стратегії поводження зі сміттям з огляду на запровадження з 1 січня 2018 року законодавчої заборони щодо захоронення на сміттєзвалищах несортованих відходів. До того ж, необхідно здійснити інвентаризацію та паспортизацію сміттєзвалищ у районах і нарешті завершити вивезення непридатних для використання хімічних засобів захисту рослин з території Чернігівщини.


Наталія Купрієнко

Останні новини Чернігівщини

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини