Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 12:10:09

У Чернігові пройшли заходи на підтримку кримських в’язнів Кремля

27.02.2018   14:57Агенцiя

Освітній дім прав людини в Чернігові та Громадська організація “МАРТ” долучились до глобальної акції на підтримку в’язнів Кремля (#26SOLIDARITY) та розповіли гостям дому про те, що відбувалось у Криму в лютому 2014-го.

Гості Дому подивилися та обговорили документальний фільм “Крим. Нескорений”. Учасники акції були вражені кадрами фільму, бо, за їх словами, бачили такі кадри вперше і не знали, що в Криму був спротив окупації.

Також говорили з Машою Суляліною з Центру громадянського просвітництва “Альменда”. Вона поділилася своїми болючими спогадами про початок окупації Криму, про ставлення молоді до тогочасних події, про утиски проукраїнських студентів та про їх сподівання, що вони ще повернуться до свого дому. “Пам’ятаю, що люди почали гроші збирати і купувати такі бетонні блоки, а потім ті блоки відвозили до військових частин, щоб ці частини укріплювати. Мій батько також возив ці бетонні блоки, а мама з бабусею дуже переживали. Важко про те говорити”, - згадує Маша свої останні місяці у Ялті.

Учасники заходу також мали скайп-розмову з Дар'єю Свиридовою з Української Гельсінської спілки з прав людини. Активно дискутували про моніторинг захоплення Кримського Парламенту та чи можна було уникнути жертв під час цих подій. Чому поліція проявила бездіяльність  під час мітингу? Питання, на яке й досі нема відповіді.
Учасники нашої акції - активні жителі Чернігова, студенти та курсанти Академії державної пенітенціарної служби - підписали листівки зі словами підтримки до бранців Кремля. Ці вітання незабаром будуть відправлені адресатам.

У своїх листівках учасники акції побажали терпіння, незламності, витримки, віри у свої сили та поділилися надією на те, що вже скоро ці люди будуть звільнені. Чимало учасників запросили їх відвідати Чернігів, гарне, древнє місто над Десною.

Чому 26? А тому що саме в цей день - 26 лютого 2014 року на головній площі Сімферополя відбувся багатотисячний мирний мітинг на підтримку територіальної цілісності України. Саме з того часу активних кримських громадських діячів та патріотичних українців почали переслідувати, утискати, погрожувати, знущатися. Люди зникали безвісти, когось знайшли вбитими, хтось опинився у місцях позбавлення волі на території Російської Федерації, про долю інших досі нічого не вдалося дізнатись. Наразі у російських в’язницях перебуває 64 політв’язня.

Останні новини Чернігівщини

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини