Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 06:14:10

Звернення жителів Макіївської громади. ДОКУМЕНТ

24.02.2018   11:07

Макіївка – громада з надією на відродження!

Понад три століття село Макіївка на півдні Чернігівщини відігравало роль невеликого регіонального центру. У козацьку добу - сотенне містечко. За часів царату - центр волості, до якої належали сусідні села. За радянських часів Макіївка стала центром сільської ради. У семидесяті роки минулого століття тут динамічно розвивалась соціальна сфера: будувалось житло, дороги, соціальні об’єкти. А потім на тривалий час Макіївка і навколишні населені пункти стали, як кажуть депресивними.

У дев’яностих в кризовому стані опинилось сільське господарське виробництво. І хоч воно відродилось, далі занепадала соціальна сфера, продовжували масово виїздити до столиці сільські жителі.
Але так відбувалося до певного часу…

З’явився лідер

Люди частіше з села виїжджали і тільки одиниці поверталися на малу батьківщину.

Вісімнадцять років тому повернувся до Макіївки Петро Андрійович Баклан. Все життя він звик бути активним членом громади. Живучи і працюючи в Калиті на Київщині, став профспілковим лідером на громадських засадах.

І в Макіївці одразу зайняв активну життєву позицію. Згуртував людей для проведення благоустрою на своїй вулиці. Потім став депутатом сільської ради. А в 2006 році його обрали сільським головою.

Вже тоді він докладав усіх зусиль, щоб у населених пунктах сільської громади стало краще жити людям. Але, що тоді міг сільський голова: без коштів, без повноважень? І тільки реформа децентралізації, створення об’єднаних громад, дали надію на відродження сільських населених пунктів.

Об’єдналася громада

За два роки роботи (об’єднання відбулося у 2015 році) у Макіївській громаді вдалося чимало зробити для формування соціальної інфраструктури та задоволення життєвих потреб людей.

Реконструйовано та відремонтовано шість з восьми закладів освіти, культури, охорони здоров’я. Придбаний шкільний автобус, розпочав роботу дитячий садок в селі Пустотине. Закуплено техніку для комунального підприємства, яке навесні розпочне роботу. Проведено роботи з реконструкції пожежного депо і відкрито місцеву пожежну команду.

А головне, доходи бюджету громади після об’єднання зросли в 10 разів, що дозволяє розвиватися і упевнено дивитись у майбутнє.

Зміни на краще бачать і відчувають жителі кожного села громади.

Повчитись у макіївчан їдуть з інших громад Чернігівщини і дякують за переданий досвід. Про успіхи Макіївської ОТГ розповідають районні і обласні засоби масової інформації. А нещодавно про історію успіху громади був сюжет у новинах загальнонаціонального телеканалу «Україна».

Та чомусь є люди, яким це не до вподоби.

Макіївська громада: два роки впевнених змін у соціальній сфері
Збори, які нічого не вирішували

Днями у Макіївці відбулося невелике зібрання. До актової зали сільської ради прийшла група  людей. Їх було біля тридцяти і об’єднувало їх те, що більшість з них - жителі села Пустотине, де знаходиться центральна садиба фермерського господарства «Вікторія». А ще, майже всі вони – працівники цього ж фермерського господарства, які у робочий час чомусь опинились на зборах у сусідньому селі.
Дивними були ці збори. Таке враження, що люди не знають, чого хочуть. Спочатку вимагали від сільського голови звільнити обох його заступників. При цьому говорилось: «До Вас, Петре Андрійовичу, ми претензій не маємо!» А коли він відмовився виконати вимогу, почали погрожувати зборами підписів за дострокове припинення повноважень голови. За які провини, коли щойно говорили, що претензій до його роботи не мають?


Хто проти?

Останнім часом, на думку багатьох мешканців громади, не дуже конструктивно став діяти голова фермерського господарства «Вікторія» Микола Степанович Фенюк. Раніше на сільських зборах він говорив про виробничу діяльність, про умови оплати оренди земельних паїв.

А цього року на сході громади у нього, до речі, жителя села Козацьке, яке поза межами громади, чомусь проснулась громадянська позиція. Став вболівати за суспільні справи, за соціальну сферу, критикувати роботу сільської ради, повчати обраного більшістю виборців, досвідченого сільського голову, як тому захищати інтереси людей.

Дивним чином ці зміни у свідомості найбільшого користувача сталися відразу після того, як Макіївський сільський голова почав публічно говорити про кількість землі, що обробляється, але не оподатковується, вживати заходів для їх інвентаризації.
Мабуть тому і став таким активним місцевий земельний магнат.


Сьогодні і завтра Макіївської громади


Тож тепер у селах громади з’явилися «активісти» з числа працівників фермерського господарства. Вони збирають підписи за відставку заступників сільського голови, звернулись до сільської виборчої комісії за бланками, щоб ініціювати відставку сільського голови. Щоправда, комісія їм відмовила, бо не змогли навіть правильно скласти звернення згідно вимог закону. І це ті люди, нібито завтра готові очолити виконавчу владу сільської ради!

У багатьох жителів громади вже урвався терпець. Вони вимагають не заважати працювати сільському голові і його команді. Вже зібрано сотні підписів на підтримку Петра Андрійовича Баклана.

Люди, які вболівають за майбутнє сіл громади - Макіївки, Пустотиного, Ганнівки, Степового, Вербового - розуміють, що кожен має робити свою справу. Землекористувачі - обробляти землю і чесно, сповна сплачувати всі податки державі, орендну плату людям не меншу, ніж платять сусіди. А обрана місцева влада - дбати про соціальний розвиток громади і захищати кожного її жителя.


Жителі Макіївської об’єднаної громади

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини