Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 08:03:52

Громадянське суспільство в нових умовах: виклики, проблеми, перспективи

02.02.2018   09:33Агенцiя

31 січня у прес-центрі «Чернігівський вибір» відбувся круглий стіл "Громадянське суспільство в нових умовах: виклики, проблеми, перспективи".

Організаторами круглого столу виступили Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень.

Руслан Кермач, політичний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва ознайомив учасників з результатами загальнонаціонального та експертного опитувань, проведених Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром Разумкова.

Дослідження проведено з 15 по 19 грудня 2017 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2004 респонденти віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Фінансування опитування здійснене в рамках проекту Міжнародного Фонду «Відродження».
Експерт повідомив, що відповідно з результатами дослідження, населення невисоко оцінює розвиток громадянського суспільства в Україні. Так, близько третини опитаних оцінили його рівень як середній, і стільки ж як загалом низький. 7% опитаних зазначають, що залучені до активної громадської діяльності, але 87% кажуть, що до неї не долучаються. Більше 85% опитаних не є членами жодних громадських об’єднань. Волонтерською діяльністю впродовж року займались близько 12% опитаних. Цей показник достатньо стабільний від початку моніторингу з  2012 року. Загальна сума, яку благодійники жертвували впродовж року, невисока. Понад половина опитаних, які відповіли на це запитання, жертвували загалом до 100 гривень і лише близько 10% – 500 гривень і більше.

Наталія Висіканець, менеджер проектів Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень акцентувала увагу, що зараз важко зрозуміти для кого працюють громадські організації. А пасивність населення насамперед пов’язана з відсутністю масштабної всеукраїнської ідеї, яка  мобілізувала та об’єднувала. Також відсутній фаховий супровід у роботі громадських об’єднань.

Юрій Паперний, керівник ГО «Інформаційний центр» підкреслив, що 2017 рік був «пороговий» для громадських організацій, які проходили етап перереєстрації. І багато хто його не пройшов. Він також акцентував увагу на такому явищі, як сучасна політизація громадського сектору.

Депутат Чернігівської міської ради Регіна Гусак і керівник громадської організації «Жменя» взяла участь в обговоренні перспектив розвитку та сучасного стану громадських організацій на Чернігівщині, проаналізувавши відносини владних структур і громадського сектору.

Політичний оглядач Віктор Вініченко звернув увагу на мобілізаційний потенціал громадських організацій і проблеми, які  разом з цим виникають. Він підкреслив, що найбільш ефективні інвестиції – це в людей, їх підготовку, і, насамперед, у навчання та виховання  громадських активістів.

Також присутніми були обговорені недоліки розвитку громадського сектору в регіоні та ефективність сучасних форм ініціатив активного населення.



Прес-центр «Чернігівський вибір»

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини