Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 06:38:35

Ігор Вдовенко закликав керівників ОТГ Чернігівщини долучитись до співпраці з Великопольським воєводством

27.01.2018   09:18Агенцiя

26 січня голова обласної ради Ігор Вдовенко зустрівся з керівниками та представниками об'єднаних територіальних громад Чернігівщини. На робочій нараді йшлося про питання налагодження міжнародної економічної співпраці між органами місцевого самоврядування Чернігівської області та Великопольського воєводства Республіки Польща.

У заході також взяла участь директор Центру розвитку місцевого самоврядування Ірина Кудрик.

Розпочинаючи робочу нараду, очільник обласної представницької влади висловив переконання, що оскільки тут присутні як досвідчені керівники громад-першопрохідців на шляху децентралізації, які фактично дали старт об'єднанню територіальних громад в області, так і очільники новостворених ОТГ, що тільки розпочинають розбудову своїх громад, то їх розмова буде конструктивною і корисною.

Ігор Вдовенко зазначив, що Україна, в силу схожості ментальних та соціально-економічних умов розвитку, багато в чому запозичила елементи польської моделі реформування адміністративно-територіального устрою, яка виявилася досить успішною і результативною.

Однак ефективність проведення реформ у Польщі значною мірою була зумовлена увагою і відчутною допомогою з боку структур ЄС. Децентралізація ж в Україні проходить швидшими темпами, до того ж в умовах економічної кризи та військової агресії на сході нашої держави.

Голова обласної рад також відзначив, що між Україною та Польщею налагоджено ефективну політичну, економічну та гуманітарну співпрацю. Сьогодні успішно реалізується низка спільних польсько-українських проектів, триває співробітництво у рамках Єврорегіонів.

Одним із ключових польських партнерів для Чернігівської області є Великопольське воєводство, з яким обласна рада тісно співпрацює протягом останніх декількох років.

За цей час на теренах області вдалося реалізувати спільний проект із організації навчання та стажування студентів медичних закладів області в медичному центрі імені Св.Яна Павла ІІ у м.Познані.

Враховуючи зацікавленість в розвитку економічної співпраці між підприємцями Великопольщі та Чернігівщини, в обласному центрі відбувся бізнес форум за участю зацікавлених фірм та виробників.

У жовтні минулого року під час чергової зустрічі з польською делегацією, у складі якої були заступник президента Великопольського Союзу роботодавців LEWIATAN Пьотр Ставінський та представник Великопольської групи ProProgress Томаш Крушинський, який координує співпрацю між Чернігівщиною та Великопольським воєводством, головою Чернігівської обласної ради було запропоновано польським колегам новий формат співпраці, що полягав у налагодженні діалогу між органами місцевого самоврядування Чернігівщини та Польщі, для того аби започаткувати безпосередні зв'язки між зацікавленими ОТГ області та гмінами або повітами Великопольщі шляхом підписання угод про співпрацю.

За словами Ігоря Вдовенка, нещодавно, під час зустрічі, пан Томаш Крушинський повідомив, що маршалек Великопольського воєводства теж зацікавився такою ініціативою і наразі вже 5 повітів виявили бажання співпрацювати зі своїми українськими колегами. Однак для того, щоб дати старт цьому співробітництву, представники Польщі мають володіти інформацією про своїх потенційних партнерів. Зокрема, це стосується короткої характеристики про територіальну громаду, наявність підприємств, напрямки їх діяльності і чи зацікавлені у співпраці з польськими колегами, кількість бюджетних установ, інвестиційну діяльність та проекти, які б хотіли реалізувати.

Також очільник обласної представницької влади нагадав присутнім, що Польща активно використовує фінансові можливості різних європейських програм, до яких долучає і Україну, зокрема, це стосується і освітньої галузі. Неодноразово підіймалося питання щодо налагодження співпраці в сфері вищої освіти, зокрема щодо можливості відкриття філії польського вишу у Чернігові.

На звершення свого виступу Ігор Вдовенко висловив сподівання, що очільники ОТГ скористаються перспективами і долучаться до співпраці з колегами Великопольського воєводства та поінформують потенційних партнерів і презентують їм усі можливості та переваги кожної із громад.

Ірина Кудрик, у свою чергу, подякувала голові обласної ради за такий формат зустрічі і відзначила, що громади мають значний потенціал для налагодження міжнародних зв'язків, але необхідно працювати і зацікавлювати потенційних додаткових інвесторів. Для того, аби реалізовувати такі цілі, актуальним для кожної громади залишається розробка стратегічних документів. За словами директора Центру розвитку місцевого самоврядування, варто розробити інвестиційний паспорт громади, який повинен відображати всі потужності і ресурси, розробити стратегічний план розвитку, просторове планування тощо. Також Ірина Кудрик закликала присутніх голів визначитися із тематикою співпраці та шукати можливості взаємодії з міжнародними партнерами.

Користуючись нагодою, керівники об'єднаних територіальних громад обговорили питання щодо хвилюючих їх проблем, які в основному стосувалися фінансових і земельних відносин, енергоресурсів, розробки і затвердження генеральних планів територій.

Вислухавши думки та пропозиції колег, Ігор Вдовенко зазначив:

- Обласна рада готова у межах своїх можливостей та повноважень координувати вирішення проблем, які хвилюють керівників ОТГ.

Наостанок учасники зустрічі зійшлись на думці, що практика проведення подібних зустрічей є дуже корисною і підтримали пропозицію голови обласної ради про створення регіональної Асоціації ОТГ Чернігівщини.


Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини