Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:59:58

Чернігівщина - в десятці областей України із найкращим бізнес-кліматом

27.10.2017   08:44Агенцiя

Експерти Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) презентували рейтинг регіонального індексу ділового клімату.

Чернігівська область посіла 10-13 місце разом із Кіровоградською, Полтавською та Сумською областями.

Рейтинг складений на основі опитування підприємців за 4 критеріями: якість ділового середовища, поточна бізнес активність, довготривала бізнес активність, оцінка трьох основних регуляторних процедур (реєстрації, податкового адміністрування, перевірок).

За показником «Довіри до влади» Чернігівщина зайняла 6 місце.

В опитуванні взяв участь 1851 представник сектору малого і середнього підприємництва. Респонденти дали оцінку поточного ділового середовища в Україні, визначили основні проблеми бізнесу, а також реформи, які підприємці очікують від держави.

Діловий клімат Чернігівської області, на думку експертів, є задовільним. Вони відзначають, що для підтримки МСП виконавча влада здійснює комплекс заходів, реалізовуючи обласну програму розвитку малого та середнього бізнесу.

Найбільший потенціал для розвитку малого та середнього підприємництва в регіоні мають сфера торгівлі, аграрний сектор та деревообробна промисловість.

При цьому впродовж наступних 6 місяців учасники опитування очікують покращення ситуації внаслідок реалізації реформи децентралізації й отримання місцевими органами влади повноважень, що сприятимуть розвитку малих та середніх підприємств.

Взагалі ж найбільш гострими проблемами малого та середнього бізнесу, як показало опитування, є складна суспільно-політична ситуація в країні, недосконалість нормативно-правового регулювання, слабкість матеріально-технічної та фінансової складових підприємницької діяльності, а також нестача фінансів. Найбільш проблемні регуляторні процедури — підключення до електромереж та регулювання землекористування. Найменш проблемні — реєстрація та постановка на облік підприємств, регулювання пожежної безпеки, ліцензування та цінове регулювання.

Пріоритетні завдання державної політики у 2017 році, на думку експертів, — спрощення реєстраційних процедур, проведення діалогу з представниками малого та середнього бізнесу, дерегуляція, децентралізація та вдосконалення нормативно-правової бази.


Довідково:
Рейтинг є частиною «Щорічної оцінки ділового клімату» (Annual Business Climate Assessment або ABCA), яку проводить Інститут економічних досліджень та політичних консультацій Програма USAID «Лідерство в економічному врядуванні». Програма USAID ЛЕВ впроваджується Фондом Східна Європа у партнерстві з Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій, Центром соціально-економічних досліджень CASE-Україна та Київським економічним інститутом.



За матеріалами Інституту економічних досліджень та політичних консультацій

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини