Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:32:49

Як працює воєводство та повіт

23.06.2017   11:24Агенцiя

Лише існування гміни, тобто базового рівня місцевого самоврядування, гарантовано Конституцією Польщі.

Воєводство та повіт, або ж його другий та третій рівень, важливі, але є величиною що може змінюватися. Їхнє функціонування, також взаємодія з органами державної влади опинилися в центрі уваги четвертого дня навчального візиту (Study Tour to Poland) чернігівських службовців до Сілезького воєводства або ж до Шльонську.

Підкреслюючи увагу та наголошуючи на значенні українсько-польських відносин з делегацією позапланово зустрівся віце-воєвода Ян Ксьондз. Про організацію роботи воєводської, тобто обласної державної адміністрації, умовно – руки прем`єр-міністра, розповів її генеральний директор Адам Осталецький.
Йшлося про її структуру, основні завдання та сфери компетенції, форми і межі контролю державою власних та делегованих повноваженнь гмін і повітів. Делеговані вона фінансує, отже може спитати про якість (для цього ічнують численні перевірки на місцях). А от перші воєвода перевіряє виключно точки зору законності. Звідси роль та значні розміри юридичної служби – воєводська адмністрація проводить правову експертизу всіх рішень органів місцевого самоврядування на предмет відповідності законодаства.

В разі порушення воєвода його зупиняє. А гміни може або погодитися, або ж звернутися до суду. Інші важливі напрями діяльностті воєводи – це гарантування безпеки громадян та підтримка регіонального розвитку. Чернігівці також розглянули фінансову сторону питання, а саме – бюджет воєводи.

Надалі настала черга повіту. Делегація відвідала Глівіцьке староство (це відповідник району), де зустрілася з його багатолітним керівником Вальдемаром Домбеком. На цьому рівні немає державної адміністрації, лише самоврядна. Як одне із своїх досягнень польський посадовець виділив налагодження постійної взаємодії з гмінами – її форми ніде і ніяк не визначені, адже не існує підпорядкованості за вертикаллю. Але є спільні напрями роботи понадгмінного характеру, що становлять основу для визначення функцій повіту та його діяльності в принципі.
Зрештою, гміни мають набагато більше джерел фінансування, ніж повіт, отже останній має шанувати спільні інтереси та вміти домовлятися. До речі, попри промисловий хараткер регіону, Глівіцький повіт позиціонує себе як комфортну для життя територію з добре розвинутою мережею закладів медицини, культури, освіти, спорту та відпочинку, а також великою транспортною розв`язкою. Все це – складові його успіху. Втім прийшов він не відразу, а після років цілеспрямованої праці.

Завершився день урочистим прийомом на честь української делегації за участю віце-маршалка Сілезького сеймику Станіслава Домрова. Україні та поляки наголошували на важливості продовження контактів та налагодженні співробітництва безпосередньо на базовому рівні – тобто гміни та громади.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини