Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 14:51:08

Шість років реалізації Закону України "Про доступ до публічної інформації"

26.05.2017   09:43Агенцiя

Обговорити питання доступу до публічної інформації, визначити, що змінилося за шість років функціонування відповідного закону, зібралися сьогодні представники органів влади та громадськості шести областей України на експертній зустрічі.

Учасники заходу мали змогу в он-лайн режимі через відеопортал YouТube поставити запитання та отримати коментарі від начальника Управління забезпечення доступу до публічної інформації Секретаріату Кабінету Міністрів України Роксолани Стадник та начальника відділу контролю державних органів у сфері доступу до публічної інформації офісу уповноваженого з прав людини Наталії Кашинської.

Роксолана Стадник коротко поінформувала про підсумки роботи із запитами громадян на отримання інформації, починаючи з 2011 року, коли набрав чинності закон «Про доступ до публічної інформації». Вона зауважила, що найбільше запитів надходить від фізичних осіб. Переважну більшість запитувачів цікавила інформація довідково-енциклопедичного характеру, а також правова та статистична. Детальніше ознайомитися із звітом можна на урядовому порталі.

Наталія Кашинська розповіла про проведення спеціалістами офісу уповноваженого з прав людини систематичної роботи по роз’ясненню для громадськості урядової політики. На особливому контролі знаходиться питання виконанням закону «Про доступ до публічної інформації», здійснюється моніторинг наповнюваності сайтів органів влади та доступу громадян до інформації. За словами начальника відділу контролю державних органів у сфері доступу до публічної інформації, структура офісу уповноваженого з прав людини не передбачає територіальних органів. Тож наразі планується введення посади координатора на місцях з метою оперативного вирішення скарг.

Представники областей обмінювалися своїми напрацюваннями щодо забезпечення доступу до публічної інформації. Їх цікавили питання захисту прав громадян у сфері доступу до інформації в судовому порядку, можливості розроблення на центральному рівні інструкції по роботі із запитами та інші.

До Чернігівської обласної державної адміністрації за І квартал 2017 року надійшло 92 запити. Найбільш запитувана інформація – складові заробітної плати для перерахунку пенсії; розмір посадових окладів керівництва облдержадміністрації; небезпечні відходи; соціальний захист учасників АТО.

Також надійшов один запит щодо проведення громадської експертизи діяльності органу влади від Антикорупційної громадської спілки «Совість». Предмет експертизи – діяльність ОДА та її структурних підрозділів під час реалізації розпорядження голови облдержадміністрації «Порядок розроблення регіональних цільових програм, моніторингу та звітності про їх виконання». Експертиза триває.

Загалом учасники конференції, у тому числі представники громадянського суспільства, зазначали про достатній рівень доступу громадян до інформації.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини